MEDI AMBIENT

La paella, sense coberts de plàstic

A partir de 2020 al País Valencià no es podran comercialitzar productes de plàstic d'un sol ús, com ara palletes, vaixelles de plàstic o càpsules de cafè

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

En les darreres setmanes organismes internacionals com l’ONU o ONGs com Greenpeace han iniciat una croada contra els residus plàstics. Paral·lelament a les xarxes socials, amb el haghtag DespullaLaFruita s’ha iniciat una campanya per demanar a les grans superfícies que eviten l’ús de recipients de plàstic per embassar fruites i verdures. Segons dades de la Unió Europea, els europeus generen 25 milions de tones de residus plàstics, però menys del 30% es recull per reciclat. Amb l’objectiu de reduir aquestes xifres, la Generalitat Valenciana vetarà, a partir de 2020, els productes de plàstic d’un sol ús per als quals existisca una alternativa. Aquesta mesura s’emmarca dins de l’objectiu de la Conselleria d’Agricultura de «reduir al màxim els residus», segons que ha explicat aquest dimarts la consellera Elena Cebrián en un desdejuni informatiu. Entre més productes, el veto afectarà els bastonets per netejar les orelles, les palletes, els coberts de plàstic, les càpsules de cafè monodosi i el pals de chupa-chup.

La mesura, inclosa en el Pla Integral de Residus que en l’actualitat està en fase d’exposició pública, «està en la línia del que proposa la Unió Europea» i entronca en el model d’economia circular que es pretén promoure des del Consell del Botànic. El passat gener el Parlament Europeu va aprovar la primera estratègia europea sobre plàstics, la qual persegueix reduir-ne el seu ús i incentivar el seu reciclatge. En tot el món, el plàstic representa el 85% dels residus de la platja. En l’horitzó de 2030 la Unió Europea vol que tots els envasos de plàstic siguen reciclables. França, un dels països capdavanters en aquesta matèria, ja va prohibir la tardor de 2016 la comercialització de gots, coberts i plats de plàstic.

Amb aquest veto, la Generalitat segueix els passos de les Illes. El govern de Francina Armengol ha estat capdavanter en aquesta matèria. L’avantprojecte de Llei de Residus i Sòls Contaminats no permetrà la venda de productes de plàstic d’un únic ús. La legislació balear, ara en tramitació, també impedeix la venda d’encenedors no recarregables, maquinetes d’afaitar, tovalletes humides i les vaixelles de plàstic. A partir de gener de 2020 tots aquests productes hauran d’estar fets amb materials compostables. «Les Illes és un referent», ha explica Elena Cebrián, qui ha reconegut que la normativa valenciana s’inspira en la redactada pel departament que, a les Balears, dirigeix Vicenç Vidal.

Les relacions valenciano-balears en matèria de medi ambient han estat molt fluïdes d’ençà de l’arribada dels governs progressistes. En aquest tres anys les conselleries han col·laborat en diversos àmbits, com ara el rebuig a les prospeccions petrolieres o la petició per declarar l’àrea del mediterrània que separa la península de les Illes com a zona de corredors de cetacis. La primavera passada totes dues autonomies, junt a Catalunya, també van fer front comú a favor d’un model innovador de gestió de la flota de pesca d’arrossegament, en contra del criteri del Ministeri d’Agricultura.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.