XII Legislatura

Una (altra) jornada decisiva a Brussel·les

Després de les converses "constructives" amb ERC, Carles Puigdemont convoca els diputats del seu grup a la capital belga.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Ha estat un cap de setmana intens de negociacions i converses entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana. I un cop més, la seu ha estat Brussel·les, que serà l’escenari central també en el dia d’avui. Després d’una setmana plena de sorpreses, de declaracions creuades i de discrepàncies serioses, ara es treballa per tancar l’acord d’investidura. Moltes han estat les opcions plantejades.

Després dela investidura fallida del passat dimarts, quan Roger Torrent va anunciar un “ajornament” del ple, el ventall de possibilitats es va obrir de tal manera que era impossible encertar amb els pronòstics. D’un costat, els portaveus del JxCat no plantejaven cap altra possibilitat que la investidura de Carles Puigdemont, malgrat les amenaces del Govern espanyol i dels tribunals. De l’altre, hi havia les declaracions de Joan Tardà, que no descartava “sacrificar” Puigdemont ateses les circumstàncies. Tot es va embolicar encara més amb la publicació dels missatges encreuats entre el candidat a ser investit i Antoni Comín, en què el primer confessava el seu desànim i les seues poques esperances a ser investit.

El rebombori va antecedir un fum de declaracions que mantenien la incertesa. Joan Tardà exigia en un acte la formació de Govern per “estar en millors condicions per començar el darrer tram: el que ens ha de portar a una República efectiva”. En TV3, Roger Torrent insistia que l’únic candidat a ser investit era Carles Puigdemont. Alhora, en una entrevista al diari Ara, el també diputat d’Esquerra Republicana Ernest Maragallexigia evitar conseqüències penals a l’hora de fer efectiva la investidura. I aCatalunya Ràdio, Gabriel Rufián aprovava crear una presidència simbòlica dirigida per Carles Puigdemont i una altra d’oficial.

Tot va ser el preludi a la reunió que es va celebrar a l’hotel Husa President Park de Brussel·les. Allí es reuniren Junts per Catalunya i Esquerra Republicana per desencallar la situació. Amb un secretisme màxim, Pere Aragonès i Miquel Martín Gamisans han escoltat les propostes de Junts per Catalunya, grup representat en la reunió per Carles Puigdemont, Elsa Artadi, Albert Batet, Laura Borràs, Damià Calvet, Josep Costa i Marc Solsona, segons ha pogut informar La Vanguardia.

Tot i que es desconeix encara si s’ha pactat alguna fórmula, sí que s’ha pogut saber que les negociacions progressen i que hi ha bona predisposició per totes dues parts. Després d’aquesta jornada, Carles Puigdemont ha convocat els membres de la formació que encapçala. Potser aquests són els preludis del desencallament d’una situació que ha obert més tensions que mai al si de l’independentisme.

Els diputats de JxCat, exceptuant Josep Rull i Jordi Turull –amb el passaport retirat –i Jordi Sànchez –empresonat– arribaran a Brussel·les a primera hora del matí. La posició oficial encara és que no hi ha cap altre candidat a ser investit que Carles Puigdemont. De fet, des de les dues parts s’assegura que hi ha hagut entesa. Avui mateix, Esquerra Republicana valorarà internament les propostes suggerides per JxCat durant el cap de setmana. Les discrepàncies podrien acabar d'esvair-se per la necessitat de trobar una fórmula efectiva. Els republicans han insistit públicament en aquesta opció. Caldrà veure si es posa damunt la taula.

El que és segur és que, segons fonts de JxCat, la reunió entre les dues formacions “ha estat constructiva” i totes dues “estan en vies de restablir la confiança arran de la investidura fallida”. Diuen, també, que es vol “avançar en la línia d’investir el president Puigdemont”. Potser la incògnita és resolga avui.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.