Convergència dóna a llum al Partit Demòcrata Català

El nom ha estat escollit per 871 vots, davant dels 657 de Partit Nacional Català, opció defensada per Artur Mas i Carles Puigdemont. El president de la Generalitat reclama que el partit es posi al servei de la independència.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

No ha costat nou mesos, però sí tres dies, que la criatura tingui nom: Partit Demòcrata Català. Amb el seu paral·lelisme nord-americà, aquest ha estat el nom escollit per a la Convergència refundada. Ho han decidit els associats del nou partit aquest diumenge al matí, després d'un diumenge tens. Ha rebut 871 vots, davant dels 657 de Partit Nacional Català.

La tria del nom ha vingut acompanyada de polèmica, després que els congressistes rebutgessin el divendres les dues propostes de la direcció, Més Catalunya i Catalans Convergents. L'elecció final ha estat entre els dos noms dels associats, Partit Demòcrata Català i Partit Nacional Català, i Junts per Catalunya. Aquesta tercera opció ha caigut en la primera ronda de votació.

Tant l'expresident Artur Mas com el president Carles Puigdemont han votat a favor l'opció perdedora, Partit Nacional Català, que feia un paral·lelisme amb el Partit Nacional Escocès. El nom tampoc ha agradat a Demòcrates de Catalunya, l'escissió independentista d'Unió, que està disposat a emprendre accions legals pel que consideren una apropiació clara de la seva marca política.

No obstant això, diversos dirigents de l'antiga Convergència s'han mullat a favor de Partit Demòcrata Català. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, el considera "un nom per a un partit de la Catalunya sobirana homologable internacionalment". El conseller de Cultura, Santi Vila, va assegurar ahir que li agradava: "És progressista i d'inspiració liberal". També hi ha votat a favor la consellera de la Presidència, Neus Munté.

Al servei de la independència

En la clausura del congrés fundacional del Partit Demòcrata Català, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reclamat a la nova formació que es posi al "servei de la societat" per fer possible la independència. "Sóc un president escollit per un Parlament triat per encaminar Catalunya cap a la independència", ha recordat. I ha afegit: "Espero que el nou partit es posi al servei de la societat per a contribuir a aquest objectiu".

Puigdemont ha assegurat que "el partit vol ser un instrument útil a l'hora de fer bones pràctiques i assumir responsabilitats institucionals", i que "tot això enriqueix el model català de fer política". El president celebra que el procés s'hagi dut a terme "amb voluntat transversal i insubornable qualitat democràtica".

Al tancament del congrés fundacional hi han assistit la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; el president de l'ANC, Jordi Sànchez; el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, així com representants d'ERC, el PSC, el PP, ICV i Demòcrates de Catalunya. No hi ha anat cap representant de la CUP ni de Ciutadans.

Acceptat el tàndem

Abans de la votació sobre el nom, durant la segona jornada del congrés fundacional, la militància ha avalat la fórmula d'un tàndem de direcció del partit. Aquest podria estar el tiquet format per Artur Mas i Neus Munté, o qualsevol altre. Els noms dels càrrecs seran votats pels associats del nou partit el pròxim 23 de juliol.

Aquest tàndem tindrà funcions representatives i de coordinació, però no executives. Aquest poder executiu recaurà en la figura del coordinador general, que formarà part d'una direcció nacional formada per dotze membres. Artur Mas havia suggerit la possibilitat de tenir funcions executives, fet que va generar el rebuig de molts associats.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.