Senat

El Senat aprova l'aplicació del 155

El president espanyol, aplaudit eufòricament pels senadors del PP, es limita a motivar l’aplicació de l’article 155 i no ofereix cap alternativa al Govern català, que serà destituït en les pròximes hores com a mesura immediata per la seua entrada en vigor. El Senat, després de la proclamació de la República Catalana, ha donat llum verd a la intervenció de Catalunya. L'expresident català, José Montilla, i l'expresident balear, Francesc Antich, s'han absentat durant la votació per no validar el 155. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La intervenció de l'Estat espanyol contra Catalunya s'ha consumat. El Senat ha aprovat amb 214 vots a favor, 47 en contra i una abstenció l'aplicació de l'article 155 de la Constitució Espanyola que pretèn suspendre l'autogovern d'una Catalunya que ha proclamat la seua independència al Parlament. PP, PSOE, Ciutadans, UPN, Coalició Canària i Foro Asturias. En contra s'han manifestat Compromís, ERC, PDeCAT, Units Podemos, EH Bildu, PNB i Nova Canàries. 

Amb tot, no tots els senadors socialistes han votat a favor de validar la intervenció de Catalunya. L'expresident de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, i l'expresident de les Illes Balears, Francesc Antich, han sortit del ple del Senat quan la votació començava. 

L'excusa de Rajoy

En la seua compareixença al ple del Senat d’aquest divendres, Mariano Rajoy no ha plantejat cap altra eixida a Carles Puigdemont que no siga la seua destitució immediata –i la de tot el seu executiu– com a conseqüència de l’aplicació de l’article en qüestió. Ans al contrari, el màxim mandatari del Govern espanyol ha enumerat les nombroses ocasions en què ha tingut l’oportunitat d’activar-lo i ha preferit no fer-ho, tot esperant que el Govern català renunciara a continuar amb la seua escalada sobiranista.

Rajoy considera que està “carregat de raons” per prendre el control total de Catalunya. “L’únic diàleg a què m’han convidat [els dirigents catalans] ha estat sobre els termes i els terminis de la independència”, ha assegurat, alhora que ha criticat obertament les negatives de Puigdemont a acudir a la Conferència de Presidents, a la mesa multilateral sobre la reforma del finançament autonòmic, al Congrés dels Diputats i al Senat. “Jo hauria vingut avui ací a defensar les meues posicions, encara que em trobara en una immensa minoria”, ha assenyalat Rajoy.

Segons ell, l’article 155 “no és contra Catalunya, sinó per evitar que s’abuse de Catalunya”. “Cal protegir els catalans d’una minoria intolerant que s’erigeix en propietària de Catalunya i pretén sotmetre-los al jou de la seua doctrina”, ha afegit enmig dels aplaudiments reiterats dels prop de dos cents parlamentaris del grup popular. En acabar la seua intervenció, el president espanyol s’ha aixecat dues vegades per agrair-los el caliu.

Seguint el manual de les últimes setmanes, Rajoy ha apel·lat als efectes nocius que una hipotètica independència tindria sobre l’economia catalana, així com l’exclusió de la Unió Europea que també comportaria. En una metàfora que evocava algunes de les que han verbalitzat alguns referents del procés sobiranista, el president espanyol ha atacat aquells que “embarquen els ciutadans cap a una Itaca impossible”, perquè “els enganys poden encisar-los a curt termini, però la realitat ignorada sempre prepara la seua venjança”. “Aquest procés”, ha conclós Rajoy, “tan sols ha servit per desemmascarar les mentides i aquells que les han posades en circulació”.

Després de la intervenció dels representants de tots els grups, Rajoy podria intervenir de nou en aquest ple. Siga com siga, l'aprovació del 155 sembla inevitable: "No hi ha cap més alternativa", ha proclamat. Només resta per saber què votarà el PP davant l'esmena socialista que commina a no fer-lo efectiu en cas que el president Puigdemont opte per convocar eleccions autonòmiques en les pròximes hores. 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.