PSIB i PSOE

El Govern balear recela de l'Executiu de Sánchez

En el PSIB han encaixat amb incomprensió els nomenaments de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i el d'Afers Exteriors, Josep Borrell, perquè van en contra del federalisme que defensen.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol i la consellera d'Hisenda del Govern illenc, Catalina Cladera, han rebut amb prevenció, recels i molts dubtes la formació del govern espanyol que ha fet Pedro Sánchez. En especial aixeca desconfiança el nomenament de María Jesús Montero com a nova ministra d'Hisenda. La raó són les topades que han tingut Cladera i ella en totes les reunions que a Madrid s'han celebrat per parlar del futur finançament.

 

Model de finançament

Com és conegut, el Govern de les Illes defensa el principi que la comunitat que més paga ha de ser de les que més reb, i, a més, reivindica també la capacitat de gestionar més impostos i apujar-los o abaixar-los en funció dels interessos locals. Quelcom que Montero, com a consellera d'Hisenda del govern autonòmic d'Andalusia sempre ha discutit. Dit amb d'altres paraules, l'exconsellera andalusa i ara ministra s'ha s'arrenglerat tradicionalment amb les tesis més uniformitzadores de la fiscalitat. Cal recordar que tant ella com la seva presidenta, Susana Díaz, s'oposaren frontalment a la capacitat de gestionar més impostos per part de les comunitats autònomes perquè “si alguna (una comunitat autònoma) està molt ben finançada i gràcies a això pot abaixar impostos, tenim un problema”, va dir l'any passat. Es referia a Madrid però aleshores el Govern balear també va quedar estupefacte. Perquè pareixia voler dir que els que aspiraven a gestionar més impostos i gestionar-los com volguessin eren per força les comunitats més ben finançades. “Com si nosaltres estiguéssim ben finançats”, expressava llavors a EL TEMPS un membre de l'equip de Catalina Cladera.

També ha causat estranyesa el nomenament de Josep Borrell com a ministre d'Afers Exteriors. Com és conegut el PSIB s'arrenglera amb les tesis federalistes del PSC i veu necessari una reforma constitucional per anar cap a aquest objectiu. En aquest sentit els socialistes illencs consideren “lògic” i “que es podia esperar” el nomenament de Meritxell Batet al front d'Administracions Públiques, perquè està en aquesta línia política i ideològica, però això de Borrell no s'ho expliquen de cap de les maneres.

Per descomptat, totes les reticències i recels els expressen en privat. En públic es limiten a dir que “confiam” en Sánchez i que “més prest que tard” el govern espanyol farà cas a les reivindicacions essencials de les Illes com el Règim Especial de Balears. Tot i així, no tenen res en clar. Francina Armengol ha procurat refer els ponts amb Sánchez. El divendres que es votava la moció de censura se n'anà a Madrid per assistir al ple i per felicitar el president in pectore després de finalitzada la sessió. Fins i tot es fotografià amb ell, tot dos molt somrients. Ara bé, no es pot oblidar que en el seu moment Armengol optà per Patxi López a les eleccions internes a la secretaria general del PSOE i no per Sánchez. De fet, en aquells moments expressava extraoficialment la nul•la confiança que tenia amb el madrileny com a líder socialista i possible futur president del Govern espanyol.

Malgrat tot encara hi ha esperances que les primeres impressions negatives que s'han aixecat cap al nou govern espanyol s'esvaeixin així com passin els mesos. En conversa informal un diputat socialista del Parlament balear assegura que la situació de Sánchez “és molt complicada, no m'agradaria gens ni mica està dins la seva pell, per tant ha de fer gestos que per ventura ara no s'entenen, hem de tenir paciència i esperar a veure què passa de bon de veres amb la gestió que fa el govern”.

Oficialment el PSIB noopinió al respecte del fet que no hi ha cap ministre illenc, a pesar que les Illes fou un dels pocs territoris on Sánchez va tenir sempre molt de suport intern contra Susana Díaz. No hi ha hagut recompensa política. Ningú vol entendre-ho, però, com un càstig per la posició d'Armengol favorable a López. “No, de cap manera”, diu el diputat esmentat. Segons el portaveu del PSIB, Iago Negueruela, que també és conseller de Treball de l'Executiu balear, “qui posa els membres del govern és el president” i, per tant, el PSIB “no té res a dir al respecte”. Així i tot hi ha confiança que dos o tres alts càrrecs siguin illencs. Francina Armengol s'ha limitat a dir, en relació als nomenaments, que “nosaltres ens estimam més influir en les polítiques i no en (el nomenament de) les persones”.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.