Premsa internacional

El món descobreix Quim Torra

Els principals diaris d'Europa i dels Estats Units presenten i analitzen la figura de Quim Torra, el nou president de la Generalitat de Catalunya.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Der Spiegel, el famós setmanari publicat a Hamburg, defineix Quim Torra com una "amic, de confiança i candidat preferit" de Carles Puigdemont per a la presidència "del govern de Catalunya". El ja cap de l'Executiu ha estat una "sortida per a una Catalunya que feia més de sis mesos que estava sense govern regular". Destaca el setmanari que Torra vol establir, "segons digué en el seu discurs, un Consell d'Estat a l'exili, amb Puigdemont de 'president legítim', com a part de la voluntat de seguir lluitant per la independència de Catalunya: 'seguiren treballant sense descans per tenir una Repúblicana catalana'. També digué que 'tot el món guanyarà amb aquesta república, ningú perdrà els drets, la república és per a tots, no importa què votaren'". Caldrà veure, diu Der Spiegel, quines són les passes pròximes que es fan entre Madrid i Barcelona, alhora que recorda als seus lectors que, en aquest conflicte, no es baladí el fet que "l'expresident Carles Puigdemont actualment viu a Berlín on es defensa d'una petició d'extradició a Espanya", deixant entendre que la decisió última del tribunal de Schleswig-Holstein pot influir en el conflicte.

 

Per una altra banda, en el mateix setmanari, una anàlisi signada per Claus Keking i Steffen Lüdke, assegura que "Quim Torra ha estat elegit per Puigdemont com un representant leial dels seus interessos" i que això determinarà el que passi durant els pròxims mesos. Citen els autors el politòtelg Klaus-Jügen Nagel, professor de la Universitat Pompeu Fabra, per assegurar que Torra "mantindrà una línia directa" amb Berlín. Presenten el nou president de la Generalitat com un convençut de la necessitat de la independència i que no canviarà l'objectiu: "encara vol separar Catalunya d'Espanya i assegura que 'la causa de la llibertat és justa i la causa de la independència és honorable', va assegurar". La designació de Torra per Puigdemont fou, diuen, hàbil perquè "no està en el punt de mira de la fiscalia. Durant la tardor catalana, durant el conflicte que envoltà el referèndum prohibit no jugà cap paper polític". Aventuren, a mode de cloenda de l'anàlisi, que s'obre una nova fase a la qual el diàleg es fa imprescindible: "El primer ministre d'Espanya, Mariano Rajoy, probablement haurà d'arribar (a negociar i) a un acord amb el president per la gràcia de Puigdemont".

No és tan optimista, a Frankfurt, el Frankfurter Allgemeine Zeitung, per al qual l'elecció de Quim Torra "no mostra un alleugeriment del conflicte que culminà amb la declaració d'independència de la passada tardor per part del Parlament català després del referèndum (d'independència) declarat il.legal". El fet que el nou president de la Generalitat insisteixi "en que construirà 'un estat independent, una república', segons va dir" augura que "el conflicte no pararà", assegura. El diari alemany analitza que ´no es pot perdre de vista "que Puigdemont ha enfatitzat el caràcter provisional del nou govern", a les seves declaracions a La Stampa italiana: "si Espanya no posa fi a 'l'opressió', el nou cap de Govern disoldrà el Parlament  i convocarà eleccions anticipades a finals d'octubre". Al parer del rotatiu "la campanya electoral a la tardor de 2018 carregaria encara més l'atmòsfera política perquè coincididira amb el judici contra més de vint destacats separatistes que ha de començar a Madrid".

 

El també germànic Die Welt, d'Hamburg, analitza que "Quin Torra parla un llenguatge clar" quan "promet als catalans la seva pròpia república i constitució". La conseqüència és, assevera, que "si el govern central espanyol del primer ministre Mariano Rajoy, a Madrid, creia que tenia un partit fàcil amb el nou president elegit aquest dilluns, aleshores estava completament equivocat". Recorda els famosos twitts "pel quals s'ha disculpat, però així i tot a Madrid estan alarmats per la seva elecció, ara el govern espanyol se n'adona que està tractant amb la línia dura catalana, amb algú que, si més no, és tan bel.ligerant com el seu predecessor Puigdemont". El diari presenta el nou president català als seus lectors com "un nacionalista que ja ho era abans d'ingressar en política, prové de Girona, bastió del moviment independentista, pare de tres fills, es defineix com un home que ha lluitat tota la seva vida per la llibertat del seu país", si bé "va fer feina més de vint anys com advocat per a l'asseguradora suïssa Winterthut. El 2007 tornà a Catalunya i fundà la seva pròpia editorial. És un fidel seguidor de Carles Puigdemont (...) amb qui ha acordat una feina compartida (...) ell presidirà el Govern i Puigdemont té la intenció de presidir 'un govern a l'exili' (...) a Brusel.les". Assegura el diari que "el deixen fred els insults que rep de la premsa espanyola, ell creu que està immers en una missió històrica".

 

A Gran Bretanya, The Guardian, de Londres, diu que "Torra és el sucessor ungit per Puigdemont" i la confirmació de la voluntat del nou president català "d'assolir la independència" augura, analitza el diari, més problemes en la relació entre Espanya i Catalunya: "amb una coalició secessionista que vol perseguir els mateixos objectius que provocaren la crisi constitucional espanyola, la reconciliació entre Madrid i Barcelona, o entre el que és avui una societat catalana profundament polaritzada, pareix tan remota com sempre". En aquest sentit recorda el diari londinenc que "el primer ministre espanyol, Mariano Rajoy" ja ha convocat els caps del PSOE i Ciutadans per "discutir la situació catalana" i que "es podria recórrer un pic més a l'ús de l'article 155 per imposar un govern directe (controlat per Madrid) si Torra intentés seguir endavant amb la independència".

 

Per la seva banda, el també britànic i londinenc The Times, presenta Quim Torra com "un membre de la línia dura a favor de la independència", l'elecció del qual "probablement augmentarà les tensions amb Madrid". Després de recordar els fets de la tardor i de la persecució de Carles Puigdemont, que l'han portat a veiure "a l'estranger" des d'aleshores, el fet, assevera, que ara el nou president català prometi "treballar 'incansablement per la república' catalana, exacerbarà l'entrontament entre el govern espanyol i els polítics independentistes" de Catalunya.

 

A Bèlgica, Le Soir, de Brusel.les, explica que Quim Torra és "amic des de molt de temps de Carles Puigdemont, nascut un dia abans que ella, durant el dur hivern de 1962 a la mateixa província de Girona. Quim Torra comparteix amb l'expresident la passió per la seva terra i el gust per l'escriptura. Advocat de formació, treballà un temps a Suïssa abans de tornar a Barcelona per convertir-se en editor i escriptor. Ha publicat una dotzena de llibres sobre història de Catalunya i rebé, el 2009, el premi literari Carles Rahola per un assaig sobre periodisme català. Va dirigir el 2012 el centre cultural del Born, un museu controvertit que representa la caiguda de Barcelona durant la Guerra de Sucessió (...) Asegura que 'Catalunya encara viu sota l'ocupació espanyola' i dissocia sistemàticament catalans i espanyols".

 

A Itàlia, el Corriere della Sera, de Milà, vol llançar un missatge d'optimisme i analitza que, rere de les proclames de Quim Torra i de la posició de força de Madrid, existeix una possibilitat per al diàleg. "El primer ministre espanyol, Mariano Rajoy, va dir que estava llest per dialogar, encara que fos a partir del respecte a la llei i a la Constitució", mentre que, "per la seva banda, el nou president Quim Torra va dir que estava llest per a un diàleg sense condicions amb el primer ministre espanyol". Així que, conclou l'optimista diari italià, si les dues parts estan disposades a parlar, allò més lògic és "que parlin".

 

A la ciutat també italiana de Torí allò que interessa recalcar a La Stampa és que l'entrevista que li va concedir dies enrere Carles Puigdemont ha triomfat arreu, essent extractada, citada i comentada per tot, sobretot a Espanya i Catalunya, i posa l'esment en que l'elecció del nou president, Quim Torra, és "provisiconal" perquè com va dir l'expresident "si la repressió no acaba es pot anar a eleccions" anticipades.

 

A França, Le Monde, de París, analitza que els adjectius que ha desplegat la premsa espanyola i representants dels partits anomenats constitucionalistes contra Quim Torra -"xenòfob", "radical", "supremacista"...- auguren que "l'apaivagament de les tensions polítiques a Catalunya està encara lluny". Així les coses, tenint en compte que "serà difícil en aquestes condicions aplicar el programa" del govern sobiranista i atès el fet que Puigdemont digué a La Stampa que si no cessa la repressió es podrien convocar a la tardor eleccions per a finals d'any, el diari parisenc es demana si no estarem "davant d'un mandat (de Torra) de poc més de cinc mesos".

 

Als Estats Units, a la ciutat que s'auto titula la capital del món, The New York Times posa sobretot l'èmfasi en que "Quim Torra ha reiterat el seu compromís amb una república catalana independent". Tot i així, el fet que el nou president faci la crida a un país "de tots" els ciutadans indistintament del que hagin votat dóna ales a l'esperança del diàleg. Més encara si per l'altra banda, "el primer ministre Mariano Rajoy feu una crida 'a la concòrdia i enteniment' a pesar" que també digué que "el que hem sentit (de Torra) no ens agrada". Així i tot el diari nord-americà aposta per donar més valor al fet que Rajoy "ha dit que no farà judicis de valor sinó que avaluarà Torra pels seus fets", la qual cosa, deixa entendre, podria obri camí a l'esperança d'un possible diàleg futur entre les parts.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.