La connexió russa de Donald Trump

El candidat republicà, que ha defensat la Crimea annexionada per Rússia i ha picat l'ullet al Kremlin, té un llarg historial de viatges de negocis a Moscou. Aquest podria ser un dels motius pels quals no voldria publicar la seva declaració d'impostos.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

No és una obligació legal, però sí que és una tradició que els candidats a la presidència dels Estats Units presentin la seves declaracions d'impostos. Hillary Clinton ho ha fet. Però Donald Trump, que ha basat la seva campanya en què era un empresari de molt èxit que ha guanyat milers de milions -malgrat que hi ha molts fracassos documentats-, s'hi nega. Afirma que estan en procés d'auditoria. Des de fa mesos li ho demanen des de molts sectors, començant pels grans mitjans de comunicació en els seus editorials.

L'últim a fer-ho ha estat el gran empresari i filantrop Warren Buffett, que ha participat en un míting de Hillary Clinton. L'ha desafiat: "Jo també estic en procés d'auditoria i estaria encantat de citar-me amb ell en qualsevol lloc, a qualsevol hora, abans de les eleccions. Jo portaré la meva declaració, ell que porti la seva... I deixem que la gent faci preguntes sobre el que hi ha allà".

Davant la negativa de Donald Trump a presentar-la, han sorgit moltes hipòtesis i teories sobre els motius reals. Una d'aquestes agafa molta força: Rússia. La va plantejar l'analista polític George Will a la cadena conservadora Fox News. Segons Will, un dels motius per no divulgar les declaracions seria perquè demostrarien "com de vinculat està amb oligarques russos".

Sense anar més lluny, Trump ha sorprès en els últims dies per les seves declaracions sobre Rússia. Primer va demanar als pirates informàtics russos que trobessin els famosos correus electrònics de Hillary Clinton quan era secretària d'Estat. La Casa Blanca ja sospita que darrere el robatori de milers de correus electrònics del Partit Demòcrata hi ha Moscou. Després va afirmar que, si fos president, reconeixeria la península de Crimea com a part de Rússia. En més d'una ocasió ha parlat de restablir ponts amb la vella potència enemiga.

I és que Trump coneix bé Rússia. Se l'ha vist força per Moscou. Va viatjar-hi diverses vegades, on segons va admetre el 2014 va mantenir contactes amb el president rus: "Vaig estar recentment a Moscou i vaig parlar, indirectament i directament, amb el president Putin, que no podria haver estat més amable, i vam tenir un èxit enorme". Aquests dies s'ha vist forçat a matisar: "No tinc cap relació amb Putin. Ha dit coses molt amables de mi, però no hi tinc cap relació".

El passat juny, The Washington Post va aconseguir parlar amb l'oligarca rus Aras Agalarov, que feia de mediador entre Trump i Putin. També va tenir accés a múltiples documents i va fer diverses entrevistes a gent que ha envoltat Trump. L'extens reportatge que en va sortir comença explicant que, des dels anys vuitanta, quan encara formava part de la Unió Soviètica, Trump i membres de la seva família han fet nombrosos viatges a Moscou a la recerca d'oportunitats de negoci. L'última visita documentada va ser el 2013. Aquell any s'hi va celebrar el Miss Univers, certamen que era propietat seva. Un dels seus grans somnis fallits -relatat en un dels seus llibres- és construir un gratacel com el de Nova York a la capital russa. Però va molt més enllà d'això, la relació.

El fill d'Aras Agalarov, el cantant de pop Emin Agalarov, recorda com el magnat nord-americà parlava sobre la seva visió de la relació entre els Estats Units i Rússia. Trump deia: "Cada cop que hi ha una fricció entre els Estats Units i Rússia, és dolent per a tots dos països. Per les persones que se'n beneficiarien, això ha de ser arreglat. Hem de ser amics". L'ambaixador rus als Estats Units va assistir el passat abril a un acte seu de campanya.

Una de les primeres oportunitats de negoci que hi va veure era la construcció d'apartaments de luxe, a l'estil americà, per a l'elit llavors soviètica. El 1987 va viatjar-hi amb qui llavors era la seva dona, Ivana, buscant llocs on aixecar hotels de luxe conjuntament amb l'agència de turisme i hostaleria del Kremlin. El projecte no va prosperar, malgrat que ho va intentar fins al 2013. El 1996 va intentar construir un complex d'apartaments de luxe a Moscou amb altres socis nord-americans. La llista de projectes és bastant més llarga, i no se circumscriu només al territori rus de l'antiga Unió Europea, sinó que també a la resta del bloc de l'est.

Segons The Washington Post, "la unió de les seves agendes empresarial i política va ser evident durant el seu últim viatge a Moscou el 2013, en el qual estava buscant acords al mateix temps que començava a reflexionar sobre una cursa presidencial".

Va ser aquell any quan va trobar el nou soci rus, que era Aras Agalarov, a qui molts anomenen "el Trump rus", un magnat immobiliari com ell. Molt propers a Putin, els Alagarov han fet molta fortuna gràcies als contractes atorgats per l'Estat. És amb aquesta família multimilionària amb qui va fer l'últim intent d'aixecar la Torre Trump a Moscou, potser al cantó d'una Torre Agalarov. Segons Emin Alagarov, Trump els deia que "el president Putin és un líder fort".

També alguns col·laboradors de Trump tenen vincles amb Rússia. El president de la seva campanya, Paul Manafort, ha fet negocis multimilionaris amb oligarques russos i va ser assessor del president ucraïnès alienat amb Rússia Víktor Yanukóvich. Un dels assessors que el va ajudar en les primàries de Nova York, Michael Caputo, va viure a Rússia durant els 90 i va estar contractat l'any 2000 pel conglomerat Gazprom Media durant diversos mesos per a millorar la imatge de Putin als Estats Units. Carter Page, assessor de política exterior del candidat republicà, va dirigir l'oficina de Merrill Lynch a Moscou.

"Els russos constitueixen una secció desproporcionada dels nostres actius", va assegurar Donald Trump Jr., fill del magnat i vicepresident executiu de la Trump Organization, en una conferència el 2008. "Veiem arribar molts diners de Rússia", afegia el primogènit. Aquell mateix dia va anunciar que havia viatjat sis vegades a Rússia en els anteriors 18 mesos.

Malgrat tot això, també és cert que la publicació de la seva declaració d'impostos podria no revelar gaire cosa. Segons els experts, com a molt podria indicar els països on ha pagat impostos o on té comptes oberts, però no els projectes empresarials concrets. El que sí que està segur és que Vladimir Putin està satisfet amb Donald Trump. "És brillant, molt pintoresc, té molt talent. Un líder absolut", va dir el president rus el passat desembre. El candidat republicà ho va encaixar honorat: "És un gran honor ser afalagat d'aquesta manera per un home tan respectat dins del seu país i més enllà".

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.