Veus per la democràcia

Per la llibertat d'expressió i de Valtònyc

Creixen en nombre i magnitud les mostres de suporta Valtonyc, víctima d'una justícia que manté un delicte incompatible amb la democràcia com és l'enaltiment del terrorisme, clau per la condemana a presó efectiva del cantant mallorquí de rap.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Creix el suport a Valtonyc i es multipliquen els actes contra el seu ingrés a presó. L'últim que s'ha organitzat se celebrarà aquest dijous 1 de març, Diada de les Illes -jornada festiva en commemoració de l'aprovació de l'Estatut d'Autonomia-, a Sineu. Serà a l'horabaixa, a partir de les 18,30 hores, amb un concert de Mareselva, Sini Band, Glosadors, Biel Majoral i Indigests, així com amb un sopar solidari amb el raper. El preu de tot plegat, 5 euros, i la recaptació del bar seran íntegrament destinats a organitzat altres actes de suport a Valtonyc, “víctima de la repressió de l'Estat espanyol”, diuen els organitzadors, un grapat d'entitat encapçalades pel Pla de Mallorca en Marxa. Segons aquesta plataforma “l’exercici de la llibertat d’expressió no hauria de ser motiu d’una condemna judicial, per tot això, feim una crida a la solidaritat i per reivindicar que les paraules no són delicte”.

Allau solidari

Des de tot d'una que es va saber que Josep Miquel Arenas, més conegut pel seu nom artístic de Valtonyc, hauria d'entrar a la presó perquè el Tribunal Suprem confirmà la pena de 3 anys i mig per injúries i amenaces a la Corona i per enaltiment del terrorisme -així com per amenaces al fundador del grup d'extrema dreta Actúa Balearesi expresident de l'extint Círculo Balear, Jorge Campos- la reacció a Mallorca i les Illes fou immediata. A través de les xarxes es creà el Grup de Suport Llibertat Valtonyc que s'encarregà de canalitzar, juntament amb Alerta Solidària, la ràbia davant d'una decisió que gairebé tothom -amb l'excepció de la dreta més extremada- considera una exageració flagrant, fora de tota lògica, perquè, al cap i a la fi, no es tracta d'amenaces que ningú es pugui prendre seriosament i pel que fa a l'enaltiment del terrorisme és una figura delictiva excepcional que no s'avé gens ni mica amb una democràcia; en qualsevol cas, el sentir generalitzat és que si calia un càstig, la llei té opcions -feines comunitàries, multes...- alternatives al despropòsit que és fer entrar a presó a un cantant perquè no agraden les lletres de les seves creacions.

Al cap de dos dies de conèixer-se la decisió del Tribunal Suprem ja es concentraren a Barcelona, a la Plaça de Catalunya, centenars de joves, molts dels quals estudiants illencs, per protestar contra el futur empresonament del raper mallorquí i per cridar a favor de la “llibertat d'expressió” i contra “la repressió espanyola”. Així mateix, segons la premsa local de Palma, l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya se sumà a l'acte i anuncià que recomanarà a tots els seus associats que incloguen en els seus espectacles alguna manifestació a favor de la llibertat d'expressió i contra l'empresonament de Valtonyc. Igualment, els organitzadors de festivals de Catalunya s'han mostrat també favorable a incloure a tots els esdeveniments que organitzin una crida per la llibertat del cantant mallorquí de rap. Segons han informat els diaris locals palmesans el Primavera Sound ja hauria assegurat que deixarà clara la seva solidaritat amb Valtonyc.

Durant tot el cap de setmana se succeïren actes a més d'una vintena de localitats mallorquines així com a la capital menorquina, Maó, que reuniren en conjunt prop de 2.000 persones. Cada una de les concentracions -algunes amb cançons, d'altres en silenci, nombroses amb espelmes i totes amb emoció- acabà amb la lectura del manifest el.laborat pel grup de suport i Alerta Solidària en el qual s'expressa que “som moltes les persones que no ens rendirem i que seguirem expressant la nostra ràbia sortint als carrers, no ens queda altre remei que plantar cara i seguir lluitant , amb la mobilització social i la solidaritat com les nostres millors armes”. L'acte de Sineu fou el més emotiu perquè l'encarregada de llegir el manifest va ser Magdalena, la germana de Valtonyc.

Val a dir que el cantant no pogué ser present a cap dels actes del cap de setmana perquè era a Madrid per participar a La Sexta Noche, on el públic pogué veure un jove trist però valent, determinat a seguir defensant el seu dret a la llibertat d'expressió i fent gala d'un discurscontundent i molt ben exposat, a vegades amb una fina ironia d'allò més demolidora: “pareix que els jutges no saben qui és M. Rajoy però són experts en metàfores i hip-hop”. Fins i tot un jutge que hi era present, en representació de Jutges per la Democràcia, es mostrà escandalitzat per la pena efectiva de presó a Valtonyc perquè, sobretot, es basa amb el delicte d'enaltiment del terrorisme -que aporta el gruix dels 3 anys i mig- que és una figura que contradiu el Conveni Europeu de Drets Humans. Així mateix nombrosos representants del món de la cultura de tot l'Estat expressaren el seu suport al cantant mallorquí de rap.

Tant el Grup de Suport Llibertat Valtonyc com Alerta Solidària tenen previst seguir organitzant arreu actes a favor de la llibertat d'expressió i contra l'ingrés a presó. En paral.lel, el cantant, a través dels seus advocats, recorrerà davant del Tribunal Europeu dels Drets Humans.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.