Perfil

Roger Torrent, professional de la constància

El nou president del Parlament de Catalunya és un polític de vocació i de professió: la teoria la va aprendre a la UAB i la va començar a posar en pràctica als 20 anys a Sarrià de Ter, on va fundar l’agrupació local d’ERC, va fer oposició vuit anys i va arribar a l’alcaldia fa deu. Fa sis va aconseguir una majoria absoluta que revalidà el 2015.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

A Sarrià de Ter no s’esperaven que el seu alcalde fos elegit nou president del Parlament de Catalunya. Potser per la seva joventut, 38 anys, el feien en càrrecs amb més protagonisme dialèctic, com el de portaveu d’Esquerra, o més dinàmics, com algun càrrec de Govern. De fet, Roger Torrent serà el president més jove del Parlament des de la recuperació de l’autogovern. Qui manifesta la seva sorpresa a EL TEMPS és el president de l’Agrupació Local d’ERC de Sarrià de Ter, Albert Solé, que té la mateixa edat de Torrent i l’ha vist créixer, com a persona i com a polític. De petit ja apuntava maneres? «Sí, ja era delegat de classe i delegat de curs, a escola», reconeix Solé.

Sarrià de Ter és un municipi de 5.000 habitants a tocar de Girona ciutat. En Roger Torrent va fundar l’agrupació local d’ERC fa gairebé vint anys quan en tenia 19, segons explica l’Albert Solé. En aquell moment l’alcaldia estava en mans del PSC, com en moltes eleccions anteriors. Torrent va sortir regidor el 1999, va fer oposició vuit anys i el 2007 va aconseguir el sorpasso al PSC, superant-lo en vots i igualant-lo en regidors (4). Gràcies a un acord amb CiU, Torrent es va convertir en alcalde de Sarrià de Ter i a les següents municipals de 2011 i 2015, Torrent va aconseguir la majoria absoluta (9 dels 11 regidors).

Torrent ve d’una família d’esquerres, propietària del bar del poble, el més cèntric, situat davant per davant de l’ajuntament de Sarrià de Ter. I d’una sabateria.

El nou president del Parlament va anar a escola a Sarrià de Ter. Li agradaven els esports: jugava a handbol, a waterpolo i anava a esquiar sempre que podia. «L’equip d’handbol era molt bo, i tant», afirma, mig rient, l’Albert Solé.

A 18 anys, Roger Torrent se’n va anar a estudiar Ciències Polítiques i de l’Administració a la Universitat Autònoma de Barcelona, mentre, paral·lelament, tirava endavant l’agrupació local d’ERC a Sarrià de Ter. Posteriorment, i clarament enfocat a la política municipal, Torrent faria el Màster en Estudis Territorials i Urbanístics de la Pompeu Fabra (UPF) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Segons Albert Solé, Torrent és un «home de poble, d’aquells que coneixen tots els veïns i són dels primers a conèixer els nous veïns». La política de Torrent, i d’ERC de Sarrià, segons Solé, ha estat «atendre les debilitats del municipi i mirar de corregir-les, especialment pel que fa a tota mena de serveis socials. Vivim pel poble i per al poble», conclou l’actual president de l’agrupació local.

Al Parlament, fins i tot entre els contraris, Torrent s’ha guanyat la fama de tenir un tarannà afable. I ma esquerra, diuen alguns. Dues virtuts que li poden ser molt útils en la nova tasca com a segona autoritat del país. El mateix dia de la seva elecció alguns li han recordat que fa només una setmana va dir que la decisió sobre la legalitat o no d’una investidura telemàtica «corresponia al lletrats del Parlament».

El nou president del Parlament està casat amb una altra filla de Sarrià de Ter amb la qual ha tingut dues nenes, Elna, de set anys, i Ada, de cinc, que eren presents a la sessió d’aquest inici de la XIIa legislatura.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.