Fracassa el cop d'Estat a Turquia

La població ha respost a la crida del Govern i del president Erdogan per a sortir al carrer a aturar l'intent de cop d'Estat d'un sector de l'Exèrcit turc. Els serveis d'Intel·ligència donen per fracassada la rebel·lió militar que s'ha saldat amb almenys 161 morts i 2.900 militars colpistes detinguts.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Fracassa el cinquè cop d'Estat que pateix Turquia en la seva història. Els serveis d'intel·ligència del país donen per aturada la rebel·lió militar que ha viscut el país amb un moviment inesperat i força coordinat per part d'un sector de l'Exèrcit. Els militars han arribat a gaudir del control del país. A través d'un comunicat llegit a TRT, l'exèrcit havia anunciat que s'havia fet amb la televisió pública turca, amb l'objectiu de protegir la democràcia. També han tingut al seu poder importants infraestructures, com els aeroports o els ponts del Bòsfor.

El president turc Recep Tayyip Erdogan, que es trobava fora d'Ankara de vacances, ha demanat als seus partidaris que surtin als carrers a aturar el pronunciament. s'ha comunicat per telèfon mòbil a través de CNN Turquia. "Superarem això", ha declarat en un discurs televisat. El mandatari de Turquia promet tornar a Ankara i confia que l'intent de cop d'Estat "es resoldrà en poc temps". Poc després de la seva crida, s'ha començat a produir enfrontaments a trets a Istanbul i Ankara.

Una crida que ha tingut efecte. No debades, ha sigut la gent que hi ha aturat la rebel·lió militar. Amb almenys 161 morts pels enfrontaments a peu de carrer, la Fiscalia general ha xifrat en 2.900 els militars que han estat detinguts. Aquests seran jutjats per traició.

Tot ha començat quan el primer ministre Binali Yildirim ha reconegut l'intent de cop d'Estat per part d'un sector de les Forces Armades. "Es tracta d'un grup dins l'Exèrcit que s'ha alçat", afirmava el cap de govern, que admetia que havien "envoltat edificis importants". I ha promès: "Qui ho hagi fet pagarà un preu molt alt. No farem concessions en la democràcia".

A la capital diversos tancs havien obert foc en els voltants del Parlament turc. Un avió utilitzat pels colpistes també ha estat abatut. I el cap de l'Estat Major, Hulusi Akar, que havia estat segrestat pels militars colpistes ha sigut alliberat per forces lleials al Govern turc. Un alliberament que ha sigut part de la  contraofensiva contra els alçats que havia anunciat el Govern de Turquia. Algunes mesquites també han instat a oposar resistència a la sublevació.

Els colpistes, que havien declarat el toc de queda i la llei marcial, i havien tancat els aeroports, tenien a les seues mans la televisió. Des d'allà han llançat els seus missatges, com que Erdogan és un "traïdor" i que ha establert a Turquia un "règim autoritari de la por".

En cas que l'intent no haguera fracassat, Turquia hauria experimentat altra vegada el traumàtic cop d'Estat que va viure el 1997. Aquella vegada l'exèrcit, sense realitzar cap massacre, va enderrocar el govern de l'islamista Necmettin Erbakan.

Segons l'Agència France Presse, el president dels Estats Units, Barack Obama, que ha seguit en directe els esdeveniments, ha rebutjat l'intent de cop d'Estat i ha demanat donar suport al govern "escollit democràticament". Per la seva part, la cancellera alemanya Angela Merkel ha defensat que "s'ha de respectar l'ordre democràtic a Turquia".

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.