Podem, una olla a pressió a les Illes

Es fan públics els missatges de Telegram que palesen la tensió interna a Podem, alhora que Xelo Huertas insisteix en que no dimitirà.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La situació en el si de Podem-Illes segueix essent molt tensa. La presidenta del Parlament, Xelo Huertas, va dir aquest dimarts dia 29 de novembre que no pensa dimitir per ara, ni tan sols si fos expulsada del partit morat com a conseqüència de l'expedient que li ha obert la direcció. Raona que si així passés, recorreria i que, per tant, fins que acabés tot el procés no seria “lògic” dimitir. Amb altres paraules, pareix anunciar que recorrerà a la justícia ordinària. Ara, no és segur perquè no parla mai gens clar.


El que és ben segur és que el Reglament diu que si el president de la Cambra perd la confiança del grup en el qual es va adscriure en el moment de constituir-se el Parlament, cessarà en el càrrec. Quelcom que entre els mateixos grups parlamentaris així com entre ex presidents del Parlament es veu amb reticències. Perquè no té sentit que un grup pugui destituir a qui ha estat elegit pel Ple de la Cambra. De fet és tan dubtosament legal que a la prevista futura reforma del Reglament es preveurà la moció de censura contra la presidència del Parlament, per així eliminar la previsió actual que tothom considera tan estranya. Això sí, la nova norma no entrarà en vigor per aquesta legislatura sinó per a la propera. Per tant, Huertas hauria de dimitir. O, en el seu defecte, anar als jutjats a reclamar poder seguir en el càrrec, quelcom que seria insòlit i que obriria una crisi institucional de conseqüències inimaginables.


Per una altra banda, el digital informatiu mallorcadiario.com ha publicat els missatges de Telegram que a les darreres setmanes s'han entrecreuat els principals dirigents de Podem. S'hi veu fàcilment la gran tensió que viuen els afiliats, dividits entre els crítics i els oficialistes. Els primers asseguren que el secretari general, Alberto Jarabo, és “tou” i que funciona pel seu compte sense fer cas a les resolucions de les bases. Més enllà dels insults, que hi sovintegen, el més rellevant políticament és que l'intercanvi d'opinions mostra que la portaveu, Laura Camargo, és molt crítica també amb l'orientació que ha impulsat Jarabo, molt pactista amb el Govern. Ella s'arrenglera amb les tesis més trencadores, tot i que assegura que mai no farà res que no sigui aprovat “prèviament pel partit”.


Aquesta tensió domèstica està rere el fet que Podem hagi presentat una esmena als Pressupostos 2017 que en cas d'aprovar-se podrien generar un terratrèmol polític. En efecte, els morats volen que es disminueixi la partida destinada als estudis de Medicina que la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha posat en marxa enguany -Camargo i els crítics sempre s'han manifestat contra aquests nous estudis-, i que amb aquests diners s'augmenti la dotació per reduir els barracons escolars. La UIB ja ha expressat la seva “preocupació” i “incomprensió” per aquesta petició de Podem perquè en cas de ser aprovada desfaria “la previsió de finançament” per a Medicina. Els socialistes volgueren imposar aquests estudis fort i no et moguis, i els seus companys de Govern, Més, els acceptà. Tanmateix Podem no hi ha estat mai d'acord. Ara el seu finançament, si el partit morat se'n sortís amb la seva, podria quedar en perill. Cosa que provocaria una enorme crisi política en el si del pacte d'esquerres, amb tota seguretat.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.