La batalla de les FARC per assegurar que els seus combatents abandonen les armes

El Front Primer de la guerrilla colombiana afirma que no respectarà l'alto el foc bilateral i definitiu acordat amb el Govern. L'Estat Major de l'organització intensificarà la pedagogia sobre els acords de pau.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El Front Primer Armando Ríos de les FARC es desentén de la pau. "Hem decidit que no ens desmobilitzarem", ha assegurat en un comunicat, "continuarem la lluita per a prendre el poder pel poble i per al poble, independentment de la decisió presa per la resta de l'organització". Aquesta unitat de la guerrilla colombiana, oficialment d'uns 200 homes, no respectarà l'alto el foc bilateral i definitiu acordat amb el Govern colombià a la taula de negociacions de L'Havana.

Aquest anunci és la primera manifestació pública de rebel·lió en les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia contra l'acord final de pau, que està previst per abans que acabi el mes de juliol. El Govern de Juan Manuel Santos i l'Estat Major de l'organització guerrillera van acordar el passat 22 de juny el cessament bilateral del foc. L'acord final inclou altres capítols, com la reparació de les víctimes, la participació política de les FARC, el tema agrari o el narcotràfic.

La cúpula de les FARC no ha trigat a respondre, amb un altre comunicat, en què asseguren que els qui actuïn al marge de les decisions preses a L'Havana per l'Estat Major de la guerrilla "no poden fer servir el seu nom, armes i béns amb cap propòsit". El Primer Front, amb base a la selva del Guaviare, és conegut pel segrest de l'excandidata presidencial Ingrid Betancourt i la seva companya de tiquet Clara Rojas -entrevistada recentment per EL TEMPS- durant sis anys.

"El sector de comandaments i combatents del Primer Front que han decidit renegar dels seus principis apel·la a argumentacions ideològiques i polítiques amb l'objectiu d'ocultar la influència d'interessos econòmics oposats al final del conflicte", critica l'Estat Major. En més d'una ocasió s'ha denunciat l'estreta relació que aquesta unitat manté amb el negoci del narcotràfic, que els ha proporcionat gran part dels recursos, així com amb la mineria il·legal.

Des del Front Primer argumenten que "la política de l'Estat colombià i els seus aliats només busca el desarmament de les guerrilles", però que "no estan pensant en els problemes socials i econòmics del país". Des de la cúpula repliquen que adopten un "comportament temerari" i que "xoquen frontalment amb els anhels de pau en el cor del poble colombià".

El mateix president colombià Juan Manuel Santos, que és qui va impulsar el procés de pau en contra del seu excompany polític Álvaro Uribe, ja ha advertit aquesta setmana al Front Primer que és la seva última oportunitat per a "canviar de vida". Si s'hi neguen, ha reiterat Santos, "acabaran -els ho asseguro- en una tomba o en una presó".

En la mateixa línia s'ha pronunciat el ministre per al Postconflicte, Rafael Pardo, que ha afirmat que les forces de l'orde públic "mantenen les seves capacitats intactes i, per tant, un cop signats els acords, els qui no estiguin dins d'aquells acords tindran tot el pes de la força pública buscant-los i fent complir les normes".

Segons explica aquest diumenge el diari colombià El Tiempo, el comandant en cap de les FARC, Rodrigo Londoño 'Timochenko', admet en privat que els diners de la cocaïna "han fet molt mal a alguns dels seus combatents i caps de tropa". Assenyalen 'Danilo', el cap de Finances del Front Primer, com a la persona que estaria darrere de la rebel·lió.

La font consultada per El Tiempo afirma que "la dissidència de les FARC no arribaria ni al 10%, que està per sota dels marges normals de qualsevol procés de pau". No obstant això, des de la cúpula de les FARC insisteixen en la pedagogia amb les tropes sobre els acords de pau, que volen intensificar abans de la firma de l'acord final de pau. Una feina que prometen que continuarà fins i tot després de cloure les negociacions.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.