Actúa és el Vox balear

La ultradreta balear cerca suports

El partit ultradretà de Jorge Campos, Actúa, vol atreure els vots més dretans del PP balear que estan molestos amb Mariano Rajoy per no tocar les lleis de l'avortament, del matrimoni homosexual... però, sobretot, estan irritants perquè el president espanyol no ha estat més dur amb Catalunya.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La ultradreta prepara les eleccions autonòmiques de 2019. Jorge Campos ha convertit en el seu Círculo Balear en partit polític, amb el nom d'Actúa Baleares. El Círculo fou fundat per ell l'any 1999. Ben aviat es convertí en l'associació anticatalanista i antinacionalista més coneguda de les Illes. Campos, que va ser càrrec de confiança política del conseller de Turisme en el Govern de José Ramón Bauzá (2011-2015), Carlos Delgado, aspira a obtenir representació autonòmica l'any que ve. No serà la primera vegada que la ultradreta es presenti als comicis illencs, però totes els experiments anteriors fracassaren perquè el PP xuclava la pràctica totalitat d'aquest àmbit de vot. Què passarà el 2019?

 

Delgado, Bauzá i d'altres.

Campos vol recollir el vot que va ser del PP fins el 2015 i que, pel flanc de la dreta, ha quedat desencisat de l'actuació de Mariano Rajoy en general -pujades d'impostos, manteniment de les lleis d'avortament i de matrimoni homosexual...- i en particular de la resposta que ha donat al conflicte català, que haurien volgut molt més dura.

Actúa Baleares se situa amb claredat en aquest extrem més dretà. Ocupa a les Illes l'espai de Vox. De fet, la relació entre els dos partits és molt estreta. Tant que amb tota probabilitat Actúa serà Vox a la balear, per així dir-ho. L'esposa de Jorge Campos, Montse Amat, gerent del desparegut Círculo, fou candidata balear a la llista de Vox a les eleccions europees de 2014. Tampoc és cap casualitat que Campos participi cada setmana a la tertúlia política nocturna de Intereconomía TV, una cadena d'orientació dretana en extrem. Campos sempre s'arrenglera amb les opinions de representants de Vox contra el PP i el PSOE perquè, al seu parer, tracten massa bé els nacionalistes i són “traïdors” a Espanya i volen la seva aniquilació. Talment.

Amb la projecció que li dóna aquesta cadena de televisió, consumida sobretot per un públic d'edat i molt dretà, Campos espera assolir representació a Balears. No ho tindrà fàcil. Per obtenir un diputat a Mallorca -circumscripció insular per la qual es presentarà previsiblement Campos- es requereix de sumar, almenys, 15.000 vots. Una xifra que a priori pareix molt lluny de les potencialitats d'Actúa. El que passa, però, és que Campos busca imantar gent que ha anat quedant penjada del PP com a forma d'atraure el votant més dretà i antinacionalista d'aquest partit.

Tradicionalment en el si del PP existia un percentatge de militants -al voltant del 20%- molt anticatalanistes que, en cas de representar proporcionalment el votant del partit -121.000 sufragis a Balears el 2015- atorgaria a Actúa una expectativa màxima d'uns 24.000 vots. Com que no és molt probable que de bon de veres tants de vots acabin a la formació ultra, Campos intenta captar noms coneguts per imantar el màxim possible d'aquesta bossa de sufragis.

L'exdiputada balear del PP Aina Aguiló, coneguda per les seves posicions polítiques contra el català i, en especial, contra els professors que criticaven el Govern Bauzá per anticatalanista, s'intentà acostar a Ciutadans, i quan fracassà ha llançat esca a Actúa, segons ha publicat la premsa local.

Per una altra banda, Carlos Delgado, exconseller de Turisme en temps del Govern de José Ramón Bauzá, amic de Campos -tant com que el feu càrrec de confiança política-, va abandonar l'any passat el PP i manté una certa projecció pública a través d'articles al diari El Mundo-El Día de Baleares, carregant fort ferm contra el nacionalisme i el catalanisme. Tot i que no ha fet cap moviment que permeti suposar que pugui acabar a Actúa, no seria gens estrany que, si més no, li donés suport.

L'expresident illenc, Bauzá, ha intentat, des de que va ser nomenat senador -per elecció del Parlament balear- el juliol de 2015, conrear el seu futur polític. Ha passejat per Madrid el seu l'anticatalanisme a base de fer-se entrevistar per mitjans ultres com la citada Intereconomía, libertaddigital.com, gaceta.es, etc. Va contractar un assessor i estratega, a banda de l'ajudant que li pertoca com a senador autonòmic, justament per guanyar algun tipus de futur polític. El que passa és que dins el PP es pràcticament impossible. A Palma la cúpula conservadora no el pot veure ni en pintura i amb tota probabilitat -a no ser que canviïn molt les coses- no repetirà de senador autonòmic ni serà candidat a res a les pròximes eleccions locals, insulars i autonòmiques. Així les coses, tan negres, Bauzá organitzà el passat mes de febrer un estrany acte polític. Convocà els seus fidels sense citar per res el PP en un moviment que tot el món polític i periodístic a Palma va entendre que pretenia ser una mena de trampolí per saltar cap a un altre partit. Ciutadans?

Molts pensaren que en efecte pretenia passar a la formació taronja. Alguns ho donaven per fet. Fins i tot hi hagué anàlisis al respecte de què podria aportar. Però EL TEMPS publicà aleshores que no seria així. Que la direcció encapçalada per Xavier Pericay no volia per res Bauzá. Ara fa tres setmanes, el mateix Pericay, confessava davant dels periodistes que “el perfil de Bauzáno és “interessant per a Ciutadans”. Així, doncs, quin únic futur pot esperar tenir l'expresident illenc? L'únic partit que podria acollir-lo, i que és un guant ideològic per al seu anticatalanisme i antinacionalisme visceral, és Actúa. No consta que Jorge Campos li hagi demanat, però l'amistat que es professen, la necessitat que té el nou partit ultra d'atreure ex càrrecs del PP i la desesperació de Bauzá per seguir tenint futur polític podrien impulsar l'operació.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.