Presentació

"El CaixaForum de València serà de Champions"

Un espai de cèl·lules vives que respecta i s’integra en  l’arquitectura original de Calatrava. Així serà el nou CaixaForum de València, en què la Fundació la Caixa invertirà 18 milions d’euros. Per fi l’Agora s’omplirà de contingut.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L’Àgora de la Ciutat de les Arts i de les Ciències de València ja té qui l’òmpliga. Aquest dijous, en presència del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, la Fundació la Caixa ha donat a conèixer  en la capital valenciana el projecte per situar en l’interior d’aquesta estructura metàl·lica el seu CaixaForum. D’aquesta manera, València se suma a la llista de ciutats (en serà la novena) on l’entitat que presideix Isidre Fainé ha clavat la seua pica cultural. I de pas, resol, per al govern valencià, el problema de mantenir i omplir de contingut una edificació que d’ençà de la seua inauguració, l’any 2009, ha romàs buïda. “Un win to win perfecte”, segons ha reconegut durant l’acte de presentació el president de la Generalitat, Ximo Puig.

El projecte presentat ahir consisteix en un seguit d’estructures arquitectòniques dins d’una peça arquitectònica ja consolidada. És a dir, del que es tracta és d’ubicar estructures arquitectòniques dins de la closca buida de Calatrava. “Complementar” i “integrar”, de fet, han estat les dues paraules més utilitzades per Enric Ruiz-Geli, autor d’aquest projecte. L’objectiu últim és fer una “intervenció lleugera i empàtica amb la ja existent, tot promovent una arquitectura en diàleg amb l’edifici de Calatrava”, ha explicat. Tot, per convertir l’Àgora en “un espai de reflexió, una gran superfície cultural oberta i pública que s’inserisque en l’oferta cultural de la resta de la ciutat”, segons ha indicat Jaume Giró, director general de la Fundació la Caixa.

En total, seran 6.500 metres quadrats útils, amb dues grans sales d’exposicions, un auditori per a una capacitat de 300 persones, dues aules polivalents, un bar-restaurant, una tenda-llibreria i un espai familiar i educatiu. La Fundació la Caixa hi invertirà 18 milions d’euros i es preveu que les obres d’adequació acaben cap a finals de 2020.

“Ara, quan entres a l’Àgora, tens una sensació enorme de buit; del que es tracta, ara, és de dotar-lo d’activitat a través de cèl·lules vives”, ha dit Ruiz-Geli, de l’estudi Cloud 9. Nascut a Figueres, Ruiz-Geli és en l’actualitat l’arquitecte de la Bulli Foundation, de Ferran Adrià, i va guanyar el concur per a la reforma integral de l’Aquari de Nova York. A més, el seu edifici Media-TIC fou triat el millor edifici del món el 2011, en el World Architecture Festival.

La decisió de la Fundació la Caixa de situar aquesta proposta cultural dins de l’Àgora resol un problema a la Generalitat Valenciana. “El Caixa Forum permetrà que l’Àgora siga un àgora de veritat”, s’ha felicitat Ximo Puig, qui ha dit que el seu govern ha passat d’ “una política de contenidors a una política de continguts”, en referència a la gestió del PartitPopular. “Aquest serà un CaixaForum de Champions, el millor d’Espanya”, ha assegurat.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.