La rebel·lió de les agrupacions del PSPV contra l'abstenció

Els partidaris del 'no' a Mariano Rajoy al PSOE cremen les seues últimes bales per a frenar una abstenció que es dóna per descomptada. Quasi la meitat de la militància del PSPV s'ha sumat a la iniciativa del mediàtic alcalde de Jun d'exigir primàries per a escollir una nou líder del socialisme espanyol i defensar el 'no' al PP. La rebel·lió a les agrupacions locals i comarcals és tota una realitat.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Una anècdota, de vegades, reflexa quin és l'estat d'ànim d'un col·lectiu. I sembla que el retrat cap per avall de l'ex-president del Govern espanyol i referent del socialisme, Felipe González, a l'agrupació de Torrent (Horta Sud), tot i tractar-se d'una enrabiada, n'és un bon termòmetre del malestar de les bases i agrupacions del PSPV amb la decisió descomptada de l'abstenció del PSOE en favor de Mariano Rajoy.

Mentre ocorria aquest succés, l'alcalde de la població andalusa de Jun, José Antonio Rodríguez, feia públics els suports que havia aconseguit en el seu intent d'encapçalar una rebel·lió de les bases contra l'abstenció i exigir un Congrés Extraordinari per a marcar el rumb ideològic del PSOE. Els resultats indicaven que un 49,9% de la militància avalava unes primàries per a escollir al nou líder del partit i es mostrava fidel al lema que va soterrar la carrera política de Pedro Sánchez: No és no.

El suport de 8.332 militants socialistes a la iniciativa de l'alcalde mediàtic andalús situa al PSPV com la sexta federació més rebel davant els plantejaments dels fidels a la sultana del PSOE, Susana Díaz. Només les agrupacions de La Rioja, Madrid, Aragó, Navarra o Múrcia mostren un rebuig superior a l'abstenció tècnica en favor d'un nou govern del PP.

Així, quasi seixanta agrupacions locals i comarcals del PSPV s'han plantat davant els designis dels dirigents socialistes. Després de la manifestació realitzada davant de Blanqueries d'uns quants militants i de la mobilització de diverses comarques i del lobby del PSPV Socialisme 3.0 a favor del 'no' a investir a Rajoy, les agrupacions de l'Horta Sud, la Costera-Canal de Navarrés, la Plana Alta, Camps de Morvedre o la Ribera Alta s'han sumat aquests últims dies a la rebel·lió.

Tot i que la reacció contra el gir de posició del PSOE compta amb més presència a València i Castelló, l'alcalde d'Alacant, Gabriel Echávarri, s'ha manifestat de forma reiterada en favor del 'no'. Altres alcaldes com ara Toni Francés, d'Alcoi, o Vicent Grimalt, de Dénia, el síndic a les Corts Valencianes del PSPV, Manuel Mata, i el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, han expressat també la negativa a investir a Rajoy gràcies a l'abstenció del partit del puny i la rosa.

Dividit i amb ferides que difícilment seran cosides en poc de temps, els defensors del 'no' saben que tenen el Comitè Federal d'aquest diumenge perdut. L'abstenció del PSOE en favor de Rajoy és inqüestionable, tot i les reaccions de les bases i de federacions que es resisteixen a plegar en els seus posicionaments com la catalana. El malestar és patent a les bases. Que un símbol del partit com Felipe González haja pogut acabar cap per avall revela el grau de fractura. N'és el símptoma.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.