Ressò internacional

Un diari alemany s’astora per les crítiques al seu sistema judicial

En el mateix dia en què Roger Torrent buscava internacionalitzar el conflicte a Suïssa, un dels diaris alemanys més influents s’ha referit a les crítiques rebudes des d’Espanya. S’ha centrat, especialment, en un article publicat al digital El Español fa uns dies, que destacava la tasca dels nazis al land d’Schleswig-Holstein per establir una relació un tant forçada.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Una imatge que uneix Carles Puigdemont amb Ernst Lautz i Franz Schlegelberger. El primer, fiscal general del III Reich. L’altre, ministre de justícia alemany entre 1941 i 1942. Una declaració d’intencions evident que precedeix un text en què destaca el passat nazi d’Schleswig-Holstein. Destacant que en aquest land, el règim imposat per Adolf Hitler va tindre una presència especial.

Parlem d’un article publicat pel digital liderat per Pedro J. Ramírez, El Español, que el 14 d’abril feia aquest suggeriment. «El land d’Schleswig-Holstein, l’Audiència Territorial del qual excarcerà la setmana passada el líder independentista Carlos (sic) Puigdemont, és una d’aquelles regions on la memòria deu de fer mal. Va ser una de les zones alemanyes on els nazis aconseguiren més èxits en el seu camí cap al poder».

Segons el text, durant la dècada dels 60 i 70, en aquell land aconseguiren restar ocults protagonistes del règim. Per exemple, «Werner Catel, conegut per practicar l’eutanàsia amb nens». El Frankfurter Allgemeine, diari de més influència al país, assenyalava aquest article com l’exemple més clar de la crítica rebuda des d’Espanya. Hi ha més, però. «A la pàgina de Facebook de l’ambaixada d’Alemanya a Madrid, els espanyols expressaren la seua ‘gran indignació’ per la decisió judicial. Alguns amenaçaren amb no viatjar més a la República federal».

De fet, qui entra en aquesta pàgina pot trobar comentaris com els que mostrem tot seguit.

- "Adiós Volkswagen, adiós cerveza alemana, adiós adiós!!!!Merkel mucho predicar que Puigdemont vendría a ser juzgado a Espańa eh! Verás Baviera!! Amigos esto es el fin de Europa. Alguien paga esto, no me cabe ni la menor duda. La ley y el derecho tienen su fin en Europa pues quien la hace y la paga solo es para los pobres desgraciados como yo".

- "Muy decepcionante Alemania. 100 policías heridos, coches destrozados, niños y familiares de esos policías arrinconados... pero no hay violencia. ¿De qué vais?
Para esto mejor que España se largue de vuestro cortijo, esto no es una Unión ni es nada. Es una vergüenza. España sólo recibe guantazos de Europa, borrachos y vómitos. 
Pues meteros a Europa donde os quepa. Asco".

- "Si que hay alta traicion, de Alemania a España. Espero que el tiempo ponga las cosas en su sitio, donde las dan las toman fantomas".

El FAZ també esmenta la famosa interlocutòria que, tot i estar redactada per impedir la investidura de Jordi Sànchez, «l’empraren per retreure els seus col·legues alemanys que no sabien què significava el referèndum de l’1 d’octubre. El Tribunal Regional va ser acusat de ‘falta de severitat’ i de comportament ‘inapropiat’.

 

Torrent viatja a Ginebra

Mentrestant, en el seu viatge a Suïssa per reunir-se amb membres de l’ONU, Roger Torrent ha estat rebut pel batlle de Ginebra, Rémy Pagani, qui s’ha ofert ell mateix -i la ciutat que governa- per fer de mitjancer entre Catalunya i Espanya i «trobar una cord i una solució política i amb diàleg».

 

 

«Suïssa i Ginebra resten a disposició de les dues parts per intentar trobar un acord perquè, de totes maneres, caldrà asseure’ns en una taula algun dia». Pagani ha recordat l’exemple del seu país, on hi ha quatre llengües «i vivim tots junts correctament. No sé perquè Espanya no pot fer el mateix».

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.