L'útima esperança

Bauzá intenta tenir futur polític

José Ramón Bauzá, expresident del Govern de les Illes Balears entre 2011 i 2015 i actualment senador en representació del Parlament illenc, ha anunciat la seva candidatura a la presidència del PP espanyol, una manera d'intentar tenir futur polític després de les eleccions autonòmiques de 2019.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

José Ramón Bauzá ha anunciat que es presentarà a l'elecció interna de president del PP espanyol. Dit així pot provocar la rialla perquè, com és obvi, no té la més mínima possibilitat de guanyar. Ho sap. Aleshores? En realitat per a ell no té cap importància el resultat final del procés que portarà a l'elecció del líder conservador que substituirà Mariano Rajoy. El que cerca el balear és atreure l'atenció dels mitjans, que se'n parli i intentar així acabar coaptat per la candidatura finalment guanyadora, a canvi que retiri la seva. D'aquesta manera podria allargar la seva carrera política. És, de fet, l'última oportunitat que té per assolir aquest objectiu que porta un any i mig perseguint.

 

Futur polític

En efecte, Bauzá està cercant la manera de seguir en política. I ja només pot intentar-ho a Madrid. Perquè a Balears no té cap possibilitat. Sap que les portes a Palma estan tancades. Mentre l'actual direcció balear es mantingui en els càrrecs el seu futur a les Illes és nul.

Com es recordarà, just després del desastre electoral de maig de 2015, en el qual Bauzá assolí la pràctica desaparició del diferencial de vot, entre la mitjana estatal i la balear, que el PP illenc sempre havia tingut al seu favor, no acceptà cap responsabilitat directa en els pèssims resultats. Es negava a dimitir. Hagué d'intervenir la direcció de Madrid per obligar-lo, si bé com a compensació li prometeren el càrrec de senador, a la qual cosa s'hi avingueren els del PP de les Illes sempre i quan Bauzá no molestés més. Així es pactà.

El mes de juliol de 2015 el Parlament illenc el feia -juntament amb el socialista Francesc Antich- senador en representació de la Cambra. Mig any es torbà en faltar a la paraula donada. A principis de 2017 anuncià que aspirava a ser elegit altra vegada com a president del PP balear. La ràbia que provocà aquella decisió es va estendre entre els seus crítics i, també, entre molts dels seus antics suports. Havia guanyat l'anterior congrés i la presidència orgànica pel 70% dels vots del total dels militants, però a la nova elecció interna de tota l'afiliació que es va celebrar el març de 2017 perdé amb un 28% enfront del 73% que votaren per Biel Company.

Dolgut per la derrota, es refugià a l'escó del Senat. Era conscient que la nova direcció balear, amb Company al front, no volia saber res d'ell i que, per tant, resultava del tot impossible que al cap de quatre anys -termini que s'exhaurirà el juny de l'any que ve- el Parlament li renovés el càrrec de senador. Així que, per tant, si volia seguir en política s'havia d'espavilar.

Al final de l'any passat contractà un assessor d'imatge i estratègia política i intentà una estranya operació, rocambolesca, com quasi tot en la seva biografia política, que consistí en muntar -per al febrer passat- una mena d'acte d'auto homenatge a la seva figura política que li servís de trampolí cap a no se sabia on. En efecte, un desconegut grup de “suport a Bauzá” -que tothom a Palma donava per fet que era ell mateix- reclamà durant setmanes a través de les xarxes social que “el gran valor que té i representa” l'expresident illenc “no es perdi per al futur polític” i convocava a un gran acte públic el primer dissabte de febrer. Sense que se cités per res al PP. Alertada per la balear, la direcció central renyà Bauzá per fer actes al marge del partit. Aleshores va témer un càstig i decidí convertir l'acte en una mena d'explicació pública, ara ja amb les sigles del partit, de les seves actuacions al Senat. Al capdavall, segons interpretaren aleshores per a EL TEMPS fonts ben connectades amb la direcció actual del PP balear, el que buscava no era altra cosa que fer-se un trampolí des del qual saltar a algun altre partit. A Palma molts dels seus excompanys pensaven que volia anar a Ciutadans. Però en realitat sempre ha estat més fàcil que si ha de fer el bot, el faci cap a la marca de Vox a les Illes: Actúa, el partit creat per l'ultra espanyolista i ultradretà Jorge Campos

Clar que en un partit com Actúa tindria difícil gaudir de futur polític. És probable, per no dir segur, que arribà a aquesta conclusió. Tanmateix no tenia cap possible alternativa: a Palma ningú el vol -Ciutadans ha refusat una possible incorporació de l'expresident perquè no té "el perfil adient"- i el càrrec de Madrid se li acabarà el juny de l'any 2019. Un drama que l'abocava a deixar la política. Però en això que amb la moció de censura i la dimissió de Mariano Rajoy se li ha obert una finestra d'oportunitat. L'última esperança per poder mantenir-se viu en política activa. Aquest és l'objectiu que hi ha rere l'anunci que vol presidir el PP.

Així, talment, ho interpreten a Palma els seus companys de la direcció del PP balear. “Vol un càrrec, qualsevol”, afirmen. O sigui, presenta la seva suposada candidatura al lideratge espanyol del partit conservador, s'inventa que ell representa “el sector liberal” -talment ho assegura- i amb l'ajuda de mitjans ultres com Intereconomía, La Gaceta i Libertad Digital el seu nom es manté enmig del debat de la successió en el PP durant les pròximes setmanes, amb l'objectiu que, a canvi de retirar-se de la cursa per la presidència del PP, la candidatura guanyadora li ofereixi un lloc que li asseguri tenir futur polític. Entre els dirigents illencs es confia que l'operació li surti bé.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.