L'economia balear va com un coet

El creixement econòmic del tercer trimestre confirma que el PIB balear s'engrandirà enguany el 4,2%, el més important augment de tot l'Estat.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L'economia balear segueix creixent a un ritme força alt. Segons les últimes dades fetes públiques pel Govern de les Illes, recollides per EFE, Eivissa i Formentera han crescut durant el passat l'estiu, en el període de juliol a setembre, un 4,4% en relació al mateix trimestre de l'any anterior, mentre que Mallorca ho ha fet en un 4,2% i Menorca queda amb un més tímid 3,7%. La mitjana de creixement econòmic entre tots els territoris illencs és del 4,2%.


Cal destacar, segons l'Executiu illenc, que l'ascens del PIB es faci d'una forma bastant homogènia, tot i la diferència existent entre Menorca i les Pitiüses. Així mateix, la progressió es produeix en tots els sectors: el terciari o de serveis ha crescut en el trimestre estiuenc un 4,4%, seguit per la construcció el 3,5% i finalment la indústria i l'energia, amb un 2,5%.


Segons la direcció general d'Ocupació i Economia del Govern el creixement econòmic a finals de 2016 serà del 4,1% del PIB, que és la previsió que ha mantingut durant tot l'any l'Executiu. Iago Negueruela, conseller de Treball, ha advertit que “seguirem treballant perquè aquest creixement econòmics es transformi en benestar per als treballadors”, la qual cosa és la gran aposta del pacte d'esquerres que governa les Illes des de juny de 2015. “S'han de millorar les condicions de feina i de qualitat de vida dels treballadors” balears, afegí el conseller, perquè, al seu parer, “l'augment de la competitivitat i la productivitat de les empreses” s'ha de basar en aquesta millora de les condicions vitals i professionals de la mà d'obra.


Per a l'any 2017 l'Executiu balear ha el.laborat una previsió de creixement del 3,7% del PIB, quatre dècimes per sota d'enguany. Tot i la disminució el Govern manté que “es reafirmarà a les Illes el to expansiu de l'economia gràcies a l'enfortiment de tots els sectors però especialment del sector serveis en general i molt especialment el subsector del turisme”.


El creixement previst per enguany per a tot l'Estat és del 3,2%. Les previsions per a Catalunya són d'un augment del 2,4% del seu Productor Interior Brut, mentre que per al País Valencià arriben al 3,7%. És a dir que Balears augmenta un punt percentual més que la mitjana estatal -el PIB illenc creix un terç més que el general-, quasi duplica el creixement català i fins i tot supera l'augment del PIB valencià.


L'arxipèlag viu una nova fase d'expansió econòmica que el converteixen com a objecte del desig per a moltes persones que a d'altres comunitats es troben a l'atur. El passat estiu, per exemple, tant l'hoteleria com la construcció balear importaren milers de treballadors des del continent. El turisme està creixent espectacularment des de fa quatre anys i tancarà enguany amb registres històrics: dels 14 milions de visitants de 2015 es passarà a 15,5 milions, o fins i tot més, segons les previsions. Dins del turisme en general creix exponencialment el residencial, la qual cosa es tradueix en un augment de l'activitat en el sector constructiu que fa cases que compren estrangers, a vegades per quedar-se-les i d'altres per llogar-les posteriorment. Aquesta pressió compradora i llogadora per part de turistes ha fet que tot el sector immobiliari se n'hagi ressentit. A certes zones, com Eivissa i el centre històric de Palma els lloguers estan pels niguls. Ha tornat aparèixer la inversió especulativa que fa créixer encara més els preus.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.