Embat judicial

Tot esperant decisions sobre Puigdemont i Ponsatí

El president legítim català ha estat interceptat mentre creuava la frontera des de Dinamarca

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

D'ençà que el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena va activar l'euroordre aquest divendres, la localització de Carles Puigdemont era una incògnita. Havía abandonat Finlàndia, però encara ningú havia pogut constatar que hagués arribat de nou a Bèlgica. Des de la seva defensa, però, s'assegurava que s'hi dirigia.

Diumenge al matí, però, el seu advocat, Jaume Alonso-Cuevillas, confirmava que el president català havia estat retingut a la frontera entre Dinamarca i Alemanya mentre feia el trajecte en cotxe de Finlàndia a Bèlgica. El CNI hauria alertat als cossos policials germànics que Puigdemont es dirigia a les seves fronteres.

L'advocat explicava també que en tot moment el tracte de la policia havia estat el correcte i que, en aquell moment, es trobava en una comissaria. Restava, doncs, a l'espera que la justícia alemanya realitzés les valoracions necessàries per decidir si donava compliment a l'ordre de detenció internacional i, per tant, posava el president català a disposició de la justícia espanyola. Com va passar en el cas belga, segurament s'efectuarà una detenció preventiva que es pot durar 30 dies (prorrogables 30 dies més), mentre la justícia alemanya decideix sobre l'euroordre.

Fonts expertes en dret penal internacional consultades per EL TEMPS exposen que l'estratègia a seguir a Alemanya és similar a la de Bèlgica. Aclareixen que el jutge alemany haurà de revisar tota la documentació, igual que va passar quan Puigdemont va comparèixer davant la justícia belga.  "Alemanya és un bon lloc on defensar l'estratègia", asseguren les mateixes fonts. En canvi segons informa la revista alemanya Focus, els serveis secrets espanyols tenien localitzat a Puigdemont i avisaren a Alemanya per detenir-lo.

Segons va transcendir, la Fiscalia General de l'Estat havia activat el mecanisme d'extradició de Carles Puigdemont i estava agilitant els tràmits perquè detingueren el president i el traslladen a Espanya. Si fins ara un dels motius pels quals es pensava que l'extradició des de Bèlgica no era senzilla per la diferència de delictes de rebel·lió i sedició entre Estats, a Alemanya la cosa canvia. El seu codi penal inclou el delicte de rebel·lió, tot i que requereix de la violència per ser considerat tal.

Cap a les 16.00 h, segons l'agència alemanya oficial d'informació, Puigdemont  era traslladat a la presó de Neumünster cap al migdia. Un fet que no tindria perquè indicar que l'extradició s'aplicara, atès que és normal procedir d'aquesta manera quan es reben euroordres de detenció. Segons informen des d'Alemanya, la decisió sobre si Puigdemont serà o no extradit no es prendria diumenge, ja que s'està estudiant el cas.

Des de les xarxes s'iniciava una campanya que recorda l'extradició de Lluís Companys, també des d'Alemanya, per fer el paral•lelisme i denunciar la situació actual. Segons s'havia pogut saber, Puigdemont compareixeria dilluns davant el jutge i aquest decidirà en menys de 48 hores si el manté o l'allibera provisionalment, tal com confirmava l'advocat del president.

Mentrestant, la consellera d'Educació, Clara Ponsatí, ubicada a Escòcia, on exerceix la docència universitària, també podia ser detinguda. La policia del país confirmava la rebuda de l'euroordre de detenció i demanava Ponsatí que s'hi entregués.

La primera ministra d'Escòcia confirmava a Twitter el seu suport a l'autodeterminació del Principat, malgrat que s'iniciï un procés d'extradició.

 

Alhora, Nicola Sturgeon també qüestionava el delicte pel qual és perseguit Carles Puigdemont, si bé expressava la voluntat de no interferir en un afer que depèn de la justícia. El rector de la Universitat de Glasgow, al mateix país, anunciava que durà la defensa de Ponsatí.

La situació, evidentment, no és còmoda per als implicats. Fonts coneixedores del cas expliquen a aquest mitjà que la incertesa és màxima i que no es pot fer més que esperar. Si Puigdemont i Ponsatí superen aquest tràngol i els Estats on estan no fan cas de la demanda d'extradició emesa des d'Espanya, el triomf de la seva causa i, col•lateralment, de l'independentisme davant la justícia espanyola, serà important. En cas contrari, la internacionalització del conflicte i el procés com a tal quedarien, tots dos, ben afectats. El carrer, com sempre, serà el responsable de redreçar els ànims.

EN ACTUALITZACIÓ

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.