Els pressupostos del referèndum

El Vicepresident Oriol Junqueras presenta uns pressupostos amb una disposició addicional de 5,8 milions d’euros per al referèndum i l’anunci que són «els més socials». La CUP marca distàncies amb la filosofia que els impregna però reconeixen la importància de la partida del referèndum.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La característica fonamental del projecte de Pressupostos presentat avui pel Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda és un augment de 1.170 milions d’euros en el global dedicat polítiques socials, segons el seu titular, Oriol Junqueras. El vicepresident ha afirmat que la suma de partides destinades a polítiques socials representa el 74,7 per cent del total del pressupost, la qual cosa significa que és el percentatge més alt dedicat mai a finalitats socials per uns pressupostos de la Generalitat. Junqueras també ha explicat que els 1.170 milions d’euros que augmenten globalment les partides destinades a polítiques socials representen el 77% de l’augment global del pressupost de 2017 respecte al de 2015.

Segons ha explicat Junqueras el pressupost previst per al referèndum s’inclourà en una disposició addicional que reconeix el compromís del Govern a garantir els recursos necessaris per la celebració del referèndum. Pel que fa a les partides ordinàries de processos electorals i participatius s’hi destinen un total de 5,8 milions d’euros
Altres «estructures d’Estat», imprescindibles si se celebra el referèndum, també augmenten significativament les partides. L’Agència Tributària de Catalunya rebrà 57,4 milions d’euros més i augmentarà la seva plantilla a més del doble en incorporar 495 persones i assumir una nòmina total de 903 treballadors.

La portaveu de la CUP, Eulàlia Reguant, ha criticat que «no s’ha explorat» com superar «limitacions» que imposen l’Estat i la UE però espera que aquest dèficit pugui ser corregit durant la tramitació de la proposta. Ara el calendari de debat i aprovació de pressupostos viurà el seu primer capítol el 20 de desembre, quan se celebrarà el debat de totalitat. Posteriorment, ja en 2017, se celebraran els debats per comissions, entre el 16 i el 20 de gener, i el debat final es reserva pels dies 8 i 9 de febrer. Eulàlia Reguant ha celebrat que hi hagi una disposició addicional prevista per celebrar el referèndum però ha recordat que la CUP no només vol que el referèndum se celebri, també vol guanyar-lo i «per això cal fer polítiques per al 96 per cent de la població i no pel 4 per cent».

El representant de Ciutadans, Carlos Carrizosa, està encara més convençut que la CUP sobre el fet que aquests són «els pressupostos de la independència». Carrizosa afirma que els lletrats del Parlament han advertit, a la Mesa de Portaveus, que els pressupostos tenen capítols que «contravenen la sentència del TC» que prohibia el desplegament de la declaració de desconnexió. El portaveu de Ciutadans creu que és «Perquè són pressupostos per a la independència: No són uns pressupostos enfocats a beques per l’estudi o beques menjador, però sí preveuen despeses per a referèndums i viatges inútils del conseller Romeva. Ens van vendre la moto que anaven a ser els més socials però són -ha insistit- uns pressupostos per a la independència.» Carrizosa ha afegit que el projecte de Llei presentat per Junqueras «emmascara diners per a un nou 9N i un laberint per a repetir i tornar a repetir allò que ja vam fer».

La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha negat que aquests pressupostos siguin «els pressupostos més socials de la història» en cap cas: «Ens presenten uns pressupostos que sumen 16.800 milions d’euros, que mantenen diferències significatives amb els que van dedicar més pressupost a partides socials: el de 2011, amb el qual el separa una diferència de més de mil milions d’euros, i el de 2012, amb més de 2.000 milions d’euros de diferència».

La portaveu socialista ha constatat que no apareix cap partida sobre la Renda garantida de Ciutadania tot i que Junts pel Sí s’hi havia compromès en el ple de política general. I ha criticat la CUP perquè no obliga el Govern a assumir una reforma fiscal: «Aquest pressupost no planteja ingressos que vinguin d’una reforma fiscal valenta, una reforma fiscal que hem votat al cotat de Catalunya Sí Que Es Pot però que també tenia el suport de la CUP. No entenem perquè la CUP no pressiona perquè aquests pressupostos no recullin aquesta reforma fiscal.»
Santi Rodríguez, portaveu del PP, ha afirmat que, «quan aquest Govern té més recursos per a polítiques socials, més diners dedica a qüestions relacionades amb el procés». Ha suggerit que possiblement presenti una esmena a la totalitat de la Llei, però ha anunciat que, sense dubte, «el que és impugnable és la disposició addicional trenta-unena», la que inclou la partida per al referèndum.

«Les prioritats que es desprenen d’aquests pressupostos no són les que necessita la societat catalana», ha resumit Rodríguez. El portaveu de Catalunya sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha insistit en desmuntar l’afirmació de Junqueras en relació als «pressupostos més socials». Coscubiela hi detecta una triple renúncia: «Aquests pressupostos renuncien a exercir l’autogovern en política fiscal, a fer pagar més als que més tenen i també a tenir més recursos per dedicar a polítiques socials». Amb aquestes tres renúncies, ha dit Coscubiela, «difícilment poden ser socials aquests pressupostos».

El representant de CSQP ha criticat també «la negativa a posar en marxa la renda garantida de ciutadania», que era un compromís que el Govern va adquirir en el Debat de Política General: «Això demostra que, per al Govern, hi ha mandats democràtics de primera i de segona divisió» i en concret «els mandats per encarar l’emergència social, per a Junts pel Sí, són de segona».

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.