Els crítics

L’entreteniment com a manament infranquejable

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

En la mitologia grega, Tànatos era la personificació de la mort, l’encarregat d’acomplir el destí que les Moires dictaven per a cadascun dels mortals que poblaven la Terra. No és gens estrany que sigui aquesta, i no cap altra, la figura en què es basa Thanos, el gran protagonista de la darrera i colossal entrega de la factoria Marvel, Avengers: Infinity war. Un superdolent que dona sentit a un univers tan ingent com ho és la imaginació, tan poderós com per beure del panteó clàssic d’herois per reformular-ne l’essència i convertir-los en productes pop d’un fulletó sense fi, però sempre suficientment interessant per tornar-hi. Un superdolent que esdevé protagonista per mèrits de l’arc argumental i que mostra el bo i millor d’allò que ha portat la productora a ser on és: una planificació ingent i desenvolupada al llarg de deu anys i 18 pel·lícules, una fe indestructible en els personatges i en el to que requereixen i, sobretot, saber respectar les inquietuds tant de lectors devots dels còmics originals, i dels espectadors que entren al cinema a la recerca d’un blockbuster amb pòsit, únic més enllà de la fascinació visual.

Dirigida pels germans Joe i Anthony Russo, el film marca el zenit d’un pla gairebé tan perfecte com ho és un superdolent que ens fascina, que es debat entre l’aberració més espantosa i el dilema moral de saber per què pensa i actua tal com ho fa. De principi a fi, tot certifica l’èxit de pensar bé les coses i d’actuar en conseqüència: el ritme, sempre gravitant entre dos pols, el que va de l’intimisme a l’acció pura i dura, fent constantment salts binaris entre humor i èpica; una història explicada a partir d’escenaris, viatjant de lloc a lloc i teixint cada argument amb els personatges que requereix, sense trair l’esperit de cadascun d’ells; una fabulosa plasmació visual de tot l’entramat, amb efectes especials meravellosos i perfectament integrats en un univers d’aires apocalíptics, ple de nebuloses i colors que n’expliquen el context; diàlegs picats i amanits de rèpliques humorístiques que funcionen com a gags i també com a portadors d’un esperit intransferible; un gens ampul·lós sentit de la tragèdia, vehicle de tot, però sense oblidar que tot es regeix per l’espectacle; i un sentit de l’entreteniment convertit en manament infranquejable. 

És aquest el film que potser explica una època, una manera de consum, una necessitat de voler-ho tot i que tot implosioni en girs i contragirs, en l’avidesa de voler-ne més, en la necessitat d’entendre les peces, de pensar-hi i de poder dir que has vist l’espectacle més gran del món. Símptoma de la voracitat d’una magnitud insaciable, però que també pren consciència de la seva utilitat. I això ja és molt, moltíssim. Amb un Thor renascut a fi de bé, amb el triangle showtime format per Iron Man, Dr. Strange i Spiderman, amb l’abrandament eixelebrat de Star-Lord, i tots i cadascun dels Guardians de la galàxia, amb la polarització en dos escenaris on ultimar la gran batalla (Wakanda i Titán), i amb la sorpresa final. També amb mancances, com la minsa rellevància de les dones d’acció —trames secundàries que evidencien que el gran univers cinemàtic encara ha de fer un pas més, que la companyia ja ha anunciat que farà.  I amb una figura omnipresent, el dolent més dolent, més humanament tirà, psicòtic i enlluernador de tots els vistos fins ara, Thanos. Convertit, tot plegat, en la mesura adient per a una saga que ho té tot per ser la icona d’una generació que gaudirà d’aquesta pols d’estrella durant molt de temps.

 

Avengers: Infinity War

Direcció: Anthony Russo i Joe Russo

Estats Units, 2018

Durada: 156 minuts

Guió: Christopher Markus i Stephen McFeely, 

sobre el cómic de Jack Kirby i Jim Starlin

Fotografia: Trent Opaloch

Música: Alan Silvestri

Repartiment: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Benedict Cumberbatch, Chris Evans, Mark Ruffalo, Scarlett Johansson, Chris Pratt, Tom Holland, Josh Brolin, Elizabeth Olsen, Zoe Saldana, Gwyneth Paltrow, Peter Dinklage, Samuel L. Jackson, Benicio del Toro, Vin Diesel, Bradley Cooper 

Gènere: Marvel, còmic, superherois

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.