Gal·les ja no vol el 'Brexit'

Una enquesta publicada per la Universitat de Cardiff revela que, en un nou referèndum, els gal·lesos votarien per la permanència a la Unió Europea.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Gal·les se'n penedeix, del que va votar en el referèndum europeu del passat 23 de juny. Aquesta és la principal conclusió d'una enquesta realitzada per l'empresa YouGov i publicada aquest dimarts per la Universitat de Cardiff. Ara la majoria dels ciutadans gal·lesos votarien a favor de la permanència a la Unió Europea.

Concretament, segons el sondatge, el 46% votaria per romandre al bloc comunitari si demà se celebrés un nou plebiscit, en contra del 41% que votaria per la sortida. El 5% no ho sap i el 8% no votaria. D'aquesta manera es giraria la truita. El passat 23 de juny el 52,5% dels electors de Gal·les va votar pel 'Leave' i el 47,5% ho va fer pel 'Remain'.

"Quan ens fixem en els detalls dels resultats, trobem que mentre gairebé totes les persones (el 97%) que indiquen que van votar per la permanència en el referèndum encara mantenen aquesta posició", escriu Roger Scully, professor de ciències polítiques de la Universitat de Cardiff. I afegeix que, en canvi, "només el 96% dels qui van votar per la sortida ho fan".

Segons Scully, "sembla que hi ha una petita cohort d'electors que van votar per la sortida però que ara pot haver experimentat el que alguns mitjans de comunicació han anomenat 'Bregret'. És a dir, el penediment pel que van votar el passat 23 de juny en el referèndum que va trencar els llaços entre el Regne Unit i la Unió Europea. El resultat de Gal·les va sorprendre molts observadors i analistes.

Els enquestats també són interrogats sobre el seu vot en un hipotètic referèndum d'autodeterminació a Gal·les com l'escocès, on la pregunta fos "hauria de ser Gal·les un país independent". El 65% dels enquestats respon que 'no', enfront del 15% que 'sí' i el 20% que no ho sap o no votaria. El percentatge de partidaris de la independència augmentaria si Escòcia s'independitzés (19%) i si Gal·les pogués continuar a la Unió Europea amb la separació del Regne Unit (28%).

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.