XII Legislatura

L'entorn de JxCat empeny cap al Pla-D

PDeCAT i presos polítics han demanat els darrers dies una investidura efectiva

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

No és cap novetat. Durant els darrers cinc mesos, la principal tensió política dins l'independentisme ha girat entorn el debat entre investir un president efectiu o un que mantingués l'embat amb l'estat, preferentment, Carles Puigdemont. Després que es veiés frustrat el segon intent d'investir Jordi Sánchez, les mirades s'havien tornat a girar de nou cap a Berlín i el president legítim. La renovació de la Llei de Presidència per tal de poder fer una investidura en diferit segueix sobre la taula pel ple de dijous. Malgrat l'informe negatiu del Consell de Garanties Estatutàries, malgrat l'expressa advertència de que Puigdemont no es podia presentar com a candidat proferida pel Tribunal Constitucional.

Malgrat que, de moment, sembli que la tramitació de la Llei va endavant, l'anomenat Pla D va guanyant enters. Als passadissos del Parlament és sabut per tothom que la possibilitat d'investir Carles Puigdemont per via telemàtica no entusiasma, per dir-ho suau, a les files d'ERC. Des del primer dia, els republicans s'han mostrat partidaris de la via pragmàtica.

Tampoc és nou que, dins de Junts per Catalunya, el PDeCAT creu que cal tirar també per la via del realisme. A més, no es resigna a plegar-se els designis del núcli dur de Puigdemont i vol dir la seva en qui ha de ser el protagonista del Pla D. Així, aquest dissabte, en una entrevista a l'ACN la portaveu dels postconvergents, Maria Senserrich, va urgir a formar govern i va exigir que Puigdemont escoltés totes les veus abans de decidir quin seria el candidat.

Les exigències de Senserrich no van ser ben rebudes per alguns sectors del mateix PDeCat. Així, cares destacades com l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, o l'expresident de l'Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, van mostrar a les xarxes el seu desacord amb la portaveu del seu partit.

El que si que ha estat novetat aquest cap de setmana és el posicionament dels presos polítics. Segons ha informat Nació Digital, els presos polítics afiliats al PDeCat haurien fet arribar una carta a Carles Puigdemont en la qual li demanarien que possibilités, amb urgència la creació d'un govern.

La declaració clau, però, l'ha fet, també dissabte, el portaveu de Junts per Catalunya Eduard Pujol en una entrevista per EFE. El diputat ha manifestat que, després de la prohibició del TC, no tenien sobre la taula la possibilitat de fer una investidura que obligués a la Mesa a desobeïr el dictàmen del tribunal. No obstant això, va dir que no descartaven investir Puigdemont.

Tot i aquestes declaracions, encara no hi ha certesa de que JxCat hagi arribat a un acord intern sobre quin ha de ser el camí a seguir. Caldrà veure què dona de si la reunió que han mantingut aquest cap de setmana, a Berlín, Carles Puigdemont, Elsa Artadi i Josep Costa. De moment, el Pla D va agafant posicions de sortida, també publicament.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.