Els crítics

El Gran Germà

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Si vols saber com serà el futur de les noves tecnologies, ves a la República Popular de la Xina. Allí descobriràs, per exemple, que la immensa majoria de les motos ja són elèctriques... i que la gent, de nit, per estalviar bateria, apaga el focus. 

I és que jo no he vist un país tan anàrquic com la Xina. Cadascú fa el que vol sense pensar en l’opinió dels altres. I són 1.409 milions d’habitants!

El Govern es feu totpoderós, amb l’arribada del comunisme. Després de morir Mao, va insinuar un nou pacte: mentre no et saltis la llei i no qüestionis la política, pots tenir iniciativa econòmica i fer-te ric. Però això està canviant, una altra vegada.

Xina es prepara per al futur. Un futur amb internet, ordinadors, càmeres, mòbils, intel·ligència artificial... El seu model d’e-govern es diu Projecte Escut Daurat, dins del qual hi ha el famós Great Firewall que manté el mercat electrònic captiu —no hi ha Google, ni la Viquipèdia, ni WhatsApp...

Ara mateix, a la Xina, hi ha un boom econòmic de start-ups dedicades a la vigilància massiva mitjançant patrons biomètrics. Als seus carrers hi ha 200 milions de càmeres de vigilància als Estats Units n’hi ha 50 milions—, i s’espera que el 2020 n’hi hagi 300 milions. Hi ha prou servidors per analitzar tanta informació? Estem parlant de rostres, però també d’automòbils, determinades peces de roba i fins i tot maneres de caminar...

La resposta és no. Però això, la gent no ho sap. I molts delictes deixen de produir-se per por de ser detectats.

A la ciutat de Xiangyang hi ha un encreuament, al pont de Xanghong, on els automòbils van a tota velocitat i la gent creua el carrer per on vol, i això provoca caos, accidents, embussos... Hi van posar càmeres i unes pantalles gegants que mostren imatges de persones que han infringit la llei —al volant o creuant—, amb nom, cognoms, número d’identificació, infracció... No hi fa res que les imatges triguin cinc setmanes a aparèixer i sovint siguin identificades amb ajut humà, l’important és la impressió que, si infringeixes la llei, t’enxamparan.

La policia també està fent servir ulleres amb càmeres incorporades, que identifiquen cares... Però cal que la persona interpel·lada s’estigui quieta uns segons. A l’entrada de blocs de pisos, s’hi estan començant a instal·lar escàners facials; així es pot controlar la població d’una àrea. I ja hi ha alguna empresa que, mitjançant càmeres, segueix tota l’activitat diària dels seus treballadors.

Us penseu que això, aquí, no passarà mai?

 

Jurassic World Evolution

XO, PS4, Win. 59,99 euros

Interessant joc de gestió: dinosaures i parcs temàtics, curiosa barreja nascuda amb la saga Jurassic Park. Tenim l’arxipèlag “Las Cinco Muertes”, i una sèrie de missions: anar a cercar en jaciments d’arreu del món fòssils de dinosaures per extreure’n l’ADN, experimentar al laboratori i finalment recrear dinosaures. Després caldrà crear-los un hàbitat: espai, menjar, aigua..., cuidar la seva salut, capturar-los si escapen. I habilitar instal·lacions per als turistes. Actors del film original i partitura de John Williams.

 

Iro Hero

NSW. 12,99 euros

Els matamarcians retro estan de moda. I això, l’estudi madrileny Artax, no tan sols ho sap, sinó que ho recrea de la millor de les maneres. Aquí el que importa és la bogeria de naus enemigues i de trets. A més a més, tenim trencaclosques. I polaritat: jugarem amb el color roig i el blau: els nostres trets només afectaran les naus del color contrari. Un acuradíssim, suau sistema de control... Però, aviso, aquest joc tan addictiu no en té res, de fàcil.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.