XII Legislatura

Torra pren, austerament, possessió

L'acte ha durat menys de dos minuts i els mitjans no hi han tingut accés.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Uns quants agents del cos de gala dels Mossos d'Esquadra, un petit eixam de periodistes, algun turista despistat i un ciclista de groc reglamentari, sostenint una pancarta republicana. Aquesta ha estat la imatge de la celebració de la presa de possessió de Quim Torra. 

Perquè l'acte no s'ha pogut seguir en directe. Només per les pantalles de la sala de premsa del Palau de la Generalitat s'han pogut seguir els dos minuts que ha durat la presa. L'austeritat desitjada per Torra portada a l'extrem. La presa de possessió més ràpida que es recorda. El vídeo començava enfocant al pati dels tarongers i, després, mostrava l'interior del Palau.

És aquí on es veia Quim Torra, qui accedia a la sala Mare de Déu de Montserrat, acompanyat per Roger Torrent i el secretari del Govern. De nou, la Moreneta en l'embalum simbòlic de la nova presidència. El dia en què Puigdemont li anunciava que seria el nou president, la verge observava l'escena des d'una tauleta.

Tant Torrent com Torra duien el llaç groc a la solapa. Un símbol que ha esdevingut protocol·lari. El del nou president de la Generalitat, tres vegades més gran que el discret pin del seu homònim al Parlament. Ambdós entraven solemnes a la sala, fins a ubicar-se darrere una taula de fusta noble. Res més al damunt d'aquesta que el medalló de la presidència que, per costum, el president sortint posa al president entrant. Aquest cop s'ha quedat sobre la taula, sense acomplir cap funció. Bé, sí, una: ser el pla recurs dels darrers segons del vídeo.

Amb només la senyera de fons, i els familiars en fila a un costat, el secretari s'ha disposat a llegir el text. No hi era present cap representant institucional, ni de l'Estat espanyol ni dels partits catalans. Llegits els reials decrets i articles de la Constitució i de l'Estatut corresponents, i manifestat que el rei Felip VI i el president espanyol Mariano Rajoy havien donat el vist-i-plau al seu nom, ha estat el torn de Torra.

"Prometo complir lleialment les obligacions del càrrec de president de la Generalitat. Amb fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya representat al Parlament", ha professat, breu i concís el nou president.

Finalment, Torra s'ha adreçat als familiars que l'acompanyaven, visiblement emocionats, i els ha abraçat un per un. Res més. Fins aquí ha arribat l'acte més breu. Més auster. Sense traspàs de poders. La càmera enfoca el medalló i es fon a un blanc amb logo de la Generalitat de Catalunya.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.