Els crítics

El dilema de la bateria

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Mireu-vos les butxaques i digueu-me, quantes bateries dueu a sobre? La del mòbil, com a mínim. Segur que també en teniu al comandament del televisor, al rellotge de paret de la cuina... I a l’automòbil. Encara més, aviat, tot l’automòbil funcionarà amb bateries.

Alessandro Volta va crear la primera pila l’any 1800. Fou un gran avenç, però el pas de gegant arribarà un segle més tard, quan sigui possible substituir l’electròlit líquid per una pasta sòlida. A partir d’aleshores, l’electricitat podrà viatjar a la


Suposo que aquest Nadal heu llegit o escoltat alguna informació relacionada amb les bateries dels iPhone. Les bateries són al cor de la polèmica. Potser encara recordeu les bateries del Samsung Galaxy Note 7 que, literalment, esclataven...
La major part de l’electrònica funciona, des de mitjan dècada del 1990, amb bateries d’ió liti. Aquestes bateries tenen una bona relació energia/pes i pràcticament cap efecte memòria. Però no són perfectes.

Les darreres generacions de bateries d’ió liti d’Apple, per exemple, tenen uns 500 cicles de càrrega al llarg dels quals haurien de mantenir un 80% o més de la seva capacitat de fàbrica. Què vol dir, això? Que es poden omplir i buidar 500 vegades. O sigui, si un dia has gastat mitja bateria i la poses a carregar, només hauràs consumit mig cicle de càrrega. Però a la pràctica significa que, en condicions òptimes, si empres l’smartphone de manera intensa a diari, la bateria al cent per cent no et durarà més de dos anys.

I això serveix per a Apple però també per a la resta de fabricants. A partir d’aquí, cal prendre decisions.

I la decisió que va prendre Apple amb el sistema operatiu 10 —la versió 10.2.1— fou que, quan la bateria no estigués en aquest condició òptima —per evitar que el programari interpretés que no quedava energia i s’apagués de sobte—, reduir-ne la potència de processament. Recordeu quan al mòbil us apareix un missatge que diu que s’acaba la bateria, i que podeu reduir-ne les prestacions per a allargar-ne la durada? Doncs una cosa molt semblant.

L’error d’Apple ha estat no informar els usuaris d’aquesta solució. Ho han hagut de descobrir ells sols... i denunciar. Ara l’empresa de Cupertino ofereix, durant tot el 2018, una substitució de bateries que no estiguin en condició òptima per als iPhone 6, 6s, 7 i 7+, per 29 euros. El meu consell és que us acosteu a una de les seves botigues i verifiqueu l’estat de la vostra bateria. Podreu allargar la vida del vostre mòbil un parell d’anys.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.