Judicialització

Els titulars de Puigdemont en l'entrevista amb dos diputats del Die Linke des de la presó

Entre la premsa europea destaca el cas del diari alemany Süddeutsche Zeitung, que ataca les tesis del ministeri fiscal de Schleswig i assegura que no està gens clar res i que s'hauria de demanar el parer de la justícia europea.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Els diaris fora d'Alemanya no han destacat gaire la notícia que la fiscalia de Schleswig ha demanat l'extradició de Carles Puigdemont. En els cas dels germànics, és rellevant l'argumentació del Süddeutsche Zeitung, al parer del qual hauria de ser la justícia europea la que determinés què s'ha de fer amb Carles Puigdemont perquè, avalua, “és un cas de fonamental importància europea".

El britànic The Guardian, que altres vegades dedica àmplies informacions a la qüestió catalana, en aquesta ocasió es mostra més curta en espai. Explica als seus lectors que “els fiscals han demanat al tribunal que permeti l'extradició de l'exlíder separatista”. Així mateix contextualitza jurídicament que “una sol·licitud d'extradició (per ser acceptada) requereix que la conducta que fou l'origen de l'ordre de detenció (...) també sigui punible sota el dret penal alemany. Resulta que l'acusació de rebel·lió no és part del dret penal alemany des de 1960, però el fiscal ha explicat que creu que pot equiparar-se amb (el delicte de) l'alta traïció en el dret alemany. El Tribunal de Schleswig és probable que es pregui els seus dies -en té seixanta de termini- per decidir, i podria arribar a una conclusió diferent” que la fiscalia.

El belga Le Soir informa que “el fiscal general de l'Estat Regional de Schleswig-Holtein reconegué la validesa dels càrrecs de Madrid de 'rebel.lió' i 'malversació de fons', però la decisió final l'ha de prendre el tribunal alemany competent en aquest cas”, en un període “màxim de seixanta dies” i fins aleshores “la fiscalia demana que Carles Puigdemont segueixi a presó”.

El francès Le Monde informa que “el ministeri públic de Schleswig-Holstein” demana “l'extradició de l'expresident català Carles Puigdemont” ja que “considera que els dos delictes pels quals l'acusa la Justícia espanyola, rebel.lió i malversació, són vàlids sota la llei alemanya”, a pesar que el de rebel.lió no hi existeix, però el considera “equivalent al d'alta traïció que hi ha en el codi penal nacional” perquè “una equivalència exacte no era necessària”. I atès que “el líder separatista podria tractar d'abandonar el país, també ha sol.licitat al Tribunal Regional Superior de Schleswig-Holstein (...) que el mantingui detingut mentre duri el procés”.

A Alemanya el diari Hamburger Abendblatt informa que "després de l'evolució intensa (de l'ordre de detenció demanada per Espanya) el Fiscal General (de l'estat federat de Schleswig-Holstein) arribà a la conclusió que és una sol·licitud legítima d'extradició" i que demana al tribunal que "mantingui la detenció" de Carles Puigdemont "degut al risc de fuga que existeix". Així mateix el diari explica que el ministeri públic considera que "no cal una paraula idèntica" per identificar els delictes de "rebel.lió i alta traïció que són equivalents".

El també germànic Taz titula que "L'entrega s'apropa" i argumenta que "en una passa més, a petició de l'Oficina del Fiscal General, el Tribunal Regional Superior examinarà si l'extradició de Puigdemont a les autoritats espanyoles és legalment admisible". I afegeix que "si aquest fora el cas" aleshores Puigdemont podria apel.lar la decisió i fins i tot presentar "una queixa constitucional" si bé, recorda, "el govern federal a Berlín ja ha anunciat que no vetarà l'extradició".

Força contundent es mostra el Süddeutsche Zeitung. Després d'informar de la decisió de la fiscalia de Schleswig, argumenta que la petició espanyola és "molt descuidada" en les formes i que fins i tot en el cas hi concorre el fet que "la llei alemanya d'Assistència Legal Mútua Internacional en Afers Criminals (IRG en sigles en alemany) és molt dolenta (....) a l'escala de legislació desastrosa està en el cim". Assegura el diari que, al contrari del que diu el ministeri públic, "no està clar si es requereix una comparació de la situació legal espanyola amb l'alemanya" i ni tan sols "queda clar si la presumpta ofensa de Puigdemont ha de ser processada sota les lleis espanyoles o les alemanyes". Conclou que, de fet, "no està clar què hauran d'examinar els jutges alemanys" i, per tant, "això viola el principi de claredat estàndard" de les lleis i processos criminals, davant de la qual cosa el que hauria de fer "el Tribunal Regional Superior de Schleswig hauria de ser cridar el Tribunal Europeu de Justícia" perquè "és aquí on s'ha d'aclarir si la judicatura a Alemanya està vinculada per l'evolució dels fets feta per Espanya i de quina manera. És un cas de fonamental importància europea".

 

Entrevista a la presó

La jornada també destacava per l'entrevista que Carles Puigdemont ha concedit des de la presó de Neumünster a dos diputats del Die Linke: Zaklin Nastik i Diether Dehm. Tot seguit, enumerem els titulars més destacats sorgits d'aquesta conversa de tot just 27 minuts que ha corregut per les xarxes socials.

- "El tracte a la presó és extremadament correcte. No tinc cap queixa".

- "No tinc accés a internet: és fake news. No tinc telèfon ni ordinador".

- "Hi ha cadàvers de soldats republicans desapareguts a les carreteres d'Espanya. I la tomba de Franco és acessible: és un monument en què el pots homenatjar".

- "A Espanya hi ha lleis democràtiques, però l'aplicació i la interpretació no es fa de manera correcta".

- "Estic preocupat per la situació dels drets fonamentals a Espanya: hi ha cantants condemnats a tres anys per cançons contra la monarquia".

- "I tant que sóc un pres polítc! Vaig ser elegit per la gent i vaig actuar seguint el programa aprovat pel parlament".

- "A Espanya, el delicte de rebel·lió exigeix l'ús de violència i nosaltres sempre hem sigut activistes de la no violència".

- A la recomanació de l'entrevistador d'"hauria de ser marxista": "Per què no? Sempre he estat progressista, no m'he considerat mai a l'esquerra o a la dreta, lluite contra la violència, el racisme, la xenofòbia i pels drets fonamentals, contra el feixisme i la discriminació".

- "El catalanisme en general, de dreta od'esquerra, sempre es va oposar al feixisme".

- "La majoria de dirigents catalans després de la guerra civil van haver d'exiliar-se, com Lluís Companys, que va  marxar a l'exili i va ser arrestat per la policia alemanya per ser retornat a Espanya i ser executat".

- "Si la justícia alemanya em diu que puc marxar de la presó però que he de restar a Alemanya, clar que m'hi quedaré".

- "El rei d'Espanya ha esdevingut part del problema i no de la solució".

- Sobre la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut català de 2006: "Dotze persones (les del TC) tenen més poder que dos parlaments i un referèndum. La constitució espanyola no diu que un jutge puga suspendre una llei".

- Sobre si li preocupa ser extradit: "Sí, i tant. Les condicions no són bones, no hi ha separació de poders (...) Segons l'informe del Consell d'Europa de gener es diu a les autoritats espanyoles que no han fet res per garantir la independència judicial".

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.