Els crítics

La vella (nova) Roseanne

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Si hi ha hagut cap sèrie que hagi copsat titulars en els últims mesos, ha estat Roseanne. Però no pels motius que s’esperaven. El retorn de la comèdia amb una nova temporada (gairebé vint anys després del seu final) ha estat marcat per la polèmica generada en convertir la seva protagonista en votant de Donald Trump. El canvi va agafar de sorpresa part dels seguidors de la sèrie, que argumentaven que aquesta era una nova Roseanne que no tenia res a veure amb l’anterior. Al capdavall, en el seu dia la sèrie va ser coneguda per fer un retrat realista d’una família de classe treballadora nord-americana amb una protagonista obertament feminista que tenia una visió progressista de temes com ara l’homosexualitat o l’avortament. Com podia ser aquest personatge votant de Trump? Aquesta crítica, basada en la incoherència de la decisió, assenyalava com a causa del canvi el fet que l’actriu que interpreta el personatge, Roseanne, és a la vida real votant de Donald Trump. A partir d’aquí van emergir una sèrie d’articles fent memòria dels vincles de l’actriu amb l’actual president dels Estats Units i d’altres detalls de la vida de Roseanne força més foscos, com unes fotografies on apareix disfressada d’Adolf Hitler i traient unes galetes amb forma humana del forn. De molt mal gust, sí. Al capdavall era lògic pensar que l’actriu, que també és productora executiva de la sèrie, hagués imposat la seva agenda política al personatge per fer-ne una eina ideològica.

Desmuntant aquesta tesi apareixia l’actual showrunner de la sèrie, Bruce Helford, que va demanar als espectadors que separessin personatge i personalitat pública i va assenyalar que el fet de fer de Roseanne votant de Trump va ser una idea que va sorgir a la sala de guionistes perquè pensaven que era lògic per al personatge haver evolucionat fins a aquest punt. De fet, Donald Trump no seria avui president si no hagués convençut amb el seu discurs persones com la Roseanne, aquesta classe treballadora que va veure en les promeses de Trump una sortida de la seva situació. Explicant que a l’equip creatiu de la sèrie la majoria són demòcrates, els va semblar un repte afrontar aquest personatge. Des d’un punt de vista purament mercantil és una tria intel·ligent perquè la majoria de sèries actuals que tracten la figura de Donald Trump ho fan per criticar-lo o bé per demonitzar-lo. En canvi, els seus votants són majoria al país, una majoria que, fins ara, no tenia una sèrie de referència: Roseanne és la primera protagonista de sèrie votant de Trump. Algú que és com ells, tal com la sèrie s’encarrega de remarcar constantment als guions, de vegades de forma molt evident. El resultat: èxit d’audiència amb 18 milions d’espectadors, marcant xifres tan altes com les que tenia la sèrie fa 20 anys.

Creativament, fer que Roseanne sigui votant de Trump també és interessant perquè, si bé complau l’audiència que coincideix amb ella, també posa contra les cordes els seus fans que pensen el contrari. Puc continuar estimant Roseanne ara que s’ha convertit en seguidora de Trump?, s’han preguntat molts. I genera encara una idea més interessant: que el votant de Trump no és un ésser que no té res a veure amb mi, sinó una persona com Roseanne. No és el diable, sinó algú amb matisos. En paral·lel, la sèrie crea un equilibri intel·ligent, fent que Roseanne deixi anar els seus discursos a favor de Trump però al mateix temps continuï tenint visions progressistes sobre alguns temes, o bé l’adquireixi a través de l’aprenentatge amb altres personatges (sobre temes com la sexualitat líquida o la gestació subrogada). Així Roseanne és al mateix temps la nova i la vella versió de si mateixa, trobant un espai per a la complexitat i la contradicció, i s’acaba situant com un punt intermedi en una societat nord-americana dividida, sent una sèrie molt més fascinant d’analitzar des d’un punt de vista ideològic, que com a comèdia.

 

Roseanne
Creador: Matt Williams
Repartiment: Roseanne Barr, Sara Gilbert,
John Goodman
Temporades: 10
Canal: Neox

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.