Premis Octubre 2017

Marco Miranda, Joan Fuster i la Revolució Russa protagonitzen els Premis Octubre d'enguany

El centenari de la Revolució Russa i els homenatges a Joan Fuster i Vicent Marco Miranda centren els Premis Octubre 2017, que se celebraran del 17 al 28 d’octubre. L'Octubre Centre de Cultura Contemporània acollirà més d’una dotzena de conferències, una exposició d'art i un espectacle poeticomusical. L’esdeveniment cultural clourà amb la tradicional gala d'entrega de premis, a l’Hotel Astoria de València. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Arriba la 46a edició dels Premis Octubre. Un any més, la ciutat de València s'omple d’activitats culturals i esdevé, per uns dies, el punt de trobada de la cultura catalana. En la primera setmana dels Octubre es retrà homenatge a dos pensadors de referència del país, Joan Fuster i Marco Miranda, i la següent se centrarà en la Revolució Russa de 1917, que enguany compleix cent anys. 
 
'La València republicana' obrirà els Octubre, un acte en record a Vicent Marco Miranda, qui fou fundador d'Esquerra Valenciana i alcalde de València. L'endemà el protagonisme serà per Joan Fuster: en motiu del 25 aniversari de la seua mort s'han preparat diverses activitats per tal de recordar la seua figura, una de les més importants del País Valencià. En aquest homenatge destaca l'espectacle dirigit per Manuel Molins sobre el llibre Nosaltres les fusterianes, així com la presentació de quatre llibres que tracten diferents aspectes del personatge de Sueca. 
 
La darrera setmana estarà dedicada a la Revolució Russa de 1917, coincidint amb el seu centenari. El Congrés d’Història dels Premis Octubre servirà per fer memòria dels fets i de les conseqüències que va tenir aquella revolució al País Valencià, des d'una òptica reflexiva. Una revolta clau en l'evolució de la història contemporània, que ha representat un abans i un després en la política i en les relacions internacionals. 
 
Finalment, el dissabte 28 d'octubre a la nit tindrà lloc l'entrega dels Premis Octubre 2017, que esdevindran el colofó de dues setmanes atapeïdes d’activitats. Enguany, a més, amb una novetat: als premis d’assaig, poesia i narrativa, se n'afegirà un de teatre.
 

 

Programa d'actes

Dimarts, 17 d’octubre 

19h: 'La València republicana'. Acte de record a Vicent Marco Miranda, fundador d’Esquerra Valenciana, alcalde de València i diputat a les Corts Espanyoles, on s’integrà dins el grup d’ERC. 

A l'acte intervindran el president de la Institució Joan Fuster, Eliseu Climent; el president de la Fundació Josep Irla, Joan Manuel Tresserras; la coordinadora general del Bloc, Àgueda Micó; l'historiador i secretari autonòmic de Cultura i Esports, Albert Girona; el diputat d'ERC Joan Tardà; el diputat de Compromís Joan Baldoví; l'alcalde de València, Joan Ribó, i el president de les Corts Valencianes, Enric Morera. L'homenatge tindrà lloc al saló d'actes de l'Octubre Centre de Cultura Contemporània.

 
Dimecres, 18 d'octubre
 
19h: Correspondència entre Fuster i Vicenç Riera Llorca. Presenten: Josep Ferrer i Joan Pujadas.
 
20h: Per què Fuster tenia raó. Autor: Pau Viciano. Presenta: Antoni Furió.
 
 
Dijous, 19 d'octubre
 
19h: La improbable vida de Joan Fuster. Presenta: Raquel Ricart, acompanyada de Maria Jesús Bolta, Teresa Broseta, Núria Cadenes, Elvira Cambrils, Esperança Camps, Isabel Canet, Mercè Climent, Carme Manuel i Lliris Picó.
 
20.30h: Nosaltres les fusterianes. Presenta: Maria Josep Amigó.
Després de la presentació tindrà lloc l’espectacle dirigit per Manuel Molins, adaptació del llibre Nosaltres les fusterianes. Actrius: Victòria Salvador i Laura Salvador. Violoncel: Clara Dolç. Escenografia i realització: Luis Crespo. Selecció, dramatúrgia i direcció: Manuel Molins.

 

Dimarts, 24 d’octubre

19h: «Rússia 1905», Francisco Veiga (UAB).

20h: Projecció de la pel·lícula El cuirassat Potemkin (1925), de Serguéi Eisenstein.

 

Dimecres, 25 d’octubre

19h: «Rússia 1917», Pelai Pagès (UB).

19.40h: Projecció de la pel·lícula Octubre (1928), de Serguéi Eisenstein.

 

Dijous, 26 d’octubre

19h: «La revolució de Lenin a Gorbatxov», Ricard Camil Torres (UV).

19.30h: «Dirigents i ideòlegs», Enric Ucelay-Da Cal (UPF).

20h: «Alejandra Kollontai: ideari i praxis d'una feminista revolucionària i demòcrata», Rosa Monlleó (UJI).

20.30h: «Literatura, arts plàstiques i cinema: les arts davant la Revolució Russa», Alejandro Acosta.

 

Divendres, 27 d’octubre

19h: «Impacte de la revolució al País Valencià», Josep Miquel Santacreu (UA).

19.30h: Lenin (5 volums).

  1. L’estat i la revolució, pròleg de Josep Fontana. Presenta: Ricard Camil Torres.
  2. Imperialisme, fase superior del capitalisme, pròleg de Josep Fontana.
  3. El dret dels pobles a l’autodeterminació, pròleg de Pelai Pagès.
  4. Què fer, pròleg de David Fernàndez. 
  5. Karl Marx, pròleg d’Anna Sallés.

 

Dissabte, 28 d’octubre

21h: Gala dels Premis Octubre. A diferència de la resta d'actes, l'entrega de premis tindrà lloc a l’Hotel Astoria, situat a la plaça Rodrigo Botet 5, de València. Venda de tiquets a la llibreria Fan Set o al telèfon 680 437 157.

 

Del 6 d'octubre al 4 de novembre

Exposició «Cent anys de la Revolució d'Octubre - Visions des de l'art actual».
Obres de Carlos García-Alix, Democracia, Raquel Puerta, Núria Güell i Levi Oltra, Nacho París, Natalia Pastor, Diana Larrea i Emilio Gallego. Comissariat a càrrec d'Emilio Gallego.

L'epicentre dels Octubre serà l'OCCC de València.

 

Dates: del 17 al 28 d'octubre de 2017.

Lloc: Octubre Centre de Cultura Contemporània, al carrer Sant Ferran, 12, de València.

Entrada gratuïta, aforament limitat.

 

Col·laboren: ACPV · Ca Revolta · El Temps · Facultat de Filologia Traducció i Comunicació (UV) · Gargots Revista Literària · Societat Coral el Micalet / Coalició Compromís · ERPV · EUPV · PCPV · PSPV-PSOE / CCOO · Intersindical Valenciana.

Organitzen: 3i4 Edicions · Institució Cívica i de Pensament Joan Fuster · Fundació Francesc Eiximenis · Institut per al Foment de les Arts, les Ciències i la Cultura (IFAAC) · Diputació de València · Fundació Josep Irla. 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.