CABALÍSTICA GOVERNAMENTAL

Què opinen els valencians del seu Govern?

El Consell fa públic el primer baròmetre d’opinió després del canvi polític que va produir-se en 2015. La preocupació per la corrupció cau de manera abrupta mentre creix la sensació que Compromís i el PSPV-PSOE, per aquest ordre, defensen millor que ningú els interessos dels ciutadans valencians. No obstant això, la major part dels 2.016 enquestats desconeix les principals mesures aprovades per l’actual executiu i encara no percep l’infrafinançament com un problema de primer nivell.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Els ciutadans valencians detecten una millora significativa de la situació política en comparació a l’espanyola i també perceben que l’economia pròpia millora més ràpidament que no la del conjunt de l’Estat. Amb vista als pròxims 12 mesos, les sensacions són idèntiques: el País Valencià millorarà la seua situació de manera més significativa que no ho farà l’Estat. Això es desprén, com a mínim, del primer baròmetre d’opinió elaborat sota el Govern del Botànic, que el president Ximo Puig i la vicepresidenta Mónica Oltra han presentat aquest dimarts acompanyats de Julián López Milla, director general d’Anàlisis, Polítiques Púibliques i Coordinació de Presidència de la Generalitat. El treball de camp –2.016 entrevistes presencials que van tenir una durada mitjana de 17 minuts– va realitzar-se en el període comprès entre el 27 de novembre i el 20 de desembre de 2017 i té un marge d’errada del 2,2%.

La corrupció, en color gris, ha caigut del 2015 ençà de manera clara com una de les principals preocupacions dels valencians.

La mostra no aporta dades concretes sobre intenció de vot però deixa intuir quines qüestions centren les preocupacions dels valencians, així com la capacitat –o no– del Govern del Botànic a l’hora de posar-hi remei. En aquest sentit, val a dir que la desocupació, la sanitat, la corrupció i l’educació són els quatre problemes que els ciutadans consideren més importants. En un màxim de tres respostes respontànies, el 66,1% fa esment a la desocupació, el 26,7% a la sanitat, el 25,3% a la corrupció política i el 21% a l’educació i la cultura. A una distància notable queden aspectes com la política en general (9,8%), les pensions (9,5%), la recuperació de l’economia i el cost de la vida (el 8,7%, en ambdós casos), els serveis socials (7,4%) o l’aigua (5,7%), i en una situació encara més subsidiària hi ha el finançament autonòmic, que només el 2,1% dels valencians entenen com un dels tres grans reptes.

Amb tot, els enquestats sí que noten una millora en comparació a l’evolució estatal. Així, el 25,5% diu que la situació política valenciana ha millorat en els últims 12 mesos, mentre que tan sols el 8,6% tenen aquesta percepció de la política espanyola. Amb vista al futur, el 15,4% opina que la situació política empitjorarà al País Valencià, un percentatge que creix fins el 30,2% en el cas de l'espanyola.

Aquestes sensacions s’estenen al terreny econòmic: el 29,2% detecta una millora a l’economia valenciana en els darrers 12 mesos, per sobre del 24,6% que noten una milloria a la del conjunt de l’Estat. Igualment, el 22,2% dels valencians es mostra pessimista davant l’evolució econòmica que seguirà l’Estat, una xifra que en el cas de l’economia valenciana se situa en el 15,4%.

Els ciutadans opinen que la situació política valenciana ha millorat els últims 12 mesos, a diferència de l'espanyola, que ha empitjorat. La distància entre totes dues percepcions és la més gran que es recorda.
El 31,6% dels valencians pensa que, amb el nou Consell, la situació general del País Valencià ha millorat, el 45% creu que ha continuat igual i tan sols el 20,5% diu que ha empitjorat

El 31,6% dels valencians pensa que, amb el nou Consell, la situació general del País Valencià ha millorat, el 45% creu que ha continuat igual i tan sols el 20,5% diu que ha empitjorat. La diferència entre aquells que consideren la feina feta com a bona o molt bona (27,2%) i els qui la qualifiquen de dolenta o molt dolenta (19,6%) deixa molt d’espai per al “regular” (47,9%), que esdevé l’opció majoritària. Quan se’ls demana si el Consell està resolent els problemes dels valencians, únicament l’1,9% contesta afirmativament, mentre que el 18,6% pensa que encara necessita més temps i el 42,8% subratlla la necessitat de més recursos per poder fer-hi front. El 33,2% respon que el Consell no sap donar-hi resposta. De fet, el 54,7% dels ciutadans afirma que els governants del Botànic no coneixen les veritables preocupacions de la gent, en contrast amb el 44% que pensa que sí.

Per temes, els valencians pensen que la feina més positiva s’està duent a terme en turisme (66,9%), cultura (40,5%), lluita contra la violència de gènere (37,8%) i a nivell de carreteres (37,7%). Per contra, se sanciona majoritàriament la tasca en ocupació (57,9%), justícia (46,4%), agricultura (42,7%) i dependència (40,2%). En general, hi ha un desconeixement elevat de les mesures implantades pels actuals governants. Amb prou feines se’n destaquen l’eliminació del copagament farmacèutic, el pacte valencià contra la violència de gènere i Xarxa Llibres, en els tres casos amb un grau de coneixement superior al 50%.

A l’altre costat de la balança, mesures recents com el pla Edificant, l’acceleració de la renda garantida de ciutadania, la millora del finançament local a través del fons autonòmic de cooperació o els plans Avalem Experiència i Avalem Joves són bastant desconeguts entre els valencians, amb percentatges superiors al 60%.

 

Partits i ubicació ideològica

Quan se’ls demana per la formació política que defensa millor els interessos dels valencians, Compromís queda al capdavant (15,7%) seguida de molt a prop pel PSPV-PSOE (15,4%). A més distància se situen el PPCV (12,5%), Ciutadans (7,6%) i Podem (3,8%), que no aprofita, en absolut, la seua posició de suport crític al Govern valencià. Segons l’estudi, el 20,1% dels valencians són afins al PSPV-PSOE, el 17% al PPCV, el 13,2% a Ciutadans, el 9,3% a Compromís, el 7,7% a Podem i el 2,1% a Esquerra Unida. En una escala ideològica del 0 al 10, en què l’1 és l’extrema esquerra i el 10 l’extrema dreta, els valencians se situen en el 4,8%. En el centreesquerra clàssic.

El 45,9% dels valencians entén que el Govern espanyol tracta els valencians pitjor que a unes altres comunitats autònomes i el 52,2% assegura que el Consell defensa poc o molt poc els interessos propis davant l’Estat. Quan se’ls demana pel sistema de finançament en concret, el 51,5% detecta un tracte pitjor que a la resta d’autonomies. Tan sols el 2% pensa que al País Valencià se’l tracta millor i el 37,3% considera que aquest tracte és semblant al que reben la resta de territoris. En una altra pregunta, el 14,4% dels ciutadans qualifica com a bo o molt bo el tracte que reben els valencians de part del Govern estatal, una xifra que creix al 39,1% entre aquells que consideren aquest tracte com a dolent o molt dolent. En infraestructures, la sensació de maltractament també és ben estesa, atès que el 46,2% dels ciutadans hi denuncien un greuge comparatiu.

L'enquesta no mostra que Catalunya siga una preocupació de primer ordre, però sí que reflecteix un repunt de les postures recentralitzadores

En plena ebullició del moviment independentista a Catalunya, l’enquesta no mostra que aquesta siga una preocupació de primer ordre, però sí que reflecteix un repunt de les postures recentralitzadores. El 33% dels valencians desitjaria un estat sense autonomies o bé una reducció de les competències transferides, en contraposició al 24% que preferiria un estat més descentralitzat o directament federal. El 34,2%, una majoria ajustada, veu bé l’actual distribució de competències. En la mateixa línia, els qui asseguren sentir-se exclusivament valencians o més valencians que espanyols cauen al 5,4%; en paral·lel, creix fins al 28,7% la gent que se sent només espanyola o més espanyola que valenciana. La majoria, però, se situa en una igualtat de pertinença valencianoespanyola, amb un 62,7%.

El president, Ximo Puig, s’ha felicitat pel “canvi de percepció dels valencians i valencianes” i pel “marc diferent” que opera a la política valenciana en relació a l’espanyola. “Assistim a l’inici de la normalització”, ha dit, “estem superant les hipoteques del passat i remuntant la hipoteca reputacional”. “Des de 2009 que el Consell no era valorat positivament, la preocupació per la corrupció s’ha reduït a menys de la meitat i, per primera vegada des de 2003, es percep que la situació econòmica valenciana és millor que l’espanyola”, ha afegit. “Estem reconnectant la ciutadania valenciana a les seues institucions”, ha reblat Puig.

La caiguda de la corrupció política entesa com un del poblema ha caigut en picat d'ençà que els valencians han deixat de considerar-la una de les principals preocupacions.

De la seua banda, la vicepresidenta, Mónica Oltra, ha assenyalat que el 75% de valencians que qualifiquen la feina del Consell com a regular, bona o molt bona és “una dada sense precedents”. Oltra ha explicat que la pèrdua de pes de la corrupció entre les preocupacions principals situa els ciutadans en un paradigma nou: “Durant massa temps vam presenciar la vida dels altres i ara hem aconseguit que la gent torne a preocupar-se de la seua pròpia vida”, ha subratllat. Oltra saluda també que les preocupacions dels enquestats i les solucions que hi plantegen (com ara l’increment de professorat a l’ensenyament públic o el de recursos per a la dependència) “trenquen el dogma neoliberal”. Oltra s’ha mostrat especialment contenta pel fet que el 61,8% dels valencians considere que la primera preocupació de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, que ella dirigeix, ha de ser l’ajuda a les persones empobrides.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.