Urnes internes

Les 'primàries' de Més per Mallorca

El pròxim dissabte dia 9 de juny Més per Mallorca elegirà, en assemblea, els seus caps de candidatura el 2019 a les eleccions al Parlament per Mallorca i als comicis al Consell mallorquí.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Més per Mallorca ha començat el procés d'eleccions internes per triar els caps de la llista electoral al Parlament i al Consell Insular, que se celebraran l'últim diumenge del mes de maig de l'any que ve juntament amb els comicis locals i europeus. No hi ha hagut sorpreses d'última hora i els aspirants a obtenir els càrrecs són els que ja eren coneguts.

 

Eleccions internes

Miquel Ensenyat, president del Consell de Mallorca, i Fina Santiago, consellera de Serveis Socials i Cooperació del Govern de les Illes Balears, s'enfrontaran per ser el número 1 de la candidatura autonòmica per Mallorca al Parlament. O sigui, el que habitualment, i incorrectament, és conegut com a “candidat a president del Govern”. Per una altra banda, Bel Busquets, vicepresidenta i consellera de Turisme del Govern balear, i Guillem Balboa, batlle d'Alaró, es disputaran ser el cap de la llista electoral al Consell de Mallorca.

És important ressenyar que Ensenyat i Busquets són membres del PSM -ella n'és la secretària general- mentre que Santiago i Balboa són, respectivament, d'IniciativaVerds -l'altre partit de la coalició Més- i independent. Des de la formació ecosobiranista es nega amb vehemència qualsevol lectura en clau d'enfrontament intern entre PSM i IniciativaVerds. Amb la mateixa força es negà que en vistes a les eleccions internes per triar els màxims responsables orgànics, a l'assemblea de la formació celebrada el passat mes de març, hi hagués aquesta disputa entre les dues parts de Més. Però allò cert i segur és que després que Busquets anunciés que es presentaria al càrrec de coordinadora, Balboa feu el mateix. Per evitar la imatge de divisió s'optà per un acord i des del passat 10 de març tot dos comparteixen el càrrec.

Els actuals dirigents de Més són molt curosos a l'hora de no donar imatge de divisió. No volen que es reprodueixi allò que va passar el desembre, quan en ocasió de la dimissió de Biel Barceló al front de la vicepresidència i la conselleria de Turisme es produí el xoc el PSM (que volia de substituta, com així va ser, Bel Busquets) i IniciativaVerds (que volia Fina Santiago).

Justament per evitar aquesta imatge, la setmana passada Més convocà els periodistes per presentar els quatre candidats a les eleccions internes per triar els caps de llista referits. Es deixaren fotografiar somrients i abraçats en un ambient de volguda germanor.

Ensenyat explicà als redactors que “el més còmode per jo hagués estat quedar-me a la meva zona de confort, el Consell, que conec bé con funciona, però crec que ha arribat l'hora de mirar cap el Parlament”. Per la seva banda, Santiago, la seva adversària, confessà que “el meu company Miquel Ensenyat és el favorit (per ser elegit) però consider que puc ser una bona candidata” a la futura presidència del Govern, un Executiu que “ha de tornar ser progressista” l'any que ve per “poder seguir durant una legislatura més, gràcies a un nou pacte progressista, la feina iniciada en aquesta”.

Busquets assegurà que la seva experiència en el Parlament pot ser un bon aval “per liderar el projecte” que creu que ha arribat l'hora de portar a terme: “el d'un nou Consell molt més modern”, una institució que “està adquirint noves competències i pressupost” i que, per tant, en el pròxim mandat s'enfrontarà al repte de canviar per assumir aquesta nova realitat, la de ser molt més poderosa del que ho ha estat fins ara. El seu adversari, Balboa, contà als periodistes que la seva candidatura sorgeix després “d'un període de profunda reflexió” i que considera “un vertader repte” tant intentar guanyar l'elecció interna -deixant entendre per tant que la favorita és Busquets- com, si fos el cas, assumir la presidència del Consell.

L'elecció se celebrarà la setmana vinent, el dissabte dia 9. Segons ha informat Més, estan convocats a participar a l'elecció “tots els que formen el cens -provisional- que són els 4.200afiliats i inscrits que té la formació. Es deixa per més endavant, probablement per a la tardor, l'elecció interna dels caps de les candidatures locals.

En aquesta ocasió Més ha dissenyat un calendari, i una forma d'eleccions orgàniques per triar els caps de llista, diferent a com fou el mateix procés fa quatre anys. Aleshores s'elegiren tots els número u de les llistes electorals al mateix temps, el nombre d'inscrits per votar fou de quasi 8.000 i es va viure durant tot la jornada un caos impressionant, amb discussions, amb acusacions d'un sector -d'ERC, que llavors feia part de Més- que acusava l'altre -PSM i IniciativaVerds- de manipular el cens i la votació per afavorir que sortissin els candidats que volia. Aquella polèmica acabà amb un enfrontament obert entre les dues parts. A la fi ERC a les Illes abandonà Més.

Tot indica que en aquesta ocasió les eleccions internes del pròxim dissabte seran molt més tranquil·les que les celebrades fa quatre anys. Els favorits per guanyar són Ensenyat i Busquets, no debades la força que té el PSM dins Més és enorme comparada amb IniciativaVerds i els independents.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.