ENÇÀ I ENLLÀ

Escenari després de la batalla (I)

Polítics, politòlegs, escriptors i analistes parlen sobre els pròxims moviments de Catalunya després del referèndum. És el torn de l'Europarlamentari de Compromís Jordi Sebastià, el politòleg Ferran Requejo i la directora de la ILC, Laura Borràs.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Entrevista a Jordi Sebastià, europarlamentari de Compromís:

Quin balanç fa dels esdeveniments de l’1-O que ha pogut viure en directe?

La jornada va ser espectacular, la mobilització popular per poder votar era impressionant. Hi havia pertot un esperit molt alegre i a la vegada por per les notícies que arribaven sobre la violència de les forces de l’estat. En tots els col·legis se’ns rebia amb aplaudiments i en algun ens quedàrem per poder identificar-nos en cas de càrregues. En un local on la policia havia furtat les urnes la gent estava desolada. I, malgrat tot, les votacions es realitzaven de manera correcta, amb identificació dels votants i totes les garanties homologables. Vam viure una revolta democràtica sense precedents.

 
Ha insinuat que la UE podria suspendre l’Estat espanyol com a Estat membre per l’ús deliberat de la violència. Pensa que, si més no, s’obrirà una investigació i se’n demanaran explicacions?
 
El famós article 7 no s’ha aplicat mai però sí que s’ha amenaçat a algun país de fer-lo efectiu. Els fets de Catalunya són terribles, la repressió estatal i la perversió judicial és comparable amb el que passa a Hongria. Aquesta setmana hi haurà debat sobre Catalunya al Parlament Europeu i la Comissió ja ha avançat que prendrà una postura oficial.
 
Jordi Sebastià, europarlamentari de Compromís
 
Com creu que evolucionarà tot plegat? Europa reconeixeria una Catalunya que es declare independent de manera unilateral? I pel que fa al País Valencià, quina repercussió tindria això?
 
La submissió del PSOE a la postura violenta i indecent del PP deixa el Govern de la Generalitat sense cap altra alternativa que una DUI. Una intervenció de la UE seria la millor opció però no sóc optimista perquè després del Brexit la UE està molt feble. Si Catalunya es proclama independent, la UE acabarà reconeixent-la, no té una altra opció.
Pel que fa al País Valencià, encara que l’opinió pública s’ho mira a distància, el que passa a Catalunya ens afecta especialment. El sotrac serà fortíssim i caldrà estar molt cohesionats perquè, si no, patirem una regressió fortíssima.
 

Entrevista a Ferran Requejo, catedràtic de ciència política a la UPF:

Què ha de fer Catalunya ara?

S’ha de fer una pressió, des del minut 1, cap a les institucions internacionals. No només la UE sinó també les Nacions Unides i el Consell d’Europa, perquè hi ha hagut atacs contra el Conveni de Drets Humans europeu, que depèn del Consell. La UE té la Carta de Drets en el Tractat i, per tant, també se li ha de recordar. És un moment de molta diplomàcia perquè l’Estat espanyol s’ha afeblit i s’ha de fer una estratègia partint d’aquí —i amb lògica internacional.
 
L’anunci de Puigdemont és que el Parlament tiri endavant la declaració d’independència. Què en pensa?
 
No sé com ho tenen previst. M’ha sorprès la intervenció d’en Puigdemont. Ara hem d’esperar uns dies perquè les coses reposin. Cal veure què s’aconsegueix a nivell internacional. En lògica interna, ara hi ha l’amenaça de suspendre l’autonomia; tenen les brigades Piolín aquí... No em sembla la millor setmana per fer una Declaració. Necessitem un coixí de fora aprofitant que l’Estat està molt desprestigiat. Una altra cosa és que la comunitat internacional. I tampoc no es pot deixar molt temps més. Ara no poden continuar dient que és una qüestió interna. Per a què serveix, doncs, la UE?
 
Ferran Requejo, politòleg / TINA BAGUÉ
 

Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes:

Què ha significat aquest 1-O?

Aquest 1 d’octubre calia viure el carrer i captar tot el que està passant. El que ha passat és terrible, d’una banda, però per un altra és emocionant. Veure com la gent ha estat capaç de resistir malgrat la violència gratuïta. Haurien de modificar en el diccionari el significat de professionalitat i proporcionalitat aplicat al que han fet les forces d’ordre de l’Estat. Hi ha un abans i un després de la relació amb Espanya. Hi ha hagut un intent de deslegitimar el resultat, però el que és legítim és la voluntat de la gent. El Parlament de Catalunya haurà de traure les seves conclusions. Han caigut les caretes i això ha de tenir una traducció política: algú que fa política ha de tenir ulls i orelles, escoltar aquesta part de la població que ha tingut una conducta exemplar. S’ha intentat fer tot en els camins que estava previst. Si són carrerons sense sortida, haurem de buscar-ne un altre. Avui s’enceta un nou camí.
 
Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes / JORDI PLAY
 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.