La repressió cubana, ara "més selectiva"

L'informe mensual de la Comissió Cubana de Drets Humans i Reconciliació Nacional detecta una davallada de les detencions arbitràries en l'últim mes, però també un augment dels opositors empresonats durant l'últim any.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Un dels assumptes més espinosos en el restabliment de les relacions entre els Estats Units i Cuba són els drets polítics, en especial la persecució de la dissidència. Per ara, segons les dades de la Comissió Cubana de Drets Humans i Reconciliació Nacional, les detencions van a la baixa. Almenys el mes de juny. Segons l'organisme, el mes passat van produir-se 498 "detencions arbitràries", la xifra més baixa des d'abril de l'any passat.

Als 498 arrestos, però, se li ha de sumar també "23 agressions físiques, set actes de fustigació, un acte de repudi i un altre acte de vandalisme". L'informe de la Comissió atribueix tots aquests fets i accions, de forma directa o indirecta -executades o instigades-, a "la policia secreta i agents parapolicials". A més a més, si bé s'han produït menys detencions, l'organització opositora alerta sobre l'augment del nombre d'opositors empresonats durant l'últim any.

La Comissió Cubana de Drets Humans i Reconciliació Nacional ho atribueix a un canvi de la política de repressió del règim castrista, que ara s'hauria tornat "més selectiva". Posen com a exemple les accions contra els activistes civils a l'aeroport de L'Havana, concretament contra Camilo Ernesto Olivera, Lia Villares i Ana Margarita Perdigón.

L'organisme estima que, durant els primers sis mesos de 2016, els agents del Govern han dut a terme fins a 6.573 detencions per motius polítics, una xifra que és lleugerament superior a la publicada la setmana passada per l'Observatori Cubà de Drets Humans, que la va situar en 6.378.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.