Els Crítics

MWC18: Santa Continuïtat…

Polítics a part, una primera, rapidíssima impressió del Mobile World Congress d’enguany era: “jo, aquesta pel·lícula, ja l’he vist”.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Si no fos perquè hi havia prou automòbils per començar a dubtar si encara era a l’aparcament, hom diria que el dia de la marmota s’havia instal·lat al recinte de la fira. Les mateixes companyies ocupant els mateixos estands al mateix lloc de sempre, amb les mateixes atraccions de realitat virtual. Els mateixos hostes i hostesses, un any més crescuts. Els urinaris encara un pèl alts per als orientals (han de miccionar de puntetes, fent ostentació d’equilibrista). I els smartphones, molt semblants però amb un número de més: posem per cas, si l’any passat hi havia un XYZ6, enguany és l’XYZ7...

Imagino que haureu llegit arreu les grans innovacions tècniques dels nous smartphones de gamma alta. O sigui que us en faré un resum global: s’està imposant el format 18:9, comencen a desaparèixer, lentament, els jack d’àudio, càrrega sense fils, marcs cada vegada més prims, doble càmera principal, identificació biomètrica per empremta o reconeixement facial, vídeo 4K, so Dolby...

El benefici és a la gamma alta. La resta són preus massa ajustats. I cal donar arguments emocionals perquè la competència és ajustada: Samsung proposa emoticones a partir del nostre rostre i vídeos a càmera lenta. ZTE una doble pantalla plegable (em temo que massa vulnerable). Xiaomi, que estrena estand, presentarà el MiMix 2S el proper març. Huawei, Lenovo/Motorola, LG... fan els deures i preparen la internet de les coses aplicada a la llar. El benefici és als accessoris!

Que mani la santa continuïtat és un bon senyal. No es pot revolucionar amb disrupcions tecnològiques el món de les telecomunicacions cada 12 mesos. Els robots casolans continuen sent anecdòtics —simpàtics però inútils—, els assistents digitals van posant un peuet a les nostres vides, la intel·ligència artificial i el núvol, units a la biometria i el big data fan molta por: ningú en la història de la humanitat haurà tingut tant de poder. La conducció autònoma serà una realitat abans no ens n’adonem. Però aquesta i moltes altres innovacions veritablement disruptives no seran reals i efectives fins que s’implementi el 5G, amb una latència que farà possible l’eliminació de fronteres físiques i una automatització prou globalitzada per deixar immensos sectors de la població sense feina. Heu llegit Rifkin o Niño Becerra?

Si us voleu consolar, una bona notícia: ja ningú fabrica mòbils de pantalla corba. I mira que s’anaven a menjar el món.

Dynasty Warriors 9

XO, PS4, Win. 69,99 euros

El rei del gènere musou —no debades n’és el fundador— presenta el seu millor lliurament. Ambientat en les guerres del Tres Regnes —segle II— amb tota la geografia xinesa per escenari, s’hi enfronten cinc faccions i fins a 90 guerrers en diversos arcs argumentals. No es tracta de repartir llenya per derrotar el general de torn, aquí hi ha elements fonamentals com la meteorologia, l’alimentació, el terreny o l’hora del dia. Gràficament impressionant, amb veus en anglès i japonès, amb subtítols en castellà. Immens.

Secret of Mana

PS4, PSV, Win. 39,99 euros

Secret of Mana, aparegut el 1993 de la mà de Squaresoft —Square Enix—, fou un dels jocs més emblemàtics de la grandíssima SNES. Aquest rol d’acció ens posava en la pell del jove Randy, que, sense voler-ho, havia desencadenat una sèrie de desgràcies al regne de Mana. Ajudat per dos amics, haurà de restaurar l’equilibri. El joc ha estat remasteritzat en 3D tot conservant la visió zenital, amb noves escenes de diàleg i un sistema de combat perfeccionat.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.