Front comú mediterrani contra Montoro

Catalunya, País Valencià i Balears voten plegades contra l'objectiu de dèficit del 0,6% en el Consell de Política Fiscal i Financera. La negativa a Cristóbal Montoro visualitza com mai abans la unitat d'acció entre els tres territoris.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Ja hi ha un objectiu de dèficit per a les autonomies per a 2017. Després de dues hores de negociació, finalment el Consell de Política Fiscal i Financera (l'òrgan que reuneix els territoris amb els responsables dels ministeris d'Hisenda i Administracions Públiques) ha fixat en el 0,6% el sostre de dèficit per l'any pròxim. La xifra és el resultat de l'estira-i-arronsa entre Madrid i les comunitats autònomes socialistes. Mentre Cristóbal Montoro volia imposar un límit del 0,5%, els socialistes aspiraven a esgarrar-li un 0,7%.

Finalment, la proposta del 0,6% ha obtingut els vots favorables de vuit autonomies. Andalusia i altres cinc s'hi han abstingut. No hi ha hagut, però, front comú socialista contra Montoro. Tant Balears com el País Valencià, tots dos territoris governats per socialistes en coalició amb forces nacionalistes, han optat per fer pinya amb Catalunya i han votat en contra del límit. La posició de tots tres territoris no és una qüestió menor: la d'ahir ha estat la primera volta que es visualitza la unitat d'acció i la bel·ligerància de tots tres actors davant Madrid.

De fet, en la reunió tècnica prèvia celebrada aquest matí, els representants de Catalunya, País Valencià i Balears han insistit en la necessitat que Madrid es replantege com distribueix la despesa permesa per Brussel·les entre els diferents àmbits autonòmics. Des de l'eix mediterrani es considera que el marge de dèficit que s'atorga a les autonomies és molt estret si es té en compte que són aquestes les que es fan càrrec del gruix de la despesa social. Tant Balears com País Valencià han insistit, a més, que, més enllà de l'establiment dels sostres de despesa, allò realment peremptori és la modificació del sistema de finançament.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.