Els nens 'narcotraficants' de l'Uruguai

El govern progressista tracta de combatre aquest fenomen amb polítiques socials per a unes famílies que troben en el tràfic de drogues l'única via de supervivència.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El tràfic de drogues a través de nens, a l'Uruguai, està bastant estès. Aquesta situació es dóna especialment en famílies en què el pare ha perdut la feina o va a la presó i la mare és qui s'encarrega de mantenir la família. En aquest context, el narcotràfic és una oportunitat -de vedades l'única- per a sobreviure. I les bandes organitzades s'aprofiten dels més petits.

És per això que el Govern uruguaià, presidit per Tabaré Vázquez, ha enviat al Parlament un projecte de llei perquè, un cop la Policia tanqui alguna de les anomenades "boques de droga", el Ministeri de Desenvolupament Social s'encarregui de "la protecció social de les dones, nens i adolescents". Així pretenen tallar de soca-rel la "reproducció" d'aquestes "boques".

"Els nens també solen ser utilitzats per a transportar drogues, de vegades vestits d'escolar i fent servir les seves motxilles per a passar la droga d'un barri a un altre", denunciava aquesta setmana el subsecretari del Ministeri de l'Interior, Jorge Vázquez, en una comissió del Senat. "Això s'ha incorporat com quelcom natural en la vida de les famílies involucrades en aquest problema", lamentava Vázquez. En alguns casos fins i tot les mares fan servir bolquers de nadons.

L'alt càrrec del Ministeri de l'Interior va relatar el que alguns nens confessaven a les seves professores quan els agafaven certa confiança: "Mestra, he de marxar a les cinc de la tarda. No em puc quedar ni una estona més perquè la meva mare ha de vendre droga i la meva germana es prostitueix, i he de cuidar dels meus germans petits".

Davant d'aquesta situació preocupant, l'anomenat Pla Integral de Lluita contra el Narcotràfic i el Crim Organitzat el que buscar és que el Ministeri de Desenvolupament Social "faci un seguiment, els sostingui, els ajudi d'alguna manera per a tirar endavant, incorporant-los als plans que ja té per a casos similars però no vinculats al narcotràfic".

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.