Catosfera

Novena Catosfera a la Girona que clama pel seu lloc al sector de la publicació digital

Una nova edició de la trobada referent entre la comunitat internàutica catalana.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Ha plogut un munt des que l’escriptor lleidatà, Toni Ibáñez, va encunyar al seu blog, Tros de Quòniam, el terme Catosfera. Amb aquest apel·latiu, hom es refereix a l’activa comunitat catalana blocaire —i a la internàutica que s’expressa en aquesta llengua en general.

El fet que la Viquipèdia en la nostra parla tingui reservat un lloc a l’exclusiu grup d’edicions amb més de 100.000 articles des de fa quatre anys, de ser els catalanoparlants pioners a esgarrapar un domini propi .cat abans que fos mainstream, o de parlar la vuitena llengua amb més penetració a Internet, alguna cosa ha tingut a veure en elevar aquesta Catosfera a referent de renom internacional.

Els propers 20 i 21 d’octubre, Girona acollirà la novena edició de les jornades homònimes organitzades pels amics de Tirabol. I aquesta és una ubicació amb molt de significat: l’onzena ciutat més poblada de Catalunya fou el bressol de l’Agència Catalana de Notícies (ACN), una de les primeres agències de notícies en advocar pel periodisme multimèdia. Enguany, aquesta serà precisament la temàtica central: la producció de continguts en l’àmbit periodístic i de la comunicació política.

Professionals d’El Diario, Jot Down, Vice, la Jornada o 5W, juntament amb els responsables de premsa de PDeCAT, ERC i la CUP i periodistes de dades a Domestic Data Streamers i Nació Digital compartiran i intercanviaran coneixements sobre un àmbit en el qual el Principat es troba a l’avantguarda.

Des que el 2012 Twitter va donar opció als seus usuaris de configurar la seva interfaç en català, l’any passat n’hi havia comptabilitzats 234.300 que havien escollit aquesta llengua. L’ecosistema s’ha vist enfortit amb la presència del Mobile World Congress a Barcelona des del 2009, que ha tingut eco als centres docents catalans amb els premis per fomentar l’aprenentatge amb tecnologia mòbil. Premiats gironins inclosos.

Barcelona, pel seu caràcter de capital, és l’epicentre indiscutible de l’economia digital. Però cal no oblidar que alguns dels anomenats pure players, els que tenen el seu negoci íntegrament a Internet, tenen les seves matrius fora de la Comtal. El cas més significatiu el tenim en Nació Digital, primer mitjà en llengua catalana pel que fa a número de lectors, segons l’Oficina per a la Justificació de la Difusió (OJD), i amb la matriu empresarial a Vic. El mateix es pot dir de Catalunya Diari, amb seu al Camp de Tarragona, o El Món, a Sant Cugat.

Girona pot estar orgullosa de tenir un dels quatre grans diaris en paper en llengua catalana, El Punt Avui, i ara ja fa un any, a més, d’haver bastit un laboratori d’innovació i recerca en periodisme. El Campus de Comunicació Cultural i Corporativa de la Universitat de Girona va engegar, en col·laboració amb el ja esmentat Nació Digital, un centre mixt amb què explorar les possibilitats de les noves tecnologies, formats i llenguatges periodístics.

Sota el nom de NacióDigital Labs&Data - Laboratori d'Innovació en Nous Formats i Llenguatges Periodístics, s’hauria cogut l’experiència que, en part, ha permès que la capçalera líder en català rebés finançament de Google.

A tot plegat cal sumar-li l’emprenedoria en l’àmbit mòbil a les comarques gironines, que en un moment en què els mitjans s’assemblen més a les tecnològiques que al que havien estat abans, contribueixen a apuntalar el Principat com un hub d’innovació. El Principat, no només Barcelona, cal reiterar. I és per iniciatives com la de la Catosfera que la innovació no és patrimoni exclusiu barceloní.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.