Neu

El patrimoni blanc de les comarques de Lleida

La neu és tot un fenomen econòmic a Lleida. Reclam de turistes i d’esportistes, ha estat la culpable de l’expansió de múltiples negocis derivats. Descobreix les virtuts de l’hivern.

 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Gairebé 500 quilòmetres esquiables dividits en onze estacions d’esquí. Aquest és tot el terreny que ofereixen les comarques de Lleida que cada cop crida més turistes que decideixen anar-hi. Una pràctica que té un retorn clar: 209 milions d’euros d'impacte econòmic directe i 2.150 persones ocupades. I que el passat 2017 va batre rècord de visites, el millor de la història, amb 1.188.712 visitants. Per què?

Trineus a l'estació d'esquí de Boí Taüll (Alta Ribagorça) / Boí Taüll Resort

Entre més coses, perquè les virtuts del clima han anat acompanyades per una inversió de primer nivell. Per a la campanya actual 2017-2018 s’han invertit 13,25 milions en el manteniment d’infraestructures. Una aposta que ve repetint-se durant els darrers anys. A això se li ha sumat el treball del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, que per fer més atractiu l’exercici de l’esquí i cridar el públic encara allunyat d’aquest sector ha invertit 400.000 euros en la campanya «Viu la neu al Pirineu de Lleida», adreçat als mercats de proximitat. Per reforçar aquesta línia de treball, el programa Esport Blanc Escolar inclou l’esquí com a matèria obligatòria per als alumnes de tercer i quart de primària a totes les escoles públiques de les sis comarques muntanyeres de Lleida -Alta Ribagorça, Alt Urgell, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Vall d’Aran-, amb la participació de quasi un miler d’alumnes.

Esquí a Boí Taüll. Alta Ribagorça / Marisa Tartera

Una particularitat que obre les portes a grans quantitats de negocis derivats que se n’aprofiten. A hores d’ara 108 empreses especialitzades en esports de neu treballen en aquests territoris. Hotels, turisme rural, apartaments i càmpings són algunes de les altres derivades, a les que caldria incloure restauració i hoteleria, entre més.

Baqueira. Valh d'Aran / Esports Paisatge Espais naturals

En aquest territori hi ha onze estacions: Port Ainé, Port del Comte, Tavascan, Aransa, Lles de Cerdanya, Sant Joan de l’Erm, Tuixent-La Vansa, Virós Vallferrera, Boí Taüll i Baqueira Beret. Les dues darreres són les més destacades. Baqueira, de fet, és la zona d’esquí nés gran de l’Estat, amb 2.166 hectàrees. Pot acollir fins a 18.000 esquiadors alhora en 157 quilòmetres esquiables i 105 pistes. Boí Taüll té 43 pistes i 51 quilòmetres esquiables. Totes juntes sumen més de 4.200 hectàrees esquiables.

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida

No tot, però, és esquí. Hi ha un gran ventall d’activitats adreçades a tots els públics com ara excursions i esports amb trineu, quads o vols amb helicòpter, entre més. Xavier Gonzàlez, director general de Boí Taüll, destaca que l’estació és, en si mateixa, un producte complet: «inclou complex hoteler, animació, restauració... una experiència completa per a tothom qui vulgui assistir-hi». Entre més coses hi ha les curses contractades, el senderisme, l’hípica o tota mena d’esports de muntanya.

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida

Pel que fa a Baqueira Beret, l’ampliació de l’oferta és un dels secrets del seu bon funcionament. Xavier Ubeira, director comercial de la pista, explica que l’empresa «gairebé tot el que guanya ho torna a invertir. Obrim pistes noves, zones noves... Això ens permet donar servei a tots els clients que ens arriben». L’any passat, de fet, a Baqueira van instal·lar tres nous remuntadors.

Baqueira. Valh d'Aran / Estació de Baqueira

L’oferta no només s’amplia: també es diversifica. I es complementa amb opcions enriquidores. Per omplir els buits estacionals, a Boí Taüll, expliquen, es desenvolupen productes d’estiu per mantenir obert el complex hoteler amb activitats d’animació, spa i oferta familiar. Gràcies a aquesta complementació la presència turística està augmentant, segons explica Xavier Gonzàlez, qui indica que Boí Taüll està superant la crisi econòmica. «Acollir turistes durant l’estiu o setmanes escolars contribueix a l’increment de producció i facturació».

Esquí alpí a Baqueira Beret- Valh d'Aran / Francesc Tur

El sector terciari s’incrementa gràcies a l’obertura d’hotels especialitzats i de locals de restauració de primer nivell. A la Vall d’Aran, on està l’estació de Baqueira Beret, es va iniciar un acord –encara vigent– amb Moët & Chandon per obrir un restaurant que hi ha en funcionament. El mateix s’ha fet amb empreses com ara Cinco Jotas o San Miguel, que ha obert un bar de tapes. La gastronomia, tant local com externa, juga un paper clau en la recepció de turisme.

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida

La cultura és indispensable entre els productes que pot oferir l’entorn d’aquesta estació. El conjunt romànic de la Vall de Boí, decretat patrimoni mundial per la Unesco, n’és l’exemple més clar. També l’oferta de natura, perfectament coberta pel Parc Nacional d’Aigüestortes.

Sant Climent de Taüll nevat. Alta Ribagorça / Francesc Tur

Un dels grans secrets d’aquestes estacions és la cooperació recíproca. «Hem de remar tots en el mateix sentit», diu David Gonzàlez des de Boí Taüll. «Si la gent ve a qualsevol de les estacions, això contribueix a tots els hotels i a l’economia de la zona: restaurants, botigues, escoles d’esquí, de material...».

Estació de Baqueira-Beret. La Bonaigua. Val d'Aran-Pallars Sobirà / Oriol Clavera

Gràcies a tots aquests avantatges, les previsions són bones a curt termini. El fet que aquest any la setmana santa s’avance en el calendari fa pensar que les destinacions de neu creixeran en comparació a les costaneres. I, com s’ha dit, no hi ha neu més enllà de l’hivern. Però el territori lleidatà s’adapta perfectament per oferir experiències en totes les èpoques de l’any. Ara, però, toca gaudir del fred.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.