Assemblea de Més per Mallorca

Més per Mallorca mira cap el futur

La conselleria de Turisme balear, de Més per Mallorca, sofreix una nova dimissió per una causa judicial contra la corrupció alhora que la direcció del partit convoca una assemblea per animar la militància i començar a pensar amb les eleccions de 2019

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La directora general de Turisme del Govern balear, Pilar Carbonell, ha estat imputada en el cas que té per investigat principal el famós empresari d'oci nocturn Bartomeu Cursach. Segons els investigadors podria haver tingut un tracte de favor cap a una empresa de Cursach. Ella ho nega, però el fet que el jutge instructor l'hagi citada com a imputada ha fet insostenible la seva permanència en el càrrec polític. Dimití el passat dijous. És la segona dimissió de la conselleria per causa judicial. La primera fou la de Pere Muñoz, director de l'Agència de Turisme de les Illes Balears, imputat en el cas del contractes irregulars a les empreses de Jaume Garau, cap de campanya electoral el 2015 de Més per Mallorca.

Enmig d'aquestes males notícies, la formació ecosobiranista ha decidit convocar pel pròxim 2 de desembre una assemblea de militants i simpatitzants per discutir l'estratègia a seguir cap a les eleccions locals, insulars i autonòmiques de l'any 2019, segons ha informat el diari Última Hora. No hi ha una relació formal directa amb les dimissions. De fet, la direcció de Més troba que ja ha assumit la responsabilitat política que calia assumir. Tanmateix està clar que, si més no, els diferents afers deixen el conseller de Turisme, i vicepresident del Govern, Biel Barceló, amb escasses possibilitats de mantenir-se en política activa més enllà de 2019.

Més per Mallorca havia convocat per dia 28 d'octubre una assemblea a la qual era previst aprovar que totes les propostes polítiques que faria la formació tindrien el sobiranisme com a element transversal i definidor. Tanmateix, degut als esdeveniments de Catalunya la direcció s'estimà més ajornar la cita, segons va explicar a EL TEMPS el coordinador de la formació, David Abril. L'ajornament fou sine die i aquesta nova assemblea no és la mateixa que s'havia de celebrar a l'octubre. Es tracta d'una nova convocatòria amb més caràcter electoral i que a pesar de no tenir relació causa-efecte amb les dimissions és impossible no veure-hi almenys voluntat d'animar la militància i reprendre la iniciativa després de les males notícies.

Segons la previsió -tot i que encara que no està tancat l'ordre del dia- se sotmetrà a debat de militants i simpatitzants les diferents estratègies a seguir cap a l'horitzó d'urnes de 2019. Segons informa el diari esmentat, probablement es donarà suport a la voluntat de la direcció de no forçar la relació amb el PSIB en el Govern -tot i que el PSOE hagi donat suport al 155 a Catalunya- i molt menys no es demanarà el trencament del pacte -tal i com altres sectors sobiranistes exigiren a Més-. Possiblement aquesta assemblea aprovarà la convocatòria de les futures eleccions internes de la formació per elegir els números u de les candidatures a les institucions més importants: Ajuntament de Palma, Consell de Mallorca i, per suposat, el cap de llista al Parlament que és com si fos -encara que no ho és formalment- candidat a president del Govern balear.

El líder dels últims deu anys de Més ha estat Biel Barceló. Va dir que es retirava i que no feia comptes tornar-se presentar a les eleccions. De fet, declinà repetir en el càrrec de coordinador. Tot i així, a la primavera passada pareixia que podria mantenir-se en política activa. Ara, però, els afers de les dimissions fan molt difícil, per no dir impossible, que segueixi, si és que així ho volgués fer. Per tant, Més s'haurà d'enfrontar al repte de trobar un nou líder que sigui un bon cap de cartell electoral. No serà fàcil. David Abril ha anunciat que també es retira de la política quan acabi la present legislatura. I l'altra coordinadora de la coalició, i també secretària general del PSM, Bel Busquets, no ha dit res de voler presentar-se. Algunes fonts internes auguren que la consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago, podria ser una “excel.lent” candidata. Ella, de moment, no confirma ni desmenteix.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.