Rita Barberá: condol (i protesta) per la seua mort

La mort de l'ex-alcaldessa de València ha commocionat València, i el País Valencià. A les Corts Valencianes s'ha guardat un minut de silenci i el consistori ha decretat tres dies de dol. Les flors deixades al seient que Barberá ocupava en el ple de l'ajuntament ha estat el moment més emotiu d'un dia de condol entelat per l'actitud d'Units Podem al Congrés i per les absències de membres de la formació morada als actes celebrat pel decés de l'actual senadora.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La pluja del dia podia veure's reflectida al rostre de Jorge Bellver. Diputat a les Corts Valencianes i durant molts anys regidor de l'Ajuntament de València, l'estima a Rita Barberá, la seua mentora política, era ben gran. Les llàgrimes i restar apegat al telèfon mentre la cambra valenciana feia encara vida normal mostraven la sensació del PP valencià: la mort sobtada de Barberáhavia estat un colp ben dur per a ells. Ni els problemes de salut que arrossegava des de feia temps, i accentuats per la pressió mediàtica de la seua imputació al cas Taula, feien presagiar un traspàs tan imminent, tan dolorós. La notícia havia agafat d'imprevist a tots.

L'estira-i-arronsa de fa uns mesos després d'encausar-la pel suposat blanqueig de diners amb la direcció del PP ha quedat soterrat aquest dimecres. Tot i estar expulsada pel partit i arraconada a l'ostracisme parlamentari -l'adéu de la disciplina popular feia que compartira grup parlamentari en el Senat amb formacions com ara EH Bildu i Compromís-, els populars han exaltat aquest dimecres la seua figura. «Estic molt trist», ha expressat el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i amic personal de Barberá, tot i que d'ençà de l'operació Taula la relació s'havia refredat. Les paraules del president del Congrés, Jesús Posadas, parlant de caça de bruixes eren el principi d'algunes actituds i declaracions que entelaven un dia de condol.

«Lamentem la mort de Rita Barberá, però no podem participar en el seu homenatge polític», ha justificat Pablo Iglesias, líder de Podem, que Units Podem -grup parlamentari a la Cambra Baixa que aixopluga també a Izquierda Unida- s'haja absentat del minut de silenci. Al País Valencià, les mostres de condol han estat més unànimes, tot i que hi han hagut actituds oposades a Podem. Mentre Antonio Montiel, síndic dels morats a les Corts Valencianes, participava del minut de silenci realitzat a la comissió per a la reforma de l'Estatut d'Autonomia, la diputada Cristina Cabedo ha imitat els seus companys madrilenys. «Avui toca posar per davant l'aspecte humà. Demà realitzarem la crítica política», ha assenyalat Montiel, per tal de criticar l'actitud de la seua formació a Madrid, i, de retruc, a Cabedo.

Marian Campello, diputada autonòmica de Compromís, ha justificat la seua sortida de la comissió per no participar de record a l'ex-alcaldessa per «no compartir la seua trajectòria política». El síndic dels valencianistes, Fran Ferri, ha mostrat «el seu dol per la mort de Barberá» i ha lamentat que amb la seua mort «no és podrà esbrinar els detalls claus de l'operació Taula». Al Congrés dels Diputats, els quatre representants de Compromís no han seguit el mateix criteri que els seus companys de confluència i s'han quedat al minut de silenci. «Estem profundament tristos. No trobem paraules. Estem en estat de shock», ha dit Luis Santamaria, diputat del PP a les Corts i president de la gestora del partit a València. «Més enllà de la nostra postura crítica amb la seua gestió, la defunció de Barberá no deixa de ser un fet lamentable perquè les persones estan per sobre de la política», ha opinat Manuel Mata, síndic dels socialistes i ex-regidor al consistori.

Si l'ambient de tristesa impregnava el parlament valencià, a l'Ajuntament de València els rostres mostraven el colp emocional. «Estic emocionat. Barberá serà recordada perquè ha governat 24 anys la ciutat», ha confessat l'alcalde Joan Ribó, de Compromís, que tot i les discrepàncies polítiques amb l'ex-dirigent del PP han estat manifestes. «Personal estic profundament commocionat», ha rematat.

Amb les banderes fins a mitja asta al consistori, s'hi ha celebrat un ple extraordinari per declarar tres dies de dol a la ciutat. «Volem expressar el nostre condol, transmetre'l oficialment a la seua família i a les persones més pròximes i traslladar aquesta mostra al Senat», ha expressat Ribó. La moció per expressar el condol ha estat aprovada per unanimitat. «Barberá sempre ha estat un exemple de passió municipalista, honradesa i treball per la ciutat de València. Era alcaldessa les 24 hores dels 365 dies de l'any», ha dit l'ex-portaveu del PP i regidor independent integrat al grup popular, Alfonso Novo, en nom dels seus companys. Tots els regidors han estat drets durant la seua intervenció.

L'acte, força emotiu per la presència d'ex-regidors i persones pròximes a Rita Barberá assegudes en els seients del ple municipal i en les graderies, s'ha topat amb la polèmica. Si pel grup municipal de Compromís ha disculpat l'absència del regidor Pere Fuset per la reunió fins a altes hores de la matinada que va realitzar aquest dimarts amb les entitats falleres després de la polèmica del manual faller, València en Comú ha justificat que la representant municipal Maria Oliver no acudira al ple per estar de camí de Madrid. Amb Jordi Peris present a l'homenatge a Barberá, l'altre regidor de la marca on està integrada Podem, Berto Jaramillo, no ha acudit per motius personals.

«A València hem considerat que calia donar suport. És un context distint del de Madrid», ha afirmat respecte del desplant de Podem al parlament espanyol Peris. Amb mostres de condol de la líder dels socialistes de la ciutat, Sandra Gómez, i del portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, el dolor era palès a l'ajuntament. Els rostres de molts regidors del PP, forçament afectats, mostraven el colp d'una pèrdua tan sobtada.

València plora Rita Barberá. El seu adéu imprevist, quan tenia 68 anys, ha impregnat de dolor la ciutat. També de protesta d'una herència de corrupció, malbaratament i despotisme per les reaccions de diversos membres de Podem. La crítica política, però, s'ajorna. El condol és prioritari després d'una mort tan sobtada. Temps hi haurà per jutjat el llegat i l'empremta de la batejada com a «alcaldessa d'Espanya».

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.