L'improbable front comú del PDC i ERC

La integració dels demòcrates en el grup parlamentari d'Esquerra Republicana mai s'ha plantejat seriosament. Així ho asseguren fonts del Partit Demòcrata Català a EL TEMPS. També refreden la possibilitat d'un nou Junts pel Sí en cas de terceres eleccions.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Ha estat la coordinadora del Partit Demòcrata Català (PDC), Marta Pascal, qui aquest dimarts al matí ha obert el meló. En una entrevista a RAC1, preguntada sobre la possibilitat d'integrar els seus diputats i senadors en el grup parlamentari d'Esquerra Republicana, la dirigent demòcrata responia: "S'ha de poder parlar. No cal tancar portes si el que volem és amplificar el discurs polític que es deriva del compromís". I recordava que la llavors Convergència Democràtica ja ho va plantejar per a les primeres eleccions, les del passat 20 de desembre.

A continuació, el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha sortit al pas de les declaracions per a respondre que estudiarien la proposta. No obstant això, Tardà afegia que, personalment, preferia que hi hagués "diverses veus" independentistes a les Corts espanyoles. En la mateixa línia, Gabriel Rufián ha assegurat que veu "més eficaç i útil" que tots dos grups estiguessin en grups separats. "En dos grups maximitzem les veus. És el més lògic. No veiem els avantatges per enlloc".

La realitat, però, és que la possible integració del PDC en el grup d'ERC ha estat una "bombolla" que s'ha creat. Així ho ha definit fonts del grup parlamentari demòcrata a EL TEMPS, i descriuen les paraules de Marta Pascal com una "resposta educada" a la pregunta d'un periodista. Reivindiquen la necessitat d'un perfil propi, que és el que reclamen els associats del nou partit polític.

"No hi ha res, ni mai s'ha plantejat seriosament", expliquen les mateixes fonts, que apunten que no hi ha hagut cap contacte formal sobre aquesta possible unió. I afegeixen sobre la mateixa proposta: "Per a ells, tot són problemes pràctics, perquè tindran menys temps i menys iniciatives. Per a nosaltres, tampoc té massa avantatges".

En aquest sentit, recorden que la visibilitat d'un grup propi també la tindran des del Grup Mixt, perquè tindran la possibilitat d'intervenir en tots els plens, malgrat que podran presentar menys iniciatives. "En el Mixt les aprofitarem més", indiquen. No descarten fer front comú en alguns temes amb els diputats de Compromís de la coalició A la valenciana, que han tornat a quedar-se en el grup propi.

Tampoc en unes terceres eleccions


Per a les primeres eleccions generals, les del passat 20 de desembre, la llavors Convergència va plantejar la possibilitat de repetir a les eleccions espanyoles l'èxit electoral de Junts pel Sí a les eleccions catalanes. Però ara mateix, com el passat 26 de juny, l'opció d'anar conjuntament amb ERC en cas d'unes terceres eleccions està descartada. "Quan t'han dit tantes vegades que no, no insisteixes", asseguren les fonts del PDC a aquest setmanari. Són amics, però no amants.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.