Què canvia en el nou acord de pau colombià?

El Govern de Juan Manuel Santos i la guerrilla de les FARC signen a Bogotà el nou Acord Final de Pau. El nou text conté unes 190 modificacions respecte del que va ser rebutjat a les urnes.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

En una cerimònia molt menys vistosa que la del passat setembre, el Govern de Colòmbia i la guerrilla de les FARC han signat aquest dijous l'acord final de pau. Un altre cop. Aquesta vegada ha estat al centre de Bogotà, no a Cartagena de Indias, i davant 750 convidats, enfront dels milers de l'anterior ocasió. En comptes d'un referèndum, aquest cop serà ratificat en el Congrés de la República.

"Els colombians no ens deixem abatre per l'adversitat i reaccionem amb fortalesa, coratge i fraternitat als obstacles", ha assegurat el president colombià i Nobel de la Pau Juan Manuel Santos en el seu discurs d'aquest dijous. "Som un poble orgullós de les nostres virtuts de la nostra empenta (...) La pau i la concòrdia són part d'aquests valors compartits". El mandatari espera que el Congrés aprovi ben aviat el nou text. Ha promès que, en 150 dies, les FARC hauran desaparegut com a banda armada.

Per la seva part, el màxim líder de les FARC, Rodrigo Londoño 'Timochenko', ha demanat "un govern de transició que garanteixi els acords". Segons el dirigent guerriller, "hem enriquit i modificat l'acord tenint en compte les inquietuds, propostes i aclariments fetes per moviments, partits polítics i sectors d'opinió".

Després de guanyar el 'no' en el plebiscit del passat 2 d'octubre per 50.000 vots, les delegacions del Govern i les FARC se'n van tornar a la taula de negociació de L'Havana. Allà van sotmetre a revisió el text rebutjat, tenint en compte les aportacions fetes pels sectors polítics que van fer campanya pel 'no'. En total se li han fet al voltant de 190 modificacions, a l'acord original. A continuació, les principals claus del nou Acord Final de Pau.

La condemna pels qui confessin

No hi haurà càstig de presó per als qui confessin i col·laborin plenament amb la justícia. No obstant això, els qui se'n beneficiïn no podran moure's més enllà de les zones acordades per a la desmobilització. Hi haurà un monitoreig i mecanismes de control del lloc de residència, així com es regularan les autoritzacions per a sortir de les zones delimitades. Les condemnes es mantenen per als qui no col·laborin amb la justícia: 20 anys de presó efectiva. S'aplicarà tant a guerrillers com a militars i agents de l'Estat responsables de crims durant el conflicte.

Reparació material de les víctimes

Les FARC es comprometen a reparar les víctimes amb la seva fortuna il·legal. L'acord rebutjat per la mínima pels ciutadans no contemplava que la guerrilla fes servir els seus béns i ingressos per a compensar les víctimes del conflicte. Ara, en cavi, "les FARC-EP procediran a la reparació material de les víctimes" amb el patrimoni resultat de la seva activitat delictiva. Representants de les FARC acordaran amb el Govern colombià els procediments i el protocol per a fer un inventari dels seus béns i actius.

Tots els membres de les FARC són elegibles

Malgrat que era un dels punts més criticats per l'oposició al primer acord de pau, especialment per part de l'expresident Álvaro Uribe, no hi haurà cap modificació. Tots els membres de la guerrilla, inclosos els seus líders màxims, poden participar en política, encara que tinguin condemnes per delictes de lesa humanitat i de guerra. L'argument és que els guerrillers abandonen les armes per a obrir-se espai en la política democràtica, que canvien els fusells per les urnes

Ajustament de la Justícia Especial per a la Pau

En el nou acord, la nova jurisdicció de pau ha patit canvis molt importants. Per una banda, no hi haurà magistrats estrangers, malgrat que podran participar alguns experts internacionals en els processos per a resoldre assumptes legals. Per altra banda, també s'estableix que el Tribunal Constitucional quedarà per sobre del Tribunal Especial per a la Pau i resoldrà els conflictes que poguessin sorgir. Finalment, aquesta jurisdicció especial tindrà una durada específica: prescriurà al cap de deu anys i només es podran presentar sol·licituds d'investigació durant els dos primers anys.

Acords susceptibles de canvis

Les dues parts en la negociació es comprometen a respectar els acords, però aquests no estaran escrits en pedra. El Govern de Juan Manuel Santos i les FARC admeten que els acords són susceptibles de tots els controls establerts per la democràcia. En primer lloc, de la decisió lliure i sobirana del Congrés de la República, que podrà dur a terme tots els canvis legislatius necessaris que tinguin a veure amb el seu compliment. Per altra banda, els tribunals de justícia, especialment el Tribunal Constitucional, que eventualment podran introduir les modificacions que creguin oportunes.

El narcotràfic

El nou acord estableix un filtre per a determinar, cas per cas, si un guerriller pot beneficiar-se de l'indult i l'amnistia fins i tot per narcotràfic. Cada procés serà revisat individualment. L'anterior acord establia que gairebé tota l'activitat del narcotràfic estava connectada amb la rebel·lió. El nou acord evita que delinqüents comuns relacionats amb el narcotràfic puguin beneficiar-se del procés de pau.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.