Decret de Nova Planta 2.0

Després de tombar la llei de règim econòmic i d'unions de fet del País Valencià, el Tribunal Constitucional ha invalidat la norma de custòdia compatida, per la qual discrepaven els dos socis del Govern valencià -PSPV-PSOE i Compromís-. Amb l'argument que aquesta legislació invadeix les competències estatals, el Govern espanyol ha guanyat la partida i ha deixat els valencians sense dret foral. Una mena de decret judicial de Nova Planta.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Adéu al dret foral valencià. Si el Consell va aprofitar fa uns mesos la commemoració de la pèrdua dels furs a la Batalla d'Almansa per reivindicar aquesta legislació civil pròpia del País Valencià davant dels cops del Tribunal Constitucional, aquest dilluns l'òrgan judicial ha respost pegant la puntada definitiva a les reivindicacions de l'executiu bipartit. Amb els mateixos arguments que van utilitzar-se per invalidar les lleis de règim econòmic matrimonial i d'unions de fet, la sala ha acordat deixar en paper mullat la norma de custòdia compartida. Un cop al cor de l'autonomia jurídica dels valencians.

El tribunal ha argumentat que aquesta llei «invadeix competències estatals» i que el País Valencià no compta amb cap règim jurídic anterior que regulava aquestes qüestions, l'única exempció que reconeix la llei per mantenir l'autonomia legislativa d'un territori de l'Estat espanyol en aquesta matèria en cas de xoc competencial amb la normativa espanyola. I tot, sempre i quan aquesta legislació existira abans de l'entrada en vigor de la Constitució espanyola. Com ha estat habitual a les altres sentències, el magistrat Juan Antonio Xiol Ríos hi ha votat en contra.

Després de la polèmica que va haver-hi entre socialistes i Compromís per la llei de custòdia compartida -els valencianistes estan a favor i el PSPV-PSOE en contra-, el tribunal ha deixat sense efecte una llei que va aprovar-se l'any 2011. La norma estava vigent fins ara, ja que el Tribunal Constitucional va retractar-se de la seua primera suspensió cautelar quan el Govern espanyol de José Luis Rodríguez Zapatero va recórrer una llei que havia estat aprovada amb els vots de PP i Compromís. Esquerra Unida i PSPV-PSOE va votar-hi en contra.

Aquesta sentència, però, confirma els pitjors auguris per a mantenir la legislació civil pròpia del País Valencià. Amb les altres dues lleis invalidades, l'anul·lació d'aquesta norma soterra el dret foral valencià. I tira per terra tot el treball de recuperació impulsat per diversos municipis i per l'Associació de Juristes Valencians (AJV). Si fa uns segles els mals provenien d'Almansa, ara sembla que vénen del tribunal espanyol. Sembla que el Govern espanyol vol aplicar un Decret de Nova Planta 2.0 a colp de sentència del Tribunal Constitucional.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.