Les contractacions de personal intern agiten Podem

Deslligat del sector crític de la formació, i encapçalat per l'ex-número dos de Sandra Mínguez, ara sense afinitat orgànica, un grup de prop d'un centenar d'inscrits ha impulsat un manifest que denuncia suposats casos de nepotisme en la selecció de la plantilla del partit i exigeix la dimissió en bloc de tota la direcció valenciana, fins i tot, del secretari general, Antonio Montiel. Fonts del Consell Ciutadà Valencià recorden la transparència exemplar del procés i apunten que la majoria dels firmants no han estat seleccionats, i quan van treballar per al partit no van queixar-se dels processos de selecció de personal.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La tranquil·litat interna a Podem País Valencià s'ha esborrat. D'ençà que el secretari general de la formació, Antonio Montiel, destituïra la responsable d'organització, Sandra Mínguez, que la vida interna del partit s'ha agitat. I al sorgiment d'un grup de diputats crítics que reclamen una Assemblea Ciutadana a tot el territori per marcar els objectius del projecte polític, s'ha sumat un episodi de suposat nepotisme a l'estructura dels morats. Unes presumptes irregularitats força semblants a les que van assetjat InnDEA, una fundació de l'Ajuntament de València gestionada per València en Comú -coalició electoral a la qual dóna suport Podem- i convertida en un pou sense fons durant els governs del PP.

Si en aquell moment les sospites se centraven sobre la contractació de personal a l'entitat municipal, aquesta vegada afecten a la selecció de treballadors de l'estructura interna de Podem. Un procés que, segons els prop d'un centenar d'inscrits a la formació morada que signen aquest manifest-denúncia, estaria plagat de «pràctiques clientelars i irregulars», entre les quals s'inclouen, «contractacions a dit, convocatòries de 48 hores de durada, absència de baremació i criteris objectius o la selecció vergonyosa de familiars i persones molt properes als màxims dirigents de Podem País Valencià».

La denúncia s'ha presentat davant la comissió de garanties i s'ha convocat una manifestació per aquest dissabte davant la seu amb l'objectiu que la protesta coincidisca amb la reunió del Consell Ciutadà Valencià -nom que rep en l'argot dels morats la direcció valenciana-, tot i que aquesta executiva ha tingut lloc aquest divendres, indiquen fonts de Podem. Els militats que l'han signada exigeixen la dimissió en bloc de tota la cúpula dels d'Iglesias al País Valencià i, en especial, la del líder de l'organització valenciana, Montiel, i també la celebració d'una Assemblea Ciutadana de tot el País Valencià per escollir, de nou, la composició del Consell Ciutadà Valencià. Entre els firmants, es troba Esperanza Sanz, membre de la direcció actual de Podem; Luis González, persona que va formar part de l'equip de Mínguez durant la seua etapa a la secretaria d'organització, i Toni Martínez, ex-número dos d'aquesta ex-dirigent.

«Ha estat un procés plagat d'irregularitats i marcat pel nepotisme. Diversos militants vam fer apostes dels que serien escollits, i no hem errat», afirma Martínez a EL TEMPS. «Amb qüestions com una entrevista sorpresa que va decantar el procés de contractació, tot el personal seleccionat té vinculacions familiars o afinitat amb els secretaris de l'àrea. En el departament d'organització que dirigeix Sonia Salvador, s'ha escollit a Noelia Olivares i Delfina Zubillaga, que ja en formaven part de l'àrea, i una tercera persona de l'organització municipal a la qual pertany, Vila-Real. Tots propers a l'actual secretaria política, Àngela Ballester», denuncia, per assenyalar: «A l'àrea de cultura s'ha seleccionat al gendre de la responsable, i a la seu s'ha contractat al germà de la portaveu adjunta del partit a les Corts Valencianes, Fabiola Meco, així com també s'han escollit altres familiars i persones lligades al secretari general. Algunes, de fet, amb relació amb el seu bufet d'advocats».

Unes insinuacions de suposades d'irregularitats, però, que són rotundament negades per part de la direcció actual de Podem al País Valencià. Segons fonts del Consell Ciutadà Valencià, el procés ha estat exemplar, ja que les comissions de selecció estaven conformades per un membre de la direcció valenciana, pel secretari (o secretaris, en cas que hi hagen més d'un) de l'àrea i per diversos secretaris municipals escollits a l'atzar, que s'encarregaven de verificar-ne la transparència. La contractació d'aquestes persones, aprovada al Consell Ciutadà Valencià del passat 29 d'octubre, responia a una necessitat de cobrir el dèficit de personal de l'estructura interna d'acord a les possibilitats econòmiques de l'organització.

Aquestes mateixes fonts recorden que «Martínez va participar de la campanya electoral en qüestions d'agenda. Va ser contractat en un procés més urgent i sense ser tan transparent com aquest últim. I no va protestar en cap moment». No debades, algins dels inscrits que signen el manifest són aspirats que no han estat seleccionats, i la llista de signatures contenia errades en alguns dels noms, citant a gent no vinculada a Podem i que desconeixia per complet l'operació. Martínez, per la seua banda, expressa que «no va estar contractat per Podem, sinó per Compromís-Podem, que tenia un NIF diferent».

Tot i que Martínez va exercir de mà dreta de Mínguez a l'àrea d'organització, fonts consultades per aquest setmanari, indiquen que la relació entre ambdós «està totalment trencada». L'ex-secretari general de Podem a Simat de la Valldigna (La Safor) va presentar una denúncia força estranya contra Ballester, per un suposat cas de manipulació dels censos a les primàries que, finalment, ha estat arxivada i que no ha comptat amb cap recorregut. Cap dirigent destacat del sector crític dóna suport a aquesta última denúncia ni a les anteriors presentades per l'ex-membre de l'àrea d'organització. Això sí, fonts del sector crític «entenen el malestar generat per pràctiques irregulars del procés de contractació».

Amb Montiel erigint-se en un dels barons que han firmat el manifest impulsat pels partidaris d'Íñigo Errejón a la pugna estatal de la formació, el líder de Podem s'ha trobat amb una polèmica avivada per un sector deslligat dels referents crítics. La construcció oberta dels morats, amb l'aportació positiva de la participació, però d'elevats riscos interns, sembla que pot provocar més d'un sobresalt a l'actual direcció valenciana del partit.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.