Ençà i enllà

“Farem una oposició seriosa i responsable a una coalició de cínics”

Jordi Roca, de 47 anys, forma part del nucli dur de la candidatura de Pablo Casado. Regidor a Tarragona durant quatre anys i diputat al Parlament català de 2012 a 2015, ocupa un escó al Congrés espanyol des de 2016. “El gen fonamental del PP és l’imperi de la llei”, afirma sobre la petició de Sáenz de Santamaría per unir esforços i evitar la votació al congrés.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Fa temps que vostè i altres diputats del PP que ara integren l’equip de Pablo Casado dinen periòdicament amb ell a prop del Congrés. Maduraven una candidatura futura i la renúncia de Rajoy l’ha precipitada? 

—[Riu.] Intrigues de Palau… Res més lluny de la realitat. Som un grup de diputats apassionats de la política, la cultura, l’economia i la societat que organitzem trobades amb gent de l’empresa, la política, la universitat…

Dintre d’aquest grup hi ha diputats que han donat suport actiu a les tres precandidatures majoritàries. Ja hem convocat uns quants dinars amb persones de cinc de les candidatures i tenim dinars pendents amb unes altres de molt rellevants. De fet, a causa del congrés extraordinari, no hem pogut celebrar alguns dels dinars previstos, que hem decidit ajornar fins a la tardor vinent. Perquè, a banda d’aquest congrés, cal recordar que els que ens trobem, els candidats que s’han presentat i els diputats que han donat suport som tots amics que compartim un mateix projecte polític.

—Personalment, quines aptituds de Casado valora més?

—La seva passió per la política, la seva facilitat per comunicar idees, la determinació per renovar-nos cap a un partit més gran, més unit i més fort i la capacitat de generar il·lusió per retornar el PP al seu lloc natural com a opció suficientment majoritària dels espanyols. Com hem dit en campanya, hem de tornar a ser el partit d’onze milions d’espanyols. O més.

—Segons alguns, el “rearmament ideològic” que propugna desprèn una aroma aznarista evident. Vostè troba que el partit hauria de prestar molta més atenció a les reflexions esporàdiques de l’expresident Aznar?

—El nostre ideari liberal conservador ha deixat dues vegades Espanya molt millor del que ens la van deixar els governs socialistes. Ara toca preparar-nos per a la tercera desfeta, que creiem que arribarà de manera més agressiva encara, si fem cas a les pujades d’impostos als autònoms, a la factura elèctrica o al dièsel, per culpa de les quals les famílies haurem de pagar la voracitat subvencionadora i balafiadora de la coalició Frankenstein que ha fet president Pedro Sánchez.

—Amb tot, vostè pensa que algunes de les declaracions de Casado sobre aspectes com la “ideologia de gènere” són la millor manera d’aturar la sagnia de vots cap a Ciutadans?

—Als únics que veig molt preocupats per la sagnia de vots cap a Ciutadans és al PSOE. Els socialistes pensen que, si es mantenen allunyats del centre, els anirà bé malgrat que a la societat espanyola li pugui anar molt malament. Fa molts anys que el centreesquerra espanyol és orfe i Albert Rivera, en aquest sentit, pot treure’n molt de profit.

—Com repercutiria una hipotètica imputació de Casado pel seu màster a la Universitat Rei Juan Carlos? No és un escenari en absolut descartable.

—L’únic escenari cert és que estem vivint escàndols de detencions, imputacions i condemnes de nacionalistes, populistes i socialistes, cosa que demostra que el pacte de la coalició Frankenstein no era contra la corrupció, sinó per les cadires i el malbaratament dels diners públics. És el mateix patró que vam patir a les darreres municipals i autonòmiques: les emergències socials van ser l’excusa per okupar les institucions i contractar amics i parents. Hem de fer i farem una oposició seriosa i responsable a una coalició de cínics.

—Confia que els compromissaris afins a María Dolores de Cospedal es posicionaran en favor de Casado?

—Estic segur que tots els compromissaris votaran allò que creguin millor per al partit i per als espanyols. 

—L’altra candidata, Soraya Sáenz de Santamaría, ha afirmat a El Mundo que “l’ADN del PP diu que ha de manar la llista més votada”. Per què no han acceptat la seua oferta de sumar esforços en una candidatura única?

—Els estatuts que vam aprovar l’últim congrés ens marquen les regles amb què ens governem. El gen fonamental del Partit Popular és allò que els anglosaxons anomenen rule of law, és a dir, l’imperi de la llei. Si els afiliats considerem que les hem de canviar ho farem seguint les normes que ens hem donat. És així com funciona la democràcia.

—Quina opinió li mereix la gestió de la crisi catalana per part de l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría? Aquest és un dels aspectes que més crítiques ha suscitat entre els seus adversaris…

—Les democràcies modernes no estan preparades per a les noves revolucions totalitàries del segle XXI. A les pitjors idees del XIX i els pitjors sentiments del XX, els totalitaristes han sumat els pitjors mètodes del XXI, com per exemple les fake news. Arreu d’Europa comença a haver-hi un debat sobre totes aquestes qüestions. Cal recordar que cap país del món no va reconèixer la declaració [d’independència] de [Carles] Puigdemont perquè els demòcrates d’arreu el món veiem aquests moviments amb preocupació. A Espanya hem de pensar i detectar les amenaces que posen en perill la nostra democràcia. Aquesta és la raó de ser del Partit Popular.

—Siga com siga, alguna gent també recrimina a Santamaría que no haja donat prou la cara en defensa del partit. Diria que Casado o la mateixa Cospedal l’han defensat més que ella?

—Soraya Sáenz de Santamaría i el Govern de Mariano Rajoy estaven traient Espanya, una altra vegada, del forat on ens havia deixat el Partit Socialista. Els estem molt agraïts, com també a Dolores de Cospedal, qui va donar la cara en favor de la presumpció d’innocència, no com els partits de la coalició Frankenstein, que s’amaguen vergonyosament ara que se’ls acumulen els escàndols de corrupció i prevaricació. Creuen que, pel fet d’ocultar-se, en podran sortir airosos.

—La victòria de Santamaría representaria una línia continuista i la de Casado un trencament com el que va significar, al si del PSOE, la victòria de Rodríguez Zapatero l’any 2000?

—El dia 21 continuarem sent el PP, el partit més gran d’Espanya, i continuarem formant part del Partit Popular Europeu, el partit més gran i influent de tot el continent. El trencament del Partit Socialista no li va venir per unes primàries, sinó per la seva manca de projecte nacional i per haver-se lliurat a l’adamisme i el relativisme. Nosaltres sortirem d’aquest congrés sent un sol partit, mentre que el PSOE, en aquell moment, en va sortir sent-ne 17. O més.

—Amb qui sospita que van Pedro Sánchez i Albert Rivera? Amb Casado o amb Sáenz de Santamaría?

—Vull agrair personalment als líders de tots els partits el respecte que han tingut envers aquest procés intern nostre. Farem el mateix quan ells facin primàries. Una cosa, però, tinc ben clara: guanyi qui guanyi, de segur que no els agradarà el nou PP.

—Té la convicció que Casado guanyarà aquest congrés?

—No guanyarà ni perdrà ningú. Tots continuarem sent el PP. Els compromissaris decidirem com fer per tal que molts espanyols tornin a fer-nos confiança. 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.