Donald Trump, o la professionalització de la mentida

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

 
 
El portal PolitiFact, guanyador d'un Pulitzer, ha verificat amb dades les afirmacions de Donald Trump durant l'últim any. El resultat és bastant concloent: el 85% són mitges veritats o directament mentides.

 

 


Sempre hi ha la sospita que els polítics no ens diuen la veritat. És per això que el diari Tampa Bay Times, de Florida, va posar en marxa el 2007 el projecte PolitiFact.com. Amb el seu periodisme de fack-checking, de verificació de fets, ha aconseguit fins i tot guanyar un premi Pulitzer. El que fa és agafar les declaracions dels polítics i passar-les pel filtre dels fets i les dades, per a comprovar si són veritat o mentida. Donald Trump no ha pogut escapar de les seves urpes.

Fins ara han pogut analitzar 218 declaracions del candidat republicà. I els resultats són molt reveladors. Només el 4% de les declaracions analitzades són "veritat" i l'11% "majoritàriament veritat". La resta són "mitges veritats" (15%), "majoritàriament falses" (15%), "falses" (36%) o directament 'pants on fire' (19%), que és una expressió que vindria a expressar ridícul. Amb mèrit, Trump va guanyar el Premi PolitiFact 2015 a mentider de l'any.

La mentida sonada més recent és quan va dir, la setmana passada, que Obama era el "fundador de l'Estat Islàmic". Fins i tot quan se li va proposar una interpretació més prudent de l'afirmació, com que Obama havia creat un caldo de cultiu per al sorgiment del grup gihadista, Trump va rebutjar-la. "No, vull dir que ell és el fundador d'ISIS".

PolitiFact li replica que l'Estat Islàmic ha fet servir diversos noms des del 2004 i li recorda que fins i tot els experts en terrorisme no són capaços de determinar exactament el seu origen. "En realitat, el fundador d'ISIS va ser un terrorista. És dirigit per terroristes. Obama ha dit que destruir ISIS és una 'alta prioritat'", conclou el portal, que li atorga un 'pants on fire'.

Aquesta, però, és només la més recent de les mentides ridícules que Donald Trump ha anat deixant anar des que ara fa més d'un any va anunciar la seva candidatura a les primàries republicanes. A continuació en repassem algunes.

La religió de Clinton

"No sabem res de Hillary Clinton en termes de religió", assegurava Donald Trump en un vídeo el passat mes de juny. "Ella ha estat exposada públicament durant anys i anys, i no obstant això no hi ha res". No és el primer cop que qüestiona la religiositat d'un candidat presidencial. Trump va ser un dels qui va plantejar la possibilitat que Obama fos musulmà.

Però Hillary Clinton sí que ha expressat molts cops que és metodista, i fins i tot, en alguna ocasió, ha parafrasejat John Wesley, fundador de l'Església metodista. Els seus biògrafs coincideixen a assenyalar que la religió ha jugat un paper molt important durant la seva vida. Fins i tot hi ha un llibre, God and Hillary Clinton (Déu i Hillary Clinton), de l'historiador conservador Paul Kengor, que aborda precisament aquesta qüestió. PolitiFact titlla l'afirmació de Trump d'"inexacta i ridícula".

El pla d'acollida de refugiats de Clinton

En un discurs a Nova York el passat mes de juny, el candidat republicà va criticar les polítiques d'immigració de la seva contrincant demòcrata per representar una "amnistia massiva" i "fronteres obertes". "Hillary també vol gastar milers de milions de dòlars per a acollir els refugiats de l'Orient Mitjà als Estats Units", deia el magnat. I afegia: "Per la quantitat de diners que Hillary Clinton gastaria en els refugiats, podríem reconstruir cada centre urbà als Estats Units".

PolitiFact va demanar a la seva campanya d'on sortien aquests números, i no van rebre resposta. Trump parlava de "centenars de milers de milions de dòlars" per als refugiats. Sumant els refugiats de tot el món que vol acollir el president Obama i els sirians que vol acollir Hillary Clinton, donaria una xifra d'uns 155.000 sol·licitants d'asil. Agafant el pressupost de 2.200 milions de l'administració Obama per a 100.000 refugiats, acollir tots els refugiats donaria una xifra entre els 3.000 i els 4.000 milions de dòlars. Molt lluny dels "centenars de milers de milions de dòlars".

En canvi, reconstruir els centres urbans dels Estats Units sortiria força més car, malgrat que no va quedar gaire clar què vol dir amb reconstruir els centres urbans. Els experts consultats pel portal hi posen algunes dades. Solom Greene, de l'Urban Institute, considera que, en una estimació a la baixa, caldrien 26.000 milions de dòlars només per a reparar els habitatges públics de tot el país. Tan sols per a Nova York, segons el Center for an Urban Future, serien necessaris uns 47.000 milions de dòlars durant cinc anys. El Council on Great City Schools calcula que, tan sols per a les necessitats de les instal·lacions de les escoles de les 50 ciutats més grans dels Estats Units, serien necessaris uns 85.000 milions de dòlars. La llista és molt més llarga.

El pare de Ted Cruz està relacionat amb l'assassinat de JFK

En una entrevista telefònica amb la cadena conservadora Fox News, Donald Trump va vincular el pare del seu principal rival a les primàries republicanes, Ted Cruz, amb Lee Harvey Oswald, acusat d'assassinar el president John Fitzgerald Kennedy. Un tabloide havia publicat una fotografia on suposadament apareixia Rafael Cruz, pare del senador d'origen cubà i llavors activista castrista, amb Oswald. "Què estava fent amb Lee Harvey Oswald poc abans de la seva mort, dels trets?", es preguntava el magnat. "Ningú ho menciona, ni tan sols en parlen (...) Però jo crec que és horrible".

"L'única 'evidència' per a aquesta afirmació és una fotografia granulada que mostra Oswald amb un home que pot assemblar-se a Cruz", afirma PolitiFact. "Però els experts diuen a PolitiFact que la imatge està massa degradada per a confiar-hi. Alhora, diversos experts sobre el món castrista de principis dels 60 diuen que no hi ha evidència de l'associació de Cruz amb Oswald i consideren l'afirmació de Trump inversemblant en el millor dels casos, i ridícula en el pitjor".

Clinton vol alliberar tots els criminals violents

"El president Obama ha empès canvis en les lleis de sentències que han alliberat milers de criminals narcotraficants perillosos i membres de bandes", advertia Trump en un discurs durant la convenció nacional de l'Associació Nacional del Rifle. L'aspirant republicà afegia sobre la seva rival demòcrata: "Aquesta és també l'agenda de Hillary Clinton, que vol alliberar els criminals violents de les presons. Els vol tots en llibertat".

"Seria absurd per a qualsevol política que vol guanyar unes eleccions proposar l'alliberament de tots els criminals violents de les presons", afirma el portal guanyador d'un Pulitzer. Analitza el programa electoral de la candidata del Partit Demòcrata i conclou que el que proposa Clinton és una "cosa molt més modesta", que és "facilitar com el sistema de justícia criminal tracta els delinqüents no violents".

Els negres maten el 81% dels blancs

El candidat republicà va piular el passat novembre una imatge, amb suposades estadístiques de crims als Estats Units el 2015, segons la qual el 81% dels blancs són assassinats per negres, mentre que només el 2% ho són per blancs i l'1% per policies. Per començar, l'organisme que apareixia com a font, el Crime Statistics Bureau, ni tan sols existeix.

No hi ha dades oficials del 2015, però sí que n'hi ha del 2014, publicades per l'FBI. Aquestes diuen que els negres assassinats per blancs representen un 8% (2% en la imatge de Trump) i que els blancs assassinats per negres representen el 15% (81% en la imatge de Trump).

Sanders vol taxar al 90%

Malgrat que interessadament va elogiar-lo en la recta final de les primàries, Trump va carregar contra el senador demòcrata Bernie Sanders el passat octubre. Segons el candidat republicà, Sanders volia taxar els nord-americans amb un 90% d'impostos: "Ell taxarà les persones al 90%. Ell ho prendrà tot. I ningú ha escoltat el terme comunista. Però sabeu què? Jo diré que és un socialista/comunista, d'acord? Perquè això és el que ell és".

Tot i que Sanders no havia anunciat un pla d'impostos, ni tan sols per als multimilionaris, PolitiFact va basar-se en tot el que havia dit fins llavors, concloent que es dirigia a les empreses i els més rics, el famós 1%. I fins i tot per a aquests havia descartat la idea de taxar-los al 90%. En cap cas afectaria el públic de Donald Trump que l'escoltava en el míting.

Mèxic envia criminals als Estats Units

Potser la mentida més famosa va ser la mentida amb la qual va anunciar la seva candidatura a les primàries republicanes, quan ningú donava res pel magnat de la construcció. En aquell moment, l'empresari va presentar-se acusant Mèxic d'enviar "drogues i "violadors" a través de la frontera, va prometre el famós mur i va avisar que el país veí el pagaria. "Estan enviant gent que té molts problemes, ens estan enviant els seus problemes. Porten drogues, són violadors i alguns suposo que seran bona gent, però jo parlo amb agents de la frontera i m'expliquen el que hi ha".

PolitiFact va assumir el repte de respondre seriosament a aquesta afirmació: "No hi ha cap evidència de cap política mexicana que empenyi la gent fora de Mèxic i cap als Estats Units. Com ha estat el cas durant dècades, una combinació de factors econòmics i familiars representa la majoria de la migració de Mèxic als Estats Units".

 
 

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.