Decisió del TS

Junqueras s’haurà de conformar amb la delegació del vot

El jutge Pablo Llarena rebutja la petició de la defensa del vicepresident, que demanava poder assistir al Parlament per exercir la votació com a diputat d’ERC. La decisió s’estendrà als també empresonats i escollits com a diputats per Junts per Catalunya Jordi Sànchez i Joaquim Forn, malgrat que cap dels dos últims ha fet aquesta petició.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Després que el magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, impedira l’eixida de presó d’Oriol Junqueras, arribava el torn dels altres tres presos polítics. Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart declararen davant del jutge per demanar el seu alliberament. Encara resten en prisió provisional. Per sortir, tots tres van afirmar davant del jutge que respectarien els límits de la Constitució Espanyola. Sànchez i Forn van prometre renunciar a la via unilateral durant la pròxima legislatura, en la qual estaran present com a diputats. Tots dos també van assegurar que renunciarien a l’escó si el seu grup, Junts per Catalunya, optava per aquesta via. D’altra banda, el líder d’Òmnium, Jordi Cuixart, afirmava davant del jutge que només seria vàlid un referèndum d’independència en cas que estiguera convocat pel Govern espanyol. Unes declaracions clarament orientades a a acabar amb la seua estada en presó. L’emissió de la interlocutòria que decidirà si finalment són o no alliberats s’allarga des del dijous.

La denegació de la llibertat a Oriol Junqueras, però, fa pensar que la decisió sobre els altres tres presos polítics serà la mateixa. Després de saber que es prolongaria l'engarjolament, el líder de la llista d’Esquerra Republicana va demanar, a través del seu advocat, el trasllat a un centre penitenciari català per tal de poder acudir al Parlament per votar. Una possibilitat que també ha estat denegada pel jutge del Tribunal Suprem, que deixarà en mans de la mesa del Parlament la possibilitat que el seu vot siga delegat en un altre diputat.

Segons la interlocutòria emesa en el migdia del divendres dia 12, «no hi ha disposició normativa que establesca la preeminència com el dret fonamental que desenvolupa l’escrit. La llei no estableix que les funcions parlamentàries, malgrat la seua importància radical en una societat democràtica, hagen de fer prevaldre sobre unes altres finalitats constitucionalment legítimes que puguen entrar en conflicte, pel que és la ponderació judicial dels interessos en joc la que ha de regir la concessió o denegació del permís d’excarceració». Més endavant, també, rebutja la possibilitat del vot telemàtic per a Junqueras, una de les opcions estudiades per les forces que formaran Govern per tal que Carles Puigdemont puga ser investit des de Bèlgica i que el ministre espanyol de Cultura Íñigo Méndez de Vigo ja ha anunciat que recorreria el Govern estatal. En la conclusió de la interlocutòria, el jutge també denega la possibilitat de l’assistència al Parlament de Joaquim Forn i Jordi Sànchez, malgrat que cap dels dos ha sol·licitat aquesta possibilitat.

Mentrestant, la declaració de Sànchez, Cuixart i Forn davant Pablo Llarena per tal de ser alliberats encara no ha obtingut resposta. Després d’un dijous exhaustiu, la interlocutòria encara no s’ha emès. De fet, la decisió podria coincidir, finalment, amb la publicació de la sentència del cas Palau, que es produirà el dilluns dia 15; o amb la constitució del Parlament de Catalunya, dos dies més tard.

L’únic precedent que hi ha d’un presoner assistint a un parlament com a diputat és el de Juan Carlos Yoldi. L’exparlamentari d’Herri Batasuna havia estat detingut, acusat d’haver col·laborat amb ETA. En les eleccions basques del 1986 que guanyaria el jeltzaleJosé Antonio Ardanza, Yoldi va estar proposat com a lehendakari per part d’HB. El 26 de febrer de 1987, Yoldi va poder assistir a la sessió acompanyat per la Guàrdia Civil.

31 anys després i en un context totalment distint, el jutge del Tribunal Suprem ha denegat aquesta possibilitat a Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Joaquim Forn.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.