Els Crítics

Assistents d’anada i tornada

Parleu amb algun dels vostres assistents digitals? Vull dir, en lloc d’escriure, per exemple, a Google: “recepta d’escabetx”, li dieu: “ei, demà vull fer escabetx, me’n dones una recepta?”.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Si li dieu en català no crec pas que us entengui, en castellà, força millor... però en anglès ja és una altra cosa. Tots els avenços estan fets pensats en la llengua de Shakespeare; després, es van adaptant a altres llengües.

Sabeu que ordena la gent d’Estats Units al seu assistent de veu? Segons una enquesta recent de Comscore, un 60% són preguntes sobre qüestions en general, un 57% sobre el clima, un 54% ordena que li posi música, un 41% que li programi una alarma, 39% són recordatoris, 27% entrades de calendari, 27% tasques automatitzades de la llar, 22% un resum de les darreres notícies, etc.

La consultora nord-americana Stone Temple fa dos anys que analitza la intel·ligència dels principals assistents de veu: Google Assistant, Cortana (Microsoft), Siri (Apple) i Alexa (Amazon). A tots els ha fet les mateixes 4.942 preguntes. Siri, per exemple, n’ha pogut respondre el 40,7%... el 80% de les quals de manera correcta. El guanyador ha estat Google Assistant en la seva versió per a smartphone: 77,2% de respostes un 95,2% de les quals correctes.

Una de les claus per respondre correctament és el context de la pregunta. La majoria entenen contextos en els quals preguntem pel clima o la localització però encara cal avançar molt en els sistemes conversacionals.

La primera setmana de maig es va presentar Google Duplex, un sistema d’intel·ligència artificial basat en una xarxa neuronal recurrent. Duplex va mantenir converses amb humans sense que sabessin que estaven parlant amb una màquina.

Estem parlant d’un context en concret. Se li va demanar que reservés hora a la perruqueria. L’assistent va trucar i, amb una veu molt ben modulada que incloïa “ehems” i “hums”, va reservar hora. Després va trucar a un restaurant i va demanar taula per a dos. Li van respondre que només reservaven taula a partir de cinc comensals, però que si hi anaven aquell vespre segurament no haurien d’esperar gaire. La veu va dir que ho entenia i es va acomiadar.

Aviat, en molt pocs anys, tindrem converses naturals amb màquines i no sabrem del cert amb qui hem parlat... si no es legisla. Creieu-me si us dic que un dels conceptes que patiran més canvis és el de persona. No debades, en llatí vol dir ‘màscara’.

Dragon’s Crown Pro

PS4. 49,99 euros

Remasterització d’aquest bellíssim joc de rol d’acció en 2D que ja ens va captivar el 2013 quan va aparèixer per a PS3 i PSVita. Ara el tenim en alta resolució –compatible 4K–, amb textos en castellà i una banda sonora regravada amb orquestra. Baralles dignes de brawler amb mecàniques de RPG per personalitzar equip, habilitats i companys. Partim d’una gran ciutat i acabarem en un caòtic univers de masmorres amb onades d’enemics i final bosses gegants. Millor en multijugador, local o en línia, amb amics o amb la CPU.

Battle Chasers Nightwar

NSW, PS4, XO, Win, macOS. 39,99 euros

L’adaptació en format videojoc d’aquest còmic de ciència-ficció i bruixeria de Joe Madureira ha arribat a la Nintendo Switch. El mateix Madureira n’ha estat el director d’art i això es nota en els acurats gràfics. Es tracta d’un rol per torns, amb un guió sòlid que segueix les peripècies de Gully i amics per sortir de l’illa Mitjalluna. Masmorres generades aleatòriament, alta estratègia i progressió complexa de personatges en són trets característics.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.