L'Olleria

La Vall d'Albaida esdevé una cimera de fusterians

L'Olleria, a la Vall d’Albaida, ha reviscut el debat històric que se celebrà l'any 1993. L'acte commemoratiu per la mort de l'intel·lectual suecà Joan Fuster comptà amb diversos representants de la política que opinaren sobre la seua visió nacional i política.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

"Ara us preguem per Catalunya, Oh Déu! Ni terra ni cançó: pa que més val. Ella ens entra en la carn com un foc greu i ens força a un clar designi seminal". Amb aquest vers del poema 'Preguem per Catalunya' de Joan Fuster començava el debat a l'Olleria. Es tractava de la reedició de que es va celebrar ara fa 25 anys en un acte per commemorar la mort de Joan Fuster, l'any 1992. Aquell acte, que comptà amb diverses personalitats del món de la política com Josep-Lluís Carod-Rovira, exvicepresident del Govern català; i Vicent Soler, conseller d'Hisenda i Economia de la Generalitat Valenciana, se centrà a analitzar la visió política i nacional de Joan Fuster. També hi era l’històric líder de PSAN Josep Guia; i Enric Capilla, fundador de la Unitat del Poble Valencià, partit precedent de l’actual Bloc Nacionalista Valencià. L'única absència ha estat la d'Enric Tàrrega, activista cultural i del món polític, que no ha pogut assistir.

Per tal de rememorar l’intel·lectual quan fa un quart de segle de la seua desaparició, el col·lectiu l'Olla, l'organitzador de l'esdeveniment, ha convidat les mateixes personalitats que assistiren en el seu moment amb la finalitat d'analitzar els canvis que s'han viscut durant aquest període de temps al llarg del país. El moderador de l'acte, l'escriptor Francesc Mompó, ha realitzat les mateixes preguntes que els feu el 1993 per tal de veure l'evolució d'aquesta situació.

Josep Guia, secretari general del PSAN, en una primera intervenció ha volgut recordar els presos polítics. De fet, els membres de la taula, exceptuant el socialista Vicent Soler, lluïen un llaç groc.

El debat s'ha centrat al voltant de la situació actual que es viu a Catalunya. Recordant la premissa fusteriana 'així la voluntat del poble, així la nació', tots quatre han coincidit en la nefasta actuació que el Govern de l'Estat espanyol ha tingut cap al poble català. "La gent té dret a decidir quina ha de ser la seva nació", afirmava Capilla, sentència a la qual Rovira ha afegit: "el futur ens l'estan decidint aquells que estan a 600 quilòmetres de casa nostra", un futur que per a Josep Guia no està dins de l'Estat espanyol.

Últimament són molts els titulars i notícies que surten als diferents mitjans de comunicació en què el concepte nacionalisme té una connotació negativa, relacionat sols amb Catalunya. Però Carod-Rovira ho té clar: "el nacionalisme potent és l'espanyol, malgrat que volen amagar-lo darrere de la paraula patriotisme". Ha continuat afirmant que Espanya és al·lèrgica a la diversitat, ja que malgrat estar formada per diverses comunitats autònomes, la Constitució sols arreplega una bandera, una llengua, una religió. Una Constitució que Vicent Soler defensa que ha de renovar-se, ja que la societat “està avançant i aquesta hauria de fer-ho amb ella” i no quedar-se antiquada.

Però a més de parlar sobre la realitat catalana, Vicent Soler ha expressat que també s'ha de parlar del País Valencià: "no tot és Catalunya", deia. D'aquesta forma deixava clar que per a ell el País Valencià i Catalunya no són el mateix i que haurien de tractar-se més de tu a tu. A més, ha expressat el seu desig que els valencians comencen a mirar més per ells: "si volem sobreviure i avançar com a poble, hem de fer una introspecció del que som i del que volem ser", explicava el membre del PSPV.

Soler ha expressat aquestes paraules després que Josep Guia afirmés que el País Valencià es troba ara en una situació de “pre-procés”, ja que segons ell els valencians sempre fan les coses uns anys després que els catalans, posant com a exemple la creació de Canal 9 respecte a TV3 o l'apertura del parc Terra Mítica cinc anys després que Port Aventura
Tots quatre han expressat la seua disconformitat davant el segrest de llibertats que s'estan vivint a l'Estat espanyol. Carod-Rovira s'ha mostrat incrèdul i afirmava que pensava que l'autocensura no tornaria mai més a aquesta societat.

Abans de finalitzar l'acte, Francesc Mompó, com a portaveu del col·lectiu organitzador, ha expressat la voluntat i desig de tornar a celebrar aquest debat d'aquí a 25 anys. "Tant de bo el pròxim cop la situació sigui molt diferent", sentenciava Carod.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.