Descomptes aeris i REB

Rajoy fa enfadar Armengol

Mariano Rajoy visita Palma aquest dissabte, refussa reunir-se amb Francina Armengol i suggereix l'aprovació del descompte aeri per als residents illencs de forma immediata i del futur Règim Especial per a Balears, com si fossin grans èxit del PP quan el Govern illencs ho reclamen des de començà la legislatura

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La presidenta del Govern de les Illes, Francina Armengol, s'ha enfadat amb el president de l'Executiu central, Mariano Rajoy. O ell l'ha fet enfadar a ella, per dir-ho amb més precisió. Resulta que la illenca va saber que el gallec es desplaçaria de Madrid a Palma per participar en una jornada sobre turisme que organitza el PP i, aprofitant l'avinentesa, demanà reunir-se “uns minuts” amb el cap del Consell de Ministres per a veure com està el Règim Especial de Balears (REB), sobre el qual Madrid s'havia compromès a tenir un esborrany a aquestes alçades i, de moment, res de res. Però la resposta va ser que no seria possible la trobada i que, si un cas, hauria de ser ulteriorment a l'acte de Palma, a La Moncloa. Vaja, que demanés hora, per dir-ho gràficament.

La balear es va enfadar. No només pel menyspreu -que també, perquè, com diu Armengol, només hagués estat una conversa “d'uns pocs minuts”-, sinó sobretot perquè era previst que Rajoy anunciï a Palma el descompte aeri del 75% per als residents illencs i, probablement, també faci algun anunci en relació al REB, com si tot fos producte de la gran habilitat del líder del PP balear, Biel Company, que hagués convençut el Govern central, quan resulta que Armengol i el seu equip han demanat tant el descompte com el REB des del primer moment del seu mandat.

Descompte i REB. Així, doncs, Mariano Rajoy s'ha desplaçat a Mallorca per cloure la jornada de turisme que ha organitzat el PP. En el seu discurs, segons les previsions que es varen filtrar des del partit conservador i que s'han complert, ha suggerit la immediata aprovació del descompte del 75% en els bitllets d'avió per als residents a l'arxipèlag i, igualment, s'espera que faci alguna declaració sobre el REB, en el sentit que s'hi està fent feina i que properament serà una realitat per compensar els costos de la insularitat.

Tant una com l'altra notícia sorgeixen de la convenció del PP a Sevilla, quan el cap conservador balear, Biel Company, va poder parlar amb Rajoy durant un dinar -al qual acudiren la resta de responsables orgànics autonòmics- sobre les dues qüestions. En tornar de Sevilla, Company declarà als mitjans de Palma que “estic ben tranquil perquè el descompte aviat arribarà”. Ara pareix que ha arribat l'hora. També és cert, però, que fa tretze mesos, en una altra visita de Rajoy a Palma, ja ho anuncià. De tota manera des del PP consideren que ara va de bo i que el Govern central aprovarà el descompte en molt breu termini, “immediatament”.

El que molesta en el Govern balear és aquesta voluntat del PP, gens ni mica dissimulada, de voler passar per ser el responsable d'assolir el descompte aeri. I els partits d'esquerra se sospiten que més o menys podria voler fer Rajoy també amb el REB. O sigui: anunciar a la jornada sobre turisme el ferm compromís d'atorgar-lo, per ventura posant uns marges que a Palma no agradin gens ni mica, perquè sembli que s'ha assolit gràcies sobretot a la feina del PP balear i al Govern central.

Armengol reconegué despús-ahir que la negociació del REB “va per bon camí” però, va recordar amb veu d'enfadada, que “no hi ha res tancat”. I advertí que “no direm amén al que ens vulguin donar, reclamaren el que és just per a Balears, des d'un plantejament de negociació i de lleialtat institucional”, recordà la presidenta. Armengol es mostrà crítica amb l'Executiu central al qual acusà de ser “poc sensible amb les Illes”.

En el fons els partits del pacte d'esquerres illenc es temen que Rajoy i el Govern central, amb la connivència del PP balear de Company, preparin alguna jugada bruta en relació al REB. Ho deia despús-ahir Josep Ferrà, de Més, quan advertia el Govern d'Armengol que anés amb compte, no fos cosa que Rajoy condicionés la possible aprovació del REB a l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat per enguany. En el seu discurs, tal com també era esperat, Rajoy ha fet referències a Catalunya i ha comparat, d'alguna manera, les intencions de l'Executiu liderat per Francina Armengol amb les de Catalunya, posant especial èmfasi en el requeriment de l'aprenentatge del català als professionals públics de la salut. Abans de tot això, Rajoy ha estat rebut a Palma per un gran grup de persones que ha entonat El Cant dels Ocells per demanar la llibertat dels presos polítics catalans.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.